Cadangan untuk semua warga lepasan TIKL

Cadangan untuk semua warga lepasan TIKL

MySpace

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Pertama sekali, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada admin page ini kerana memberi ruang kepada kami untuk bersama-sama berkumpul meluahkan persaan bangga dan cinta pada TIKL. Syabas saya ucapkan kepada para admin.

Saya sebenarnya ingin menarik minat semua para lepasan TIKL untuk bersama-sama kita memikirkan idea jangka masa panjang untuk kebaikan alma meter kita, TIKL dan juga Persatuan Bekas Pelajar TIKL. Bagi saya, tibalah masa untuk kita memikirkan bagaimana untuk menzahirkan sebuah persatuan bekas pelajar atau alumni yang lebih kuat dan berpengaruh.

Tidak dinafikan, kita mempunyai sebuah Alumni tetapi saya merasakan masih belum cukup aktif sepenuhnya. Pabila kita meyebut mengenai alumni, pasti terlintas dalam minda kita alumni sekolah yang berpengaruh seperti MACOBA, VIOBA, SJIOBA dan STAROBA. Kita perlu jadikan persatuan bekas pelajar yg berpengaruh ini sebagai benchmarking kepada kemajuan Alumtek TIKL. Kita perlu mengambil langkah awal dengan mendaftarkan pertubuhan alumni kita dengan Pendaftar Pertubuhan (ROS) dan mengumpul dana sendiri.

Sekolah kita bakal mencapai usia 100 tahun pada tahun 2026 yakni kira-kira 17 tahun lagi. Oleh itu, inilah masa yang sesuai untuk kita mengambil beberapa lagi tapak kehadapan untuk memajukan alumtek TIKL.

Saya juga memuji tindakan team Alumtek TIKL yang kini kerap turun padang bersama-sama warga sekolah dan pengajar TIKL sekarang. Acara seperti Career Talk adalah salah satu kejayaan terbesar team Alumtek TIKL . Syabas saya ucapkan, dan diharap agar Team Alumtek TIKL dapat meneruskan agenda murni ini.

Seterusnya, saya merasakan bahawa laman web Alumtek TIKL kurang berfungsi dan lambat dikemas kini. Ini mengakibatkan ramai lepasan TIKL lebih gemar memilih untuk online dalam fb mahupun myspace. Oleh yang demikian, saya mencadangkan bahawa laman web Alumtek TIKL diadakan dengan konsep terbuka, dimana kami sebagai lepasan TIKL tidak perlu log in dan lebih bersifat santai seperti facebook. Mungkin pihak admin Alumtek TIKL boleh mengkaji format-format laman web Alumni yg popular seperti VIOBA dan juga MACOBA.

Akhir sekali, pihak Alumtek TIKL perlu mengeluarkan borang keahlian bekas pelajar kepada semua lepasan TIKL yang berjaya dihubungi dan senantiasa dikemas kini maklumatnya. Aktiviti juga perlu dgerakkan agar persatuan ini tidak nampak suram. Team Alumtek juga boleh turun padang semasa hari-hari terakhir persekolahan agar dapat mempromosi Alumtek TIKL supaya ianya diketahui oleh pelajar-pelajar TIKL. Usaha sama ini boleh dijalankan bersama pihak sekolah.

Harapan saya agar Alumtek TIKL bertambah maju dan berjaya menepati objektifnya untuk mengumpulkan kembali bekas pelajar TIKl yang lama terpisah. Saya menyatakan pendirian saya menyokong segala usaha yang memanfaatkan Alumtek TIKL dan pihak sekolah sendiri. Kita patut sedar bahawa sebuah sekolah yang cemerlang mempunyai sebuah persatuan bekas pelajar yang hebat. Ini memang telah dibuktikan melalui budaya sekolah-sekolah elit di negara kita dan antarabangsa amnya.

Terima kasih dan mohon mencadang...
viva TIKL

ikhlas
-Idham Mahdi-

copy to ; facebook : TIKL page :

1. http://www.facebook.com/pages/Technical-Institute-Of-Kuala-Lumpur-TIKL/140097333840?v=wall
2. http://www.facebook.com/topic.php?topic=4543&post=73574&uid=28996049920#/group.php?gid=28996049920
3. http://www.facebook.com/pages/Technical-Institute-Of-Kuala-Lumpur-TIKL/140097333840?v=wall#/group.php?gid=43910011792

alumtek TIKL
1. http://www.alumtek.net/v1/

apex-tech community 07/08 alumni tikl
1. http://apex-tech.via.my/

2 Tahun - Anugerah Inovasi Negara 2007


Berdiri dari kiri, Hafiz Mustafa (kapten KAT 2007), Zaim Hamzah (Multimedia NICE 07), Aqmal Abu Hassan (KAT 2007), Puan Norhayati Manap (Pembimbing projek), Puan Hajah Norjah Janudin (Pengurus Projek), Encik Yap Tho Huat ( Penolong Kanan kokurikulum SMTKL),
Duduk dari kiri : Safuan Zulkifli ( Multimedia dan Pameran NICE 07), Nadia Nazari (Booth NICE 07), Nizom (KAT 2007), Idham Mahdi (Kapten NICE 07), Hakimi Idris (Teknikal Nice 07)



Pada esok hari, 30 November 2009 pada jam 12.15 p.m, tepatlah dua tahun saya dan rakan-rakan saya, Ahmad Zaim, Hakimi Idris, Safuan Zulkifli, dan Nadia Nazari bergelar pereka cipta muda negara. Sesungguhnya pencapaian ini amat membanggakan sekolah dan kami berasa amat beruntung kerana diberi peluang mencipta nama dalam pertandinga berprestij ini. Kenangan saya dapat menjulang Anugerah Inovasi Negara dihadapan ribuan tetamu yang hadir dalam National Innovation Conference and Exhibition 2007 merupakan satu kenangan yang tidak dapat dilupakan.


Anugerah ini tambah istimewa kerana disampaikan sendiri oleh Perdana Menteri ketika itu, Tun Abdullah Ahmad Badawi dan juga Menteri MOSTI, Datuk Jamaluddin Jarjis. Secara jujurnya, saya amat merindui saat itu. Bagi saya, segala penat lelah, perit jerih kami semasa menyiapkan persediaan kami sebelum menyertai pertandingan ini terbalas. Alhamdulillah....


Antara kenangan saya tidak dapat saya lupakan adalah,

1. Bermalam di dalam bengkel elektronik di sekolah semasa menyiapkan model Efficient Riding System dan presentation. Saya, Zaim, Safuan dan Hakimi bergurau senda sehingga subuh tetapi dalam masa yang sama kerja tetap dijalankan. (ingat curi tulang la tu ya....)

2. Pengalaman mengebas segala tuala, sapu tangan, sabun dan macam-macam lagi aksesori yang berada di kamar hotel... Hahaha, ye la, first time kut duk hotel 6 bintang...

3. Bergaduh dengan Zaim pada malam sebelum hari perbentangan projek. Saya faham, beliau mahukan yang terbaik daripada saya. Terima kasih Zaim!

4. Pengalaman berjumpa dengan Ketua Polis Trafik KL. Inilah pengalaman saya pertama dibidas habis-habisan oleh seseorang yang berpengaruh. Terima kasih tuan.

5. Pengalaman disco light dirampas senior untuk buat party. Akhirnya ia mencetuskan peperangan antara geng PPI dan senior ketika SPM...hahaha

6. Tidur berjemaah ketika semua senior sedang beratur untuk perhimpunan pagi sebelum SPm... Hahaha, padan muka dengan dorg...

Inilah antara kenangan terindah saya dan rakan-rakan semasa terlibat dengan misi ini. Di sini, saya selaku Kapten Anugerah Inovasi Negara 2007 ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada penasihat projek kami, Puan Hajah Norjah Janudin dan pembimbing kami, Puan Norhayati Manap atas tunjuk ajar yang diberikan. Tidak lupa juga kepada Team Inovasi KAT 2007 yang banyak menyokong kami dari belakang. tanpa anda, siapalah kami. akhir sekali, ucapan penghargaan ini saya tujukan pada Tuan Pengetua SMTKL , PIBG, Ibu Bapa kami, rakan-rakan yang banyak memberikan sokongan, guru-guru, Pemandu bas kami, dan semua yang terlibat secara langsung mahupun tidak langsung. Terima kasih.

~proud to be one of the nation historical part~
"Zaman dahulu dan sekarang lain" - Uncle Shahar

"Zaman dahulu dan sekarang lain" - Uncle Shahar

Alhamdulillah, kita berbicara lagi. Pada hari ini saya berjaya menunaikan amanah saya kepada tempat kerja saya dengan jayanya. Agak penat tetapi rasa agak tenang kerana diberi ruang untuk bersama-sama berkongsi ilmu dengan pelawat di Petrosains.

Hari ini, sekali lagi dalam minggu ini saya ditugaskan untuk menjaga stesen Huluan Eksplorasi di Petrosains bersama-sama dengan Azran, Syazwani dan Uncle Shahar. Wah, hari ini ramai sungguh pelawat yang hadir. Biasalah, dah mula cuti sekolah kan?? Dan hari ini juga menandakan bermulanya Program Cuti Sekolah di Petrosains, Muzik, Seni dan Sains. Nampak menarik kan? Nak saya ceritakan?? Mana boleh, kenalah alami sendiri di sana. Oleh yang demikian, berkunjunglah ke Petrosains untuk merasai kehangatan program ini (Ai, judi tukang promote pula).

Kami habis sesi bekerja sekitar jam 5.30 p.m. Kemudiannya saya merehatkan diri saya dengan bertukar idea bersama salah seorang volunteer lama di Petrosains, Encik Shahar atau lebih mesra dipanggil saya sebagai 'Uncle Shahar'. Saya sebenarnya agak kagum dengan beliau kerana walaupun sudah berusia, tetapi beliau masih lagi aktif berkerja.

Beliau merupakan bekas pelajar Methodist Boys School, Jalan Hang Jebat telahpun berusia 60-an tetapi masih lagi aktif berkerja di sini. Beliau sudah berkhidmat bersama Petrosains selama lebih kurang lapan tahun. Sebelum itu, beliau pernah bekerja di luar negara bersama Kementerian Luar Negara dan juga syarikat agensi pelancongan. Beliau juga saya anggap sebagai seorang yang berfikiran jauh dan matang dari segi berpolitik kerana tidak memihak seseorang secara membuta tuli sebaliknya menilai sedalam-dalamnya latar belakang seseorang.

Selaku orang muda, saya menggunakan peluang ini untuk mengetahui apakah bezanya hidup pada zaman sebulum merdeka dan selepas merdeka. Maklumlah, kebanyakkan antara kita hidup pada zaman pasca merdeka, celik sahaja mata, KLCC sudahpun di hadapan mata kita, kereta nasional pun dah meluncur depan mata kan? Jadi kita tidak pernah merasi kesusahan hidup pada zaman pasca merdeka.

Bagi beliau, hidup pada masa kini dan dahulu teramatlah berbeza. Dahulu, nak belajar pun susah, keadaan masyarakat Melayu pada zaman dahulu teramat daif. Bukan macam sekarang, anak-anak sekarang sampai dah jemu hendak belajar. Tetapi itulah, memang itulah rezeki yang anak-anak masa kini dapat. Memang beruntung benar mereka ini. Dahulu tidak banyak orang Melayu yang buka perniagaan. Sebagai contoh, zaman 60-an dan 70-an, mana ada banyak restoran Melayu dibuka di Malaysia. Hendak makan pun rasa ragu-ragu diluar. Malah, kicap pun orang cina yang buat. Ntah halal ke tidak kicap yang dimakan oleh orang Melayu pada masa itu.

Pabila ditanya mengenai perubahan yang dilakukan oleh lima Perdana Menteri yang terdahulu, beliau berpendapat bahawa setiap Perdana Menteri negara kita mempunyai sumbangan yang signifikan dalam negara. Bagi beliau, PM yang paling menyerlah dari segi sumbangan adalah Tun Dr. Mahathir Mohammad. Selama 23 tahun memegang tampuk pemerintahan, beliau berjaya mengubah negara kita daripada negara pertanian kepada negara perindustrian.

Tambah beliau, beliau juga banyak membangunkan projek mega yang sebenarnya menguntungkan pihak masa kini. Sebagai contoh, beliau membina KLCC pada sekitar tahun 1990-an. Pada awalnya, beliau dikecam hebat oleh rakyat kita kerana melakukan projek-projek yang 'tidak logik' dek akal serta bakal menjadi projek gajah putih, tetapi beliau berjaya membuktikan bahawa sebenarnya perkara itu bukanlah satu halangan sekiranya azam untuk maju itu sudahpun tertanam dalam diri.

Setelah mendengar pengalaman daripada orang lama, saya berpendapat generasi saya amat beruntung kerana sudah banyak nikmat di depan mata. Ya, lahir sahaja kita di bumi bertuah ini sudah dapat naik kereta naik kereta tempatan. Persoalannya, pernahkah kita terfikir siapa yang memulakan usaha ini?

Saya amat malu apabila memikirkan sikap segelintir generasi saya yang hanya tahu mengkritik tetapi tidak pernah sedar nikmat yang diperolehi mereka. Tidakkah mereka sedar bahawa kos mereka belajar di sekolah dan universiti itu banyak di tanggung kerajaan? Di mana silapnya sistem pendidikan kita sehingga melahirkan pelajar sebegini. Saya pun tidak mengerti. semoga Allah memberikan taufiq dan hidayah kepada kita supaya kita tidak kufur dengan nikmat yang diberi dan tidak sehingga ditarik balik nikmat yang telah diberi ini.

Akhir kalam, saya amat bersyukur pada hari ini kerna Allah memberi ruang kepada saya untuk menimba ilmu yang berguna daripada seorang warga emas yang luas pengalamannya dan diharap agar Allah panjangkan usia beliau dan murah rezeki. Terima kasih kerana membaca blog saya dan nantikan post saya yang akan datang!

Kumbang Bukan Seekor, Bunga Bukan Sekuntum


Assalamualaikum, dan salam perpaduan.

Apa khabar semua, sihat?. Saya bersuara lagi. Hari ini, saya bertukar idea mengenai topik ini "Kumbang Bukan Seekor, Bunga Bukan Sekuntum". Hahaha, jangan risau kawan-kawan, saya bukannya demam pada hari ini bercerita mengenai makhluk Allah ini, tetapi cerita mengenai pasangan yang pernah bercinta dan merasai pengalaman bercinta.

Secara jujurnya, saya bukanlah pandai sangat dalam hal bercinta ini, tetapi kali ini terlintas dalam kotak fikiran untuk bersama-sama berceloteh dalam hal ini. Malah tambah menghairankan apabila orang yang pernah bercinta pun minta pendapat daripada saya yang tidak pernah bercinta ini. Hahaha, pelik betul kan?? (Ini bukanlah iklan untuk mempromosi diri ya supaya sesiapa tackle saya).


Baiklah, kita masuk kembali ke topik perbincangan kita. Kita biasa mendengar kata-kata hikmah begini untuk menggambarkan bahawa dunia ini banyak pilihan. Betullah, bunga bukan sekuntum kan?? Bumi kita Malaysia ini kaya dengan bermacam jenis bunga seperti bunga raya, bunga kekwa, seroja dan bermacam-macam lagi. Maka pabila banyak bunga yang tumbuh dan berkembang mekar, maka banyak pulalah kumbang yang hinggap.

Saya berasa cukup hairan apabila mendengar cerita orang yang putus bercinta. Aduh, seperti nak kiamat dunia dibuatnya. Jiwang sana dan sini. Saya harap, kawan-kawan tidak begitu. Ingatlah, hidup mesti diteruskan dan dunia makin tua. Oleh yang demikian, bertindak secara bijak. Bagi yang lelaki, carilah yang lain dan bagi yang perempuan, banyak lagi lelaki yang baik di dalam dunia ini.

Kadang kala, saya tersentak mendengar soalan daripada rakan-rakan perempuan saya, masih wujudkah lagi lelaki yang baik dalam dunia ini. Seraya saya menjawab ya, lelaki baik ini masih ada dan wujud dalam dunia ini. Lelaki begini biasanya tidak menonjol di depan mata mereka, menjaga maruah dan sentiasa bersifat tenang macam saya (hahaha, perasan). Ya lah, selalunya mutiara memang sukar untuk dicari. Mana ada kita jumpa mutiara di tepi jalan di Kuala Lumpur. Kalau ada pun nasib baik. Mungkin ada orang yang 'sengaja' cicirkan.

Kalau buaya memang senang dicari dan banyak dalam dunia. Kalau tidak percaya, berdiri sahaja tepi jalan dan jerit "Woi, aku perlukan teman lelaki", maka datanglah lelaki-lelaki 'caberet' itu.

Oh, ya. Semalam rakan baik saya, Cik Farah berkongsi masalah mengenai perihal rakannya diganggu satu makhluk bernama ulat bulu (Ulat buku pun kacau orang ker??). Iye, memang betul. Ulat bulu ini sesuai diistilahkan bagi lelaki yang suka menggatal pada perempuan. Malah, yang peliknya ulat bulu ini, walaupun dah disembur bermacam-macam jenis racun serangga, masih lagi tidak mati. Degil betul kan?

Masalah yang sama juga pernah diutarakan oleh teman rapat saya, katanya dia dikacau oleh makhluk sebegini yang tidak faham bahasa yang dia tidak mahu diganggu oleh orang lain. Malangnya amaran ini tidak dihiraukan oleh pemangsa. Aluyay, sedarlah wahai ulat bulu, jangan jadi seperti minah jual nasi lemak tidak laku dan basi, buruk benar rupanya.

Nasihat saya bagi rakan-rakan saya yang terkena ulat bulu ini. Bertenang dan jangan hiraukan dengan gangguan ulat-ulat bulu berikut. Masih banyak lagi lelaki yang baik kat luar sana dan pilihlah yang mana satu berkenan di hati. Kepada ulat bulu pula, berubahlah. Jangan sampai kaum hawa ini mual melihat anda. Kalau nak tackle perempuan pun dan mendesak, apatah lagi bila dah berpasangan dan berkahwin. Alamak, parak la pasangan anda. Jadi ubahlah strategi memikat anda dan pastikan jerat yang dipasang itu mesra alam dan baik untuk kesihatan anda dan mangsa. hahaha...

Akhir kalam, carilah pasangan yang terbaik untuk anda dalam jika boleh, carilah berlandaskan lujnah agama kerana itulah yang lebih baik.Dan sekiranya ada mendapati pasangan anda tidak sempurna, maka bimbingnya untuk jadi yang lebih baik kerana sesungguhnya manusia itukan sifatnya tidak berapa sempurna. InsyaAllah, pasti hidup anda akan lebih bahagia berbanding hari-hari sebelumnya. Saya akhiri kalam saya pada hari ini dengan kata-kata hikmah,

"Perempuan yang baik itu untuk lelaki yang baik dan begitulah yang sebaliknya"

p/s : Caberet itu adalah golongan bawahan yang tiada maruah. Biasanya dikaitkan dengan penari kelab malam.

Reunion 6 Arif SRK Padang Tembak 2, 2003

Akhirnya, setelah hampir tujuh tahun berpisah dan masing-masing membawa haluan sendiri, maka dengan bangganya kami pasukan Reunion SKPT2 2010 membawakan Majlis Gathering I 6 Arif 2010 yang akan diadakan pada butiran berikut;

Tarikh : 16 Mei 2010
Tempat : Tidak pasti
Masa : 10 a.m hingga 6.00 p.m
Hari : Ahad
Tema : Let's Groove




Oleh yang demikian, pihak penganjur masih lagi tercari-cari tempat yang sesuai untuk menganjurkan acara berprestij ini. Kami bercadang supaya ia diadakan di dalam KL sahaja.
Berikut adalah senarai tempat yang dirasakan sesuai untuk gathering kali pertama ini;

1. Sunway Lagoon
2. Berjaya Times Square
3. Mid Valley Megamall
4. SK Padang Tembak 2
5. Restoran Nelayan Titiwangsa...

Saya telah menyediakan ruangan untuk mengundi tempat yang sesuai pada ruangan atas penulisan blog ini dan diharap agar anda menggunakan ruang itu untuk mengundi tempat yang sesuai.

Ataupun anda boleh mencadangkan kepada kami tempat dan masa yang sesuai untuk gathering kita buat julung-julung kalinya. Segala kerjasama anda amat dihargai dan semoga gathering kita pada kali ini berjaya.

Sekiranya anda boleh menjadi penaja ataupun mencari penaja, itu amatlah dialu-alukan. Anda juga diminta menyediakan sejumlah wang untuk perbelanjaan sepanjang gathering ini nanti.

Untuk maklumat dan maklum balas lanjut, anda bolehlah hubungi saya di talian 017-3386332 ataupun emel saya xerox_91@yahoo.com.my. Jika tidak keberatan, sila sms atau hantarkan pesanan mel alamat rumah anda atau emel anda ke no telefon dan emel saya sebentar tadi untuk tujuan rekod. Blog Cak-LemPong! ini juga secara rasminya akan menjadi blog rasmi untuk acara gathering kita yang pertama ini. Sebarang informasi bolehlah merujuk pada blog ini.

Jumpa disana...

Salam Ikhlas - Idham Mahdi, UTMIC, KL

Pendapat : Orang Gila dan Waras!

Tajuk : Orang Gila Tidak Akan Cakap Yang Dia Gila tetapi Orang Yang Betul-Betul Gila Sahaja Yang Tidak Mengaku Dia Gila....



Kita barangkali pernah melihat individu sebegini pabila berjalan di tempat-tempat awam. Berkaki ayam, melakukan kerja-kerja pelik, terhoyong hayang, main suka sahaja menyapa orang tidak tentu pasal dan berpakaian selekeh. Kita sering memandang jijik dan hina pada insan sebegini tetapi pernahkah kita bertanya pada diri kita, mengapa orang itu nasibnya sebegini? Atau lebih mudahnya, bagaimana jika kita berada di tempat dia dan dia berada di tempat kita sekarang? Pasti terdiam kita dibuatnya.....

Tajuk saya kali ini adalah, ORANG GILA TIDAK SESEKALI CAKAP YANG DIA GILA TETAPI ORANG YANG BENAR-BENAR GILA SAHAJA YANG TIDAK MENGAKU DIA GILA. Wah, namapak serius sahaja topik ini. Hahaha, mari kita huraikan secara santai dan rileks.

Sesekali jika kita berjalan di tempat awam seperti Petaling Street, Chow Kit dan Pasar Seni, kita pasti akan melihat seorang dua yang melakukan perkara-perkara pelik sebegini. Kadang kala, orang gila ini berperangai seperti orang kaya, orang hilang anak ataupun orang yang berkerja dan berpangkat tinggi. Bagi saya, mungkin inilah kerja mereka sebelum mereka berubah profession untuk menjadi orang gila. Kadang kala saya berasa agak simpati dengan nasib mereka tetapi apakan daya, dah itu takdir untuk mereka. Mungkin ia sebagai pengajaran pada yang lain.

Malangnya, sudah menjadi resmi manusia. kita ini terlalu takbur dengan nikmat yang diberi kepada kita. Kita memandang hina pada golongan ini. Ingat, tuhan itu maha adil dan kaya, bila-bila masa sahaja nikmat akal kita boleh ditarik. Jangan kerana nasib kita lebih baik, kita terus memandang hina pada golongan ini.

Saya ingin menarik perhatian para pembaca, pernahkah kita bertanya pada golongan ini soalan, "adakah kamu ini orang gila??" atau "kenapa kamu gila??", saya pasti mereka tidak akan menjawab soalan ini. Bukan kerana mereka segan atau sebaliknya, tetapi keupayaan berfikir mereka sudah tiada. (Dah nama pun gila kan?? Mana ada akal da...) Jadi sudah jelaslah disini, orang yang gila tidak akan mengaku dia gila...

Ok, bagaimana pula dengan frasa "orang yang betul-betul gila sahaja yang tidak mengaku dia gila"?? Erm, menarik juga ya... Orang ini bukannya gila sampai melakukan kerja seperti dalam gambar, kadang kala mereka ini memakai kot, berkereta besar dan bertali leher, tetapi bertindak seperti orang gila. Malang sungguh mereka ini. Ye la, diberi nikmat akal tetapi tidak menggunakan ia dengan sebaik yang mungkin.

Kenapa saya katakan mereka yang sebenarnya waras ini orang gila? Bermacam maksiat yang dilakukan oleh golongan yang waras seperti kita ini, rasuah, zina, minum arak dan bermacam lagi. Tidakkah kita takut dengan azab allah yang sememangnya telah termaktub dalam Al-Quran dan sunnah Nabi SAW.

Cuba kita bertanya golongan ini soalan yang sama pada orang gila tadi. Adakah mereka akan mengaku mereka gila?? Pasti jawapannya lebih kurang sebegini, "Eh, mana ada aku gila, hang tu yang gila kut". Ah, sudah, kita tanya dia gila sebab wat kerja tidak elok, kita pula yang dilabelkan gila. Jadi memang sahlah golongan sebeginilah yang memang gila.

Kadang kala, kegilaan manusia juga telah meletakkan kita sebaris dengan orang-orang gila ternama.. Gila judi, gila arak, gila perempuan serta bermacam lagi... Dan yang menariknya ia dilakukan oleh golongan yang waras kan?? Ada ke orang gila yang merempat tepi jalan berfoya-foya dengan perempuan?? sedangkan pelacur pun lari kalau jumpa orang sebegini kerana jijik dan hina walaupun pada hakikatnya pelacurlah lebih hina daripada orang gila. Apa mahu buat kan... hahaha..

Dalam bermotivasi, tidak salah untuk menjadi gila.. Gila untuk mencuba dan melakukan sesuatu yang pelik, tetapi biarlah hasilnya itu bermanfaat untuk manusia sejagat seperti Wright Bersaudara yang mencipta kapal terbang tetapi sebelum itu terhempas beberapa kali mahupun James Watt yang mencipta mentol bukannya jadi orang gila yang menyemak di mata dan menyusahkan orang. Yang menariknya, orang gila yang tidak berakal ini tidak menyusahkan orang berbanding orang gila yang berakal ini.

Jadi, ayuh kita renungkan hal ini. Persoalannya, wajarkah kita memandang orang-orang gila tidak berakal ini hina?? Dan bagaimana pula dengan orang-orang yang waras tetapi bertindak seperti tiada akal?? Mana lagi hina??

Oleh yang demikian, memang benarlah petikan tajuk kita pada hari ini, "Orang Gila Tidak Akan Cakap Yang Dia Gila tetapi Orang Yang Betul-Betul Gila Sahaja Yang Tidak Mengaku Dia Gila...."

Salam Ikhlas, Idham Mahdi :)

p/s : Catatan ini ditulis sebagai kesinambungan kepada status Facebook saya pada hari ahad (15 November 2009) yang lepas.
Analisis Kes "Ustaz Naik Hantu"

Analisis Kes "Ustaz Naik Hantu"

Baru-baru ini, negara telah digemparkan dengan satu berita yang sangat menggemparkan rakyat Malaysia, terutama buat warga SMTKL yang kita cintai ini. Terpapar dada depan akhbar tabloid kononnya nombor satu negara Malaysia, Metro Harian terbitan New Straits Times Press (ye ker, bukan Harakah ker yang masih bertahan dulu kini dan selamanya) berita yang bertajuk "Ustaz Naik Hantu" yang selanjutnya menconteng arang ke nama baik SMTKL. Kenapa saya berkata begitu? Iyelah, kalo betul akhbar ini berkaliber, ia pasti tidak menokok tambah berita yang telah berlaku di sesuatu tempat. Betul tidak?

Berita ini mendapat perhatian kami seluruh warga bekas pelajar SMTKL yang senantiasa cintakan sekolah kami terutama dalam web page Technical Institute Kuala Lumpur (T.I.K.L) dan juga dalam laman sosial myspace. Di sini, kami menyatakan pendirian kami bahawa kami menyokong Ustaz Kamal atas tindakan beliau itu dan juga membenci "Farouk" yang membuat kenyataan yang berjaya menarik simpati jutaan rakyat Malaysia.

Kami bukanlah orang dalam yang tahu cerita sebenar tetapi selaku bekas senior pada murid TIKL yang buat hal, kami mendapati memang pelajar ini yang bermasalah. Tidak mustahillah ustaz pun naik hantu dengannya.. Ustaz adalah manusia biasa, bukan Nabi. Kadang kala kesabaran itu ada tahapnya. Saya dan rakan-rakan dalam TIKL web page telah berusaha untuk mendapatkan cerita yang sebenarnya.

Berikut adalah cerita sebenar kejadian ini. Farouk yang dilihat sebagai mangsa dalam trilogi ustaz naik hantu ini sebenarnya telah melakukan masalah disiplin pada hari itu. Maka Ustaz yang dilihat sebagai pesalah ini pun memanggil Farouk untuk disoal siasat. Ye la, ustaz ini memegang jawatan sebagai salah seorang guru disiplin di SMTKL di samping ustaz kesayangan ramai, En Jusoh Ali. Malangnya, dengan muka seposennya, Farouk pun hanya buat endah tidak endah dengan panggilan itu (Wah, besar kepala sungguh budak ini ya?). Sapa yang tidak marah kalau panggilannya dibuat tidak tahu. Kalau saya, mahunya dihentak dengan tukul di bengkel sebab buat tidak tahu sahaja dengan arahan yang diberi. Dari sini kita boleh nilai di mana adab Farouk terhadap guru di TIKL.

Itu satu persoalan. Dalam berita tertulis, ustaz ini menahan dendam kesumat selama 6 bulan untuk target si Farouk ni. Amboi, ayat berapi sungguh metro ni. Saya ingin bertanya pada penulis, adakah dia bertanya pada ustaz itu berapa lama dia tahan pendam nak shoot budak tue?? Dan adakah budak tu tahu sebenarnya apa yang terpendam dalam hati ustaz tu sampai terjadinya berita gempar itu. Hanya Allah SWT sahaja yang mengetahuinya.

Mengenai tumbukan ustaz itu terhadap pelajar tersebut, sebenarnya tidaklah mengena tetapi terkena kepada bekas jerawak batu zaman dinosour budak tu. Yang yang nampak berdarah tue. Aduyay, kami dulu bukan setakat kena lempang, kena sepak, rotan dan macam-macam lagi dari cikgu dan senior, tak repot pun. maka disini kita boleh lihat anak manja betul la mamat ni kan. Bercerita mengenai soal etika, memang kejadian ini melanggar etika perguruan, tapi pelajar begini perlu diajar sedemikian rupa kerana menyusahkan orang lain. Bak kata Nasir Bilal Khan, Kecik-kecik tak nak mampos, besar-besar susahkan orang. :)

Maka disini dapatlah dilihat sebenarnya pelajar ini yang bermasalah bukannya ustaz itu. Bak kata pepatah, pokok tidak akan bergoyang jika tiada angin yang menolaknya. Maka disini, kami menyatakan pendirian menyokong penuh ustaz dan SMTKL, bukan 10%, bukan 90% tetapi seratus peratus dalam isu ini. Kepada pelajar bernama Farouk @ Bomoh, jaga baiklah diri kamu sebelum kami datang memberi layanan 'mesra' pada anda. Salam Perpaduan!!

"Uit" dan "Rit"

Assalamualaikum dan salam satu malaysia,

Apa khabar semua! Bertemu semua kembali dalam ruang blog nie. Hahaha... Syukur sebab diberikan hidayah untuk menulis dalam blog ni. Tajuk kali ini agak mudah, yakni "uit dan rit". Hah, apa ke bendanya tue.. Dari mana saya dapat idea tuk menulis benda nie... Adalah... Saya akan huraikan satu persatu nanti ya...

Zaman global kini memaksa kita berfikir lebih jauh. Ye lah, perbagai skandal berlaku disekeliling kita. Dengan perihal pemimpin kita, kes-kes jenayah dan bermacam-macam lagi. Senang cerita, Malaysia kini tidak begitu aman seperti dulu. Saya harap pihak kerajaan terutamanya Kementerian Dalam Negeri yang diterajui oleh YB Datuk Hishamuddin peka mengenai hal ini. Lakukan tindakan yang wajar untuk mengekang kejadian tidak baik ini sebelum negara kita menjadi negara yang penuh ngan gejala yang boleh merugikan negara kita sendiri.

Untuk dua tiga hari ini, saya tidak menulis blog, tetapi membaca blog sahaja. Terima kasih kepada blog encik Amir Hamzah, blog Umno Johor dan Minda Intelek Melayu kerana menyiarkan berita yang tidak memihak kepada mana-mana pihak tetapi menjurus kepada pembangunan bangsa dan negara. Saya akui, blog seperti umno johor adalah blog milik sesebuah parti, tetapi tunjangnya bukanlah menyuruh undilah umno atau sebaliknya, tetapi yang penting isi.

Masyarakat kita ini hanya suka menilai sesuatu daripada cakap-cakap orang, tidak suka menyelidik dan mengkaji sesuatu perkara. Dan apa yang saya perhatikan, kebanyakkan daripada kita lebih suka mengikut bontot pemimpin itu bulat-bulat dan suka cakap belakang tanpa mengetahui cerita sebenar perkara yang dibincangkan itu. Aduhai, bilalah bangsa kita mahu maju.


Duit dan kuasalah punca bangsa kita berpecah


Ok, bercerita mengenai "uit dan rit", saya sangat tertarik dengan isu yang diutarakan ini. Saya dapat idea untuk menceritakan hal ini daripada blog encik Amir Hamzah (segalanya mungkin),
komen daripada salah seorang pembaca setia. Katanya, "orang laki ni lemah dua benda je "UIT" dan 'RIT" ", dan saya amat setuju dgn pendapat beliau.

Kenapa saya amat setuju, kerana itulah yang boleh menyebabkan orang lelaki tidak tentu arah. Lelaki kalau tidak mempunyai uit, bangaimana nak berfoya-foya, nak berbelanja, nak tunjuk kekayaan... Malangnya bila Allah dah bagi nikmat sebegitu, kufur pula. Memang dasar manusia betullah. "Rit" pula adalah sesuatu yang ada pada kaum hawa. Nie pun boleh buat kaum adam celaru. Ye la, kalo kat dalam dunia nie, penagih ketagih nak dadah, bagi kaum laki, inilah yang meneutralkan nafsu mereka. jadi kat sini, saya ingin menasihati kepada kaum hawa diluar sana, jagalah mahkota milik anda kerana ia adalah untuk orang yang bergelar suami anda sahaja.

Zaman sekarang bergantung pada dua benda ini sebenarnya... Tiada "uit dan rit", laki mmg tiada kuasa untuk menakluk dunia. Iye ker?? Kenapa kita tidak kembali bertunjang pada Al-Quran dan sunnah. Kenapa kita tidak mengikut contoh zaman anbiya dan kerajaan Islam lama yang mampu bertahan selama 6 abad? Memang benarlah dunia Islam masa kini hanya berada di bawah tapak kaki penjajahan barat.

Kita sebagai umat Islam perlu sedar dan bangkit kerana ini melibatkan maruah kita sebagai umat Islam akhir zaman. Kita mengaku kita umat Nabi Muhammad SAW, manusia yang diiktiraf dunia paling terbaik dalam sejarah peradaban manusia, tetapi kita selaku pengikutnya tidak mengamalkan apa yang dilakukan baginda. Jadi, apa yang saya tekankan disini, lu pikir la sendiri. :)