Maulidur Rasul Manifestasi Kecintaan Siswa Terhadap Junjungan Besar SAW

Jawatankuasa Kediaman Siswa Jaya, UTM International Campus, KL telah menganjurkan Festival Maulidur Rasul Kediaman Siswa Jaya 1432H pada 19 Februari 2011 bertempat di Kediaman Siswa Jaya, UTM International Campus bersempena Hari Keputeraan Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW. Majlis perasmian festival telah disempurnakan oleh Yang Berhormat Dato’ Seri Haji Zulhasnan Rafique, Ahli Parlimen Setiawangsa. Lebih manis, program ini telah diterajui gerak kerjanya oleh saya sendiri dan juga dibantu MT JKM dan juga Jabatan Kerohanian dan Sosial JKM KSJ, bersama-sama Jabatan-Jabatan dan juga Jawatankuasa Blok JKM KSJ.

Tuan Pemangku Pengetua, Encik Mohd Sharil Abdullah menyampaikan cenderamata kepada Yang Berhormat Dato' Seri Haji Zulhasnan Rafique, Ahli Parlimen Setiawangsa.


Al-Fadhil Ustaz Khairi Al-Hafiz sedang menyampaikan ceramahnya yang bertajuk, "Nabi Muhammad Pelita Sepanjang Zaman"

Mahasiswa sedang berarak dengan kreativiti masing-masing. Tertera digambar Pasukan QS Bina-MPM 09/10 dengan pakaian baju batik UTMKL dan berjaya merangkul sebagai Johan Perarakan Maulidur Rasul Peringkat Parlimen Setiawangsa.

Bertemakan “Nabi Muhammad...Manifestasi Kecemerlangan dan Keunggulan Ummah”, tujuan festival ini dianjurkan adalah sebagai platform buat mahasiswa untuk lebih mengenali Nabi Muhammad SAW dalam majlis keilmuan seperti ini dan juga sebagai satu ruang mengekspresi kecintaan mereka terhadap Rasulullah SAW.


Pasukan Nasyid UTMIC, Shababul Iman sedang beraksi semasa Pertandingan Nasyid Terbuka Kediaman Siswa Jaya dan mendapat tempat Naib Juara. Juara disandang oleh Kumpulan Nasyid SMK Sungai Pusu, Gombak dan Ketika, Kumpulan Nasyid QS Bina.

Program sepanjang hari di Perkarangan Kediaman Siswa Jaya disokong penuh oleh Pejabat Hal Ehwal Mahasiswa UTMIC, Pusat Islam UTMIC, Pejabat Harta Bina UTMIC, Pusat Perkhidmatan Wakil Rakyat Parlimen Setiawangsa, Kediaman Siswa Semarak dan Persatuan-Persatuan Mahasiswa UTMIC.

Forum "Rasulullah Teras Kekuatan Formasi Kekuatan Ummah" yang dipengerusikan Al-Fadhil Ustaz Hambali Rasyid (Pusat Islam UTMIC)-Tengah, Al-Fadhil Ustaz Abdullah Zuhdi (UIAM)-Kiri dan Encik Imran Koyube (iluvislam)-Kanan.

Antara pengisian yang telah berlangsung dengan jayanya adalah Perarakan Maulidur Rasul di mana sebanyak 15 kontinjen persatuan Mahasiswa UTMIC mengambil bahagian dan bersama-sama berarak dengan rakyat Parlimen Setiawangsa, Ceramah Maulidur Rasul oleh Al-Fadhil Ustaz Khairi Al-Hafiz, Pertandingan Nasyid Terbuka Kediaman Siswa Jaya, Persembahan Rebana dari Kumpulan Rebana Sri Perak, Petaling Jaya, Selangor, Bacaan Yassin dan Solat Hajat Perdana dan Forum Maulidur Rasul “Peribadi Rasulullah Teras Formasi Kekuatan Ummah” yang telah dipengerusikan Al-Fadhil Ustaz Mohd. Hambali Rashid (Pusat Islam UTMIC) bersama ahli panel yang dijemput khas iaitu Al-Fadhil Ustaz Abdullah Zuhdi (UIAM) dan Encik Imran Koyube (iluvislam).

Keunikan sambutan Maulidur Rasul KSJ kali ini adalah acara Kenduri Sekampung di mana sebanyak dua ekor lembu dimasak secara bergotong-royong oleh warga UTM IC sendiri yang terdiri daripada staf UTM, mahasiswa tempatan dan antarabangsa, felo KSJ dan KSS dan tidak ketinggalan masyarakat setempat.

Sesungguhnya, penganjuran Festival Maulidur Rasul Kediaman Siswa Jaya telah berjaya membuka satu dimensi baru hubungan ukhwah antara warga KSJ, UTM IC dan masyarakat Parlimen Setiawangsa amnya dalam menzahirkan manifestasi kecintaan terhadap seorang insan agung bernama Nabi Muhammad SAW dalam menuju kecemerlangan ummah.

Candid Maulud Nabi SAW


EmoticonEmoticon