Pentasan Dunia


Ada orang mengikat perkahwinan
Ada insan bersedih penceraian
Ada pasangan menyambut kelahiran
Ada keluarga meratapi pemergian
Itulah cerita caturan Tuhan
Aturan alam sejak zaman berzaman
Hingga satu waktu bumi kan kelam
Menunggu hari untuk pembalasan...

Ya, kita juga pasti ada ceritanya
Ada yang baik, ada juga sebaliknya
Hidup perlu diteruskan dengan sebaiknya
Mengumpul saham-saham akhiratNya
Supaya selamat di alam BaqaNya..

Takziah buat yang telah pergi
Damailah kau disana
In sya Allah kami disini
Akan menyusul kelak.

Tahniah buat yang mengikat janji
Hiduplah bahagia pasangan disisi
Kurniakan mereka zuriat berkualiti
Seimbang dunia dan ukhrawi

Buat yang berduka
La takhzan kata Baginda (Nabi SAW)
Ada hikmah dalam berduka
Diganti nikmat dari maha Kuasa.

In sha Allah.
Setiap sesuatu ada sesuatu... sangka baik.

P/s : Takziah buat keluarga Bob, keluarga Cikgu Rosnani (Fathi), Keluarga Raja Arab Saudi dan keluarga muslimin dan muslimat yang telah kehilangan mereka yang tersayang spjg dua minggu ini. Semoga roh mereka tenag dan ditempatkan dalam kalangan beriman.
Tahniah buat Kak Mai (Bejb) dan mereka yang mendirikan rumah tangga baru-baru ini. Semoga terbentuk keluarga sakinah, dikurniakan zuriat yang soleh solehah dan dirahmati Allah senantiasa.
Buat yg sedang berduka, janganlah bersedih. In sha Allah, percaturan Allah itu sebaik2 pengaturan.

Micro-Reunion : Sally (VI 2008)

Micro-reunion dgn rakan sekolah VI 2004-2006(2008), @lee_si di UniKL MFI. Mengimbau kenangan lagenda hostel VI zaman kami dalam sesi yg sgt santai di Kafeteria MFI.
Dulu kami satu KRS, satu hostel dan mengalami ujian mental yg sgt hebat masa zaman junior di VI.
Merupakan siswa tahun akhir ijazah sarjana muda kej mekatronik di UniKL MFI. Terbaik bro!!
Aizat Hisham (Bob) : Takziah & Al-Fatihah

Aizat Hisham (Bob) : Takziah & Al-Fatihah

Menerima perkhabaran yang cukup sedih hari ini, pemergian salah seorang sahabat baik saya semasa di Kediaman Siswa Jaya, Saudara Aizat Hisham, graduan Diploma Kejuruteraan Mekanikal UTMKL yang telah kembali ke Rahmatullah pada pagi ini.
Beliau merupakan seorang sahabat yang cukup baik hati, ceria dan mesra bagi yang mengenali beliau secara rapat dan pernah bersama saya dlm beberapa projek di KSJ antaranya UTM-KSJ Camp-In Sahabat 2010 dan Temmasya'11.
Semoga rohnya ditempatkan dalam kalangan mereka yang mendapat rahmat dan perlindungan Allah SWT.
Takziah buat keluarga Allahyarham dan juga kenalan.
DARI ALLAH KITA DATANG, DAN KEPADANYA JUALAH KITA AKAN KEMBALI
Al-fatihah.

Whatapps @ Dekstop


Tahukah anda whatapps kini boleh diakses melalui browser internet @ laptop??
Available utk android user je sekarang ni.
First, update whatsapp kat google play store.
Lepas tu buka Whatsapp > Menu > Whatsapp Web
Scan code kat sini: https://web.whatsapp.com/
Selamat mencuba...lalala
Sumber Mohamad Shahril wink emoticon

Minta Tolong


Bila orang minta tolong, ia bermaksud yang dia memang betul-betul minta tolong.
Macam sakit jugak, walaupun sakitnya kecil, tapi ia tetap sakit.
Jangan pulak banyak soal dan fikir yang dia boleh buat semua perkara sendiri... melainkan kalau diri sendiri dah tak berhati di perut.
Owh ya, lagi satu, ia bukan persoalan siapa sensitif atau tak. Tapi sejauh mana kesudian dan juga keikhlasan untuk membantu.
Tak guna sibuk sangat nak membantu orang lain kalau dalam rumah sendiri minta tolong pun banyak tanya.

Jalan Ini


Hatiku berdetik tika memandu
Apakah Jalan yang ku lalui
Laluan yang padu
Menuju Dia yang satu
Atau sesat sudah berbatu
Jalan yang lurus dan liku
Dengan curiga dilalu
Dan kerap kali juga keliru
Mencari jalan Illahi
Berpaksi wasiat Nabi
Moga suatu masa nanti
Jiwa harmoni diabadi
Menghadap Tuhan Rabbul Izzati.

Caliph Busker : dari Jalan TAR ke Pentas AJL

Caliph Busker bersama Mojo menerima Anugerah Persembahan Terbaik AJL 2014
Kehebatan muzik memang tak boleh disangkal lagi. Kuasa mampu mengangkat seseorang yang tiada apa-apa menjadi popular, meletakkan mereka yang berbakat ke satu tahap yang lebih baik dan hebat. Itulah yang terjadi kepada Caliph Busker yang sekelip mata menjadi lebih popular apabila ditampilkan oleh Edry KRU sebagai pengganti kepada Aweera yang keluar dari kumpulan MOJO beberapa minggu sebelum AJL29.
Menurut Edry, beliau menjumpai kumpulan buskers ini di tepi Jalan Tuanku Abdul Rahman (Jalan TAR KL) ketika membuat persembahan dan tertarik dengan lontaran vokal penyanyi utamanya. Beliau sendiri yang menjemput kumpulan busker ini untuk bersama Mojo menyanyikan lagu Romancinta di pentas final AJL 29.
Caliph Busker dianggotai oleh sekumpulan anak muda yang berbakat tetapi OKU Cacat Penglihatan. Percaturan Edry sememangnya cukup bijak. Bukan mudah untuk mengangkat seni tepi jalan ke pentas yang berprestij seperti AJL. Dan kebiasaanya untuk mewakili penyanyi asal ke pentas besar seperti AJL ini, belum pernah lagi ada mana-mana komposer / penulis lirik mengambil mereka yang berada di jalanan untuk mewakili penyanyi asalnya. Paling tidak pun artis percubaan / artis naungan rekod rakaman mereka.
Tindakan Edry ini seharusnya dipuji kerana beliau berjaya meletakkan dua perkara di pentas AJL
1. Menaikkan sebuah kumpulan busker tepi jalan ke pentas berprestij AJL
2. Mengangkat bakat seni OKU ke pentas yang cukup hebat.
Saya tidak fikir sambutan yang sama akan diterima oleh MOJO jika Aweera menyanyikan lagu ini di pentas akhir, malah kalau kita tengak masa Separuh Akhir Muzik-Muzik pun, lagu MOJO ini bukanlah pilihan utama untuk menang mana-mana kategori, tetapi dengan kehadiran Caliph Busker di pentas akhir AJL bersama Mojo telah mencuri tumpuan umum kepada mereka dan menggondol Anugerah Persembahan Terbaik AJL 29 serta yang lebih penting, Standing Oviation daripada penonton di Stadium dan Rumah juga.
Tahniah Caliph Busker dan Mojo untuk gabungan yang cukup memukau semalam.


Tribute P. Ramlee tapi...


Secara jujurnya, kebanyakan karya yang katanya ' Tribute P. Ramlee' hanya sekadar melepaskan batuk di tangga, sekadar memenuhi permintaan penyiaran TV shj. Kalaulah P. Ramlee masih lagi ada, mungkin dia akan marah dan sedih melihat karyanya digunakan untuk satu tribute yang kurang berkualiti, seperti beliau agak tegas dengan penyanyi dan pelakon yg berkarya dengan ciptaanya.
P. Ramlee pd hemat sy dan juga peminat setia beliau menganggap bahawa karya beliau cukup ikhlas dan hebat, lahir dari hati menegur bangsanya yang ketinggalan pd zaman itu dan cukup dekat di hati masyarakat nusantara.

Raflesia : Persepsi yang Berbeza

Seringkali bila chatting dengan kawan2 rapat, apa yang mereka rungutkan adalah kurang keyakinan diri, rasa tak cantik, gemuk dan pelbagai lagi kekurangan yang dimiliki.

Apa yang saya sampaikan pada mereka adalah perkara asas. Apa yang kita ada hari ini, adalah apa yang telah dianugerahkan Tuhan kepada kita. Tuhan dah cakap pada kita terang-terang, bahawa setiap daripada kejadian Tuhan itu adalah sebaik-baik ciptaanNya.
Mari kita renung satu ciptaan tuhan yang bernama Bunga Rafflesia. Bunga Rafflesia merupakan bunga yang terbesar didunia yang hanya tumbuh di hutan hujan tropika beriklim khatulistiwa.
Bagi sesetengah orang, bunga ini unik dan cantik. Ada juga yang menganggap bunga ini buruk dan meloyakan. Owh ya, tak pernah lagi orang ambil bunga Rafflesia letak dalam jambangan bagi pada kekasih, melainkan jika orang itu mungkin saintis dalam bidang pokok hutan tropika. Apa2 pun, ianya adalah mengenai persepsi, bagaimana kita menilai sejauh mana indah ciptaan Tuhan yang menciptakan sesuatu.
Jadi kenapa harus kita rungutkan macam-macam kekurangan pada diri kita, dan kenapa pula mesti kita bersusah hati dan kurang rasa yakin hanya kerana memikirkan persepsi orang lain terhadap kita yang kurang enak? Seharusnya, kita menghargai apa yang kita ada dan juga menghargai orang yang menghargai kita sebaiknya.
Percayalah, setiap perkara itu telah diaturkan oleh Tuhan dengan begitu cantik. Kalau dah rasa tiada siapa sayangkan kita, percayalah yang kita masih lagi ada keluarga, Allah, Nabi dan kawan2 yang sayangkan kita secara diam.
Sayang tak semestinya bagitahu kan? Apa yang penting adalah, jalani hidup seberapa baik yang boleh dan bersyukur dengan nikmat yang diberi. In sha Allah, bahagia akan muncul disebalik pelbagai kekurangan.

Hikmah Sebalik Musibah

Tsunami Acheh, Indonesia pada 26 Disember 2004
Setiap sesuatu ada sesuatu. Disebalik kesusahan, ada kesenangan. Itu yang dapat kita lihat mengenai suasana pasca banjir yang teruk melanda bumi bertuah kita baru-baru ini.

Alhamdulillah, semua pihak tak kisahlah berlainan haluan ideologi dan pelbagai lagi jurang perbezaan berganding bahu bersama-sama membantu keluarga dan mangsa banjir untuk membina kehidupan. Inilah hikmah yang antara paling signifikan yang boleh kita dapati setelah musibah banjir melanda.

Saya terbaca satu artikel mengenai Acheh dan Tsunami yang melanda kawasan itu hampir sedekad lalu. Sebelum dilanda musibah, pelbagai perkara yang tak sedap dipandang berlaku di sana. Gerakan pemisah, maksiat, pergolakan politik dan pelbagai salah laku lagi berlaku di sana.

Setelah dilanda ujian Tsunami pada 26 Disember 2004, ianya datang seperti butang reset di Acheh. Dan alhamdulillah, Acheh kini membangun dengan pesat dan perpaduan di Acheh bertambah utuh.

Banjir di negeri Kelantan pada 2014
Mungkin ini jugalah yang ingin berlaku di Malaysia. Kita dapat lihat bagaimana pemimpin kita yang berlainan warna bendera bersatu dan membantu mangsa banjir. Gambar-gambar harmoni duduk semeja, tindakan bersepadu kerajaan persekutuan, kerajaan negeri yang dilanda banjir walaupun lain parti dan pihak lain2 begitu prihatin menghulurkan bantuan dan komited dengan kebajikan mangsa banjir. Sesuatu yang kita jarang lihat dalam konteks politik di Malaysia.

Usaha yang baik ini harus kita sokong. Dan doa saya agar perpaduan kepimpinan ini berkekalan sampailah bila-bila. Inilah suasana yang didambakan rakyat selama ini iaitu kurangkan politik, bekerja dan berkhidmat demi rakyat.

Idham Mahdi

How Stella Saved The Farm

Menguruskan pembangunan sesebuah inovasi tidaklah semudah menguruskan perkara yang sedia ada. Itulah kunci kepada apa yang ingin disampaikan dalam kisah dongeng How Stella Saved The Farm, karya Vijay Govindarajan dan Chris Trimble. Buku setebal 159 muka surat ini sarat menceritakan teknik yang berkesan bagi menguruskan perihal berkaitan mengurus inovasi dalam organisasi.

Cerita dongeng ini mengambil tempat di Windsor Farm, ladang yang asalnya diuruskan oleh manusia kemudiannya ditinggalkan. Akhirnya, haiwan ternakan di ladang tersebut mengambil alih pengurusan ladang tersebut yang dipelopori oleh JP dan kemudiannya Marcus, bapa kepada Deirdre. Marcus yang terlalu tua untuk menguruskan ladang itu, menyerahkan tampuk kepimpinan kepada Deirdre untuk menguruskan ladang itu.

Bagi memastikan Windsor Farm sentiasa relavan dengan perkembangan semasa, Deirdre mencari jalan untuk mewujudkan rancangan perniagaan baharu untuk ladang ini. Memandangkan ladang-ladang yang lain semakin maju terutamanya ladang yang diuruskan manusia yang kaya dengan teknologi canggih, Deirdre dan pasukan perlu tampil dengan idea yang lebih segar untuk memastikan Windsor Farm terus maju bagi mengelakkan ladang itu daripada terpaksa dijual kepada pihak lain.

Melalui pertandingan Big Idea Hunt yang dianjurkan oleh Deirdre, beberapa idea yang menarik telah dibentangkan oleh kumpulan haiwan mengenai idea bisnes baharu mereka. Stella, yang baru pulang daripada Peru juga turut membentangkan ideanya mengenai pengeluaran pengeluaran bulu berkualiti tinggi daripada binatang Alpaca (sejenis binatang seperti unta yang terdapat di Peru).

Pelbagai cabaran yang akan dihadapi oleh pengurusan untuk melaksanakan idea baharu di Windsor Farm. Persoalan-persolan berikut akan bermain di minda pembaca sepanjang pembacaan buku ini.

Bagaimanakan mereka mengatasi cabaran tersebut?

Apakah usaha Deirdre untuk memastikan Windsor Farm terus relevan dan maju?

Bagaimanakan penerimaan kepimpinan ladang sedia ada mengenai idea baru tersebut?

Apakah menguruskan idea itu memerlukan kayu ukur yang sama seperti perkara yang sedia ada?

Siapakah yang akan tampil dengan idea-idea bernas untuk menyelamatkan projek yang diusahakan Windsor Farm?

Persoalan tersebut dijawab dengan gaya penceritaan yang cukup santai dalam cerita dongeng ini.

Buku setebal 159 muka surat ini berjaya dihabiskan saya dalam pembacaan selama 4 jam sahaja kerana jalan ceritanya cukup mengujakan, menarik dan tidak membosankan. Ternyata, cerita dongeng adalah penceritaan yang cukup berkuasa untuk menyampaikan maklumat dan nilai-nilai moral kepada semua lapisan masyarakat.

Saya amat menggalakkan mereka yang terlibat dalam bidang kejuruteraan, pengurusan dan perniagaan membaca buku ini. Malah, buku ini sebenarnya telah diiktiraf buku yang terbaik untuk pekerja memahami bagaimana untuk mengendalikan proses berkaitan inovasi dalam organisasi.

Terima kasih buat Encik Mohd Sharil Abdullah, Ketua Pelajar Malaysia di Belanda atas cadangan pembacaan buku ini kepada saya. Selamat membaca.

P/s : Buku ini boleh didapati di kedai buku utama di Malaysia seperti Kinokunya dan MPH dengan harga RM40 terbitan Penerbit Pan Mac Millan, UK

Monolog : Body atau Hati


Antara cantiknya sekujur body
Atau moleknya setulus hati
Mana kau pilih jadi isteri
Salah satunya akan kekal hakiki
Sampailah saat kitakan pergi 
Kerana indah sinaran mentari
Akan hilang pabila malam hampiri
Begitulah hakikat cantik insani...

Tun Razak & UTM


Majlis Perasmian Menara Razak UTM oleh YAB Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak, Perdana Menteri Malaysia.

Nama Menara Razak diabadikan untuk bangunan paling tinggi di UTM Kuala Lumpur, Jalan Sultan Yahya Petra (dahulunya Jalan Semarak) diambil bersempena nama YAB Perdana Menteri Malaysia kedua iaitu YAB Tun Abdul Razak Hussein.

Apa signifikan YAB Tun Razak dengan UTM?
======================================
Tun Razak melibatkan diri secara inklusif dalam pembangunan UTM daripada sebuah Kolej Teknikal hasil pembangunan penjajahan kolonial di Tanah Melayu kepada sebuah maktab yang memperbanyakkan golongan teknokrat Melayu / Islam.

Malah, perlantikan Ainuddin Wahid (Allahyarham, Tan Sri) sebagai Pengetua Maktab Teknik dipilih oleh beliau sendiri melalui cadangan pelbagai pihak berdasarkan kredibiliti Ainuddin sebagai seorang jurutera yang bersih dan integriti di JKR. Beliau merupakan Pengetua MTKL Melayu pertama (kemudiannya Rektor ITK dan NC pertama UTM) yang melaksanakan misi besar negara di UTM, iaitu memperbanyakkan teknokrat Melayu / Islam yang berjiwa kental dan bersih budi, di samping menjadi jentera utama dalam Dasar Ekonomi Baharu (DEB) melalui pendidikan, bagi meningkatkan taraf ekonomi orang Melayu bagi menstabilkan jurang ekonomi antara kaum di mana orang Melayu ketinggalan jauh.

Malah, ketika awal2 pembangunan ITK juga, setiap cadangan untuk pembangunan ITK dibentangkan Ainuddin terus kepada Tun Razak memandangkan beliau yang melantik Ainuddin bagi menerajui ITK. Sebuah protokol kepimpinan yang cukup dekat dan akrab dalam proses pembangunan ITK/UTM itu sendiri.

Rujukan :
1.Laman web UTM
2.Ainuddin Pejuang Degil Melayu, Fatini Yaacob, Penerbit UTM 2011

Good Sponge! - Thomas Alva Edison

Thomas Alva Edison was the guest of the governor of North Carolina (USA) when the politician complimented him on his creative genius.

Edison : I am not a great inventor

Governor : But you have over a thousand patents to your credit

Edison : Yes, but about the only invention I can really claim as absolutely original is the phonograph.

Governor : I'm afraid I don"t understand what you mean

Edison : Well.. I guess I'm an awfull good sponge. I absorb ideas from every course I can, and put them to practical use. Then I improve them until they become of some value. The ideas which I use are mostly the ideas of other people who don't develop them themself.

This is all about teachability to expend the talent!

"Everything we know we learned from someone else"- John Wooden

Teachability Expand Your Talent
John C Maxwell
Beyond Talent

Myself : My Book 1


Memandangkan saya ada masalah pabila membaca buku ebook dengan facebook, sering kali nafsu facebook menggersangkan diri, jadi saya memutuskan untuk membeli versi hard copy buku ini.
How Stella Saved The Farm-kisah dongeng yang menceritakan bagaimana proses inovasi boleh berlaku.
Terima kasih kpd bos, En. @mohdsharilabdullah atas cadangan. Terpesona setelah baca separuh drpd versi ebook yg diberi.
Selamat membaca utk diri sendiri.. ada lagi sebulan lebih sebelum menghabiskan honeymoon kat rumah.. hee..

Aku, Ayah dan Gegar Vaganza


Aku menghabiskan cuti hujung minggu aku bersama keluarga dengan menonton final gegar vaganza di Astro. Bukan apa, saja tgk sbb dah tak ada cerita best hujung minggu.

Spjg program yg dikendalikan oleh Nabil dan Jihan, byk benda yg saya, ayah dan family umpatkan ttg program tersebut.

Abaikan ttg masalah teknikal masa final GV smlm selama 20 minit, kami sekeluarga naik jelak tgk cara program mempromosikan jenama Qu Puteh dan Pamoga tu ha.

Masa tgk AF hari tu, kami ingatkan Dato Aliff Terlajak Laris tu terlalu over, Dr. Vida pengasas qu puteh masya Allah... korg faham2 sendirilah kalau siapa yg tgk final tu.

Setiap kali kalau kamera shoot muka Dr. Vida, dia akan sentuh pipi putih dia dua kali... setiap 15 minit mesti ada... pas tu pujian melambung dr pengacara.. aduhai... promosi berlebihan sbnrnya membuatkan org meluat.

Okay, itu satu hal. Kejutan yg diwara-warakan adalah lamaran artis popular atas pentas. God, jelik sungguh. Baru lamaran abg oii, belum nikah lagi... nak buat smpai atas pentas final gegar vaganza tu apahal? Carilah rancangan H live ke, Meletopp ke nak buat. Rancagan gegar vaganza ni org2 legend yg tgk. So sepatutnya hormatilah.

Ianya seperti program reunion org2 senior, and then suddenly someone dtg dr ceruk dunia mana pi propose kat tgh2 majlis tu tanpa bagi salam. Rasa nak bagi lempang je. Gi buat kat luar majlis la, susun I phone 6 bentuk love dan propose... tak menyusahkan mata org memandang.

Lagi satu hal adalah salah seorang finalis yg melakukan aksi yg cukup x molek bg norma rakyat Malaysia dilakukan di pentas live. Mujur Dato Rosyam tegur beliau walaupun finalis tersebut kata mendapat keizinan drpd suami dan isteri pelakon tersebut.

Sy dan keluarga menonton gegar vaganza sbb minat artis2 lama spt Rahmad, Ayai, Mamat dan lain2.

Apa2 pun tahniah buat Ayai Illusi yg menjuarai program Gegar Vaganza edisi pertama. Tercapai juga hasrat beliau utk menunaikan ibadah umrah dgn isteri beliau.

Mr. I
bikin panas!

Perogol Alam


Bukit terus ditarah
Demi nafsu pembangunan serakah
Terluka tapak merah
Umpama kulit dihiris berdarah
Yang diatas terus mewah
Yang dibawah terus dikerah
Sampai mati cedera parah
Hidup merempat tak tentu arah
Hanya kerana hidup nak bertanah

Pabila bumi naik marah
Habis bala turun bersepah
Baru tahu nak menggelabah
Sesal tiada siapa yang endah
Habis rosak dara hijau punah
Perogol alam punya karenah...

2 Januari - Sejarah Kejatuhan Islam Sepanyol yang Dilupakan


Sejarah yang dilupakan. Hari kejatuhan kerajaan Islam Andalusia pada 2 Januari setiap tahun.
Ianya dinamakan Fiestas De Moros (Muslim) y Cristianos (Penganut Kristian) yang disambut di sepanyol setiap tahun.
Antara negara yang menyambutnya juga adalah Filipina, Mexico, Guatemala, dan Colombia yang merupakan bekas tanah jajahan Sepanyol.