Yoon Sang Hyun - Tears (Oska) (OST Secret Garden


Translation
The star that is shining so brightly in the night sky
Is like the lonesome me
Regretting the heart-rending love
Becoming a sad constellation of tears
If I were given another chance
To go back to the time when we had first met
I would not foolishly let you leave
I would not let it happen again
The starry sky is filled with flowing tears
If they can illuminate the yearning hearts
When you can see the mournful stars
You may be able to forgive the pitiful me
If I were given a chance again
To go back to the time when we fell in love
I would not so foolishly hurt you
I would not have let it happen again
The starry sky is filled with flowing tears
If they can illuminate the yearning hearts
When you can see the mournful stars
You may be able to forgive the pitiful me
The distance between us is farther than the starry sky
We cannot reach each other’s hearts
How many more times must I cry, how much more tears must I shed
So that my tears can overflow into your eyes
Do you understand my heart?
Credit
Translation: michyeoga @ wordpress.com
Thank you Princess Of Tea

Surat Dari Rakyat


Kepada:-
YB Menteri-Menteri Malaysia
D/A Balai Suara Merdeka
No 31, Lorong Ogos,
Jalan Merdeka 19/57,
01963 Lumpur di Kuala,
Malaysia.

Daripada,
Rakyat yang ada secangkir peka.

Dengan segala hormatnya
Ingin saya menarik perhatian
Mengenai musibah yang melanda sebahagian negeri Tuan
Malang masih buntu serta keliru di pihak Tuan dengan tindakan
Saya berpandangan
Negara kita cintai sedang diuji tuhan
Antara musibah atau ujian
Marilah bersama kita fikirkan
Sudah sampai masa ambil tindakan
Mana yang wajar dan baik diteruskan
Yang lagha batal tinggalkan
Itulah pandangan kami sbgi marhean
Hentikanlah semua ini
Dengan kuasa menteri yg diberi
Konsert tari anjuran TV menteri
Countdown tahun baru di Pusat Pentadbiran Menteri
Aneka sambutan dan party
Celiklah mata dan deria sensitiviti
Ada tangisan dan perit sdg dilalui
Ujian bah dibeberapa negeri
YB Menteri yang dihormati,
Bantuan agensi Tuan amat kami hargai
Bekalan bantuan sumbangan pihak Tuan kami syukuri
Cuma pada hemat kami
Rasanya tak perlu semua barang yang Tuan beri
Ada logo yang Tuan wakili
Sampaikan asal boleh dan diizini
Seluar dalam diberi pun ada logo parti
Hemat kami sbg rakyat marhean,
Ini bukan masa lumba siapa lebih prihatin,
Atau siapa mampu beri bantuan ringgit berjuta
Cukup-cukuplah masa bertanding berkempen,
Sekaranglah masa bantu kami seikhlas hati sbg rakyat jelata.
Inilah masa untuk membalas budi
Setelah tuan dan co. kami undi
Kerana kuasa kami mampu memilih
Setiap empat tahun beralih.
YB Menteri yang dikasihi,
Terima kasih untuk masa yg diberi
Untuk membaca surat ini
Kerjasama dan keprihatinan tuan amat kami hargai
In sha Allah dengan bantuan dihulurkan Tuan
Kekalkan Tuan dalam kerajaan
Dengan izin Tuhan
Sekian, terima kasih
-Marhean-

IdhamM 
0720 250814
Setapak Kuala Lumpur
Inspirasi drpd Poskad Dari Rakyat karya Tuan Marjan S

[2014] Tahun Masam-Masam Manis


[2014] Tahun Masam-masam manis
Kenapa masam2 manis?
Cukup suka duka dan pelbagai lagi rentetan peristiwa penting di peringkat nasional mahupun diri sendiri
Negara 
1. Jerebu & Kemarau
2. Tiada air di Selangor & KL
3. Kehilangan MH370
4. Terhempasnya MH17 ditembak
5. Banjir mega
Keluarga dan diri sendiri

Mak dan ayah menjadi tetamu Allah pd awal Ramadhan yg lalu, ayang berjaya mendapat pointer yg baik utk mencerahkan peluang ke oversea dgn MARA, kemalangan saya pd bulan Ogos dan kehilangan beberapa sahabat yg sangat terasa sehingga kini. Putus cinta dan juga keputusan merudum juga pada tahun ini.

Harapan 2015

Semoga keluarga dan semua diberikan rahmat dan magfirah oleh Allah SWT, sentiasa berubah kpd lebih baik, dekat dengan Allah dan meningkatkan prestasi dan produktiviti masing2.. in sha Allah. Semoga tahun ini juga negara kita terhindar dari marabahaya dan juga mendapat keredhaan Illahi.

#DoaUntukMangsaBanjir


Marilah kita sama2 mendoakan agar saudara kita di pantai timur, utara dan Sabah yg sedang dilanda ujian banjir, selamat semuanya dan dilindungi oleh Allah senantiasa.
Jadikanlah hujan yg turun sebagai hujan bermanfaat, air yg berlebihan diserap bumi dengan cepat dan hujan yg turun hanyalah sekadar mencukupi. Sesungguhnya Allah jualah yg Maha Mengasihani.

Kenapa Interpol Mencari Syeikh Yusuf Al-Qaradawi


Dunia Islam kini digemparkan dengan isu waran tangkap (notis merah) oleh Interpol yang dikenali sebagai Polis Antarabangsa kepada Ulama Tersohor masa kini, Syeikh Yusuf Al-Qaradawi.
Jelas, ianya satu cubaan terancang untuk memporak porandakan Islam dan menampakkan Islam sebagai sebuah imej yang ganas dan ekstrimis, setelah pelbagai cara pihak kuffar untuk mendajalkan Islam gagal.
Waran tangkap terhadap Al-Qaradawi telah dikeluarkan oleh Mesir atas tuduhan menghasut dan membantu pembunuhan antarabangsa, membantu banduan melepaskan diri dari penjara, aktiviti vandalisme dan kecurian.
Al-Qaradawi yang kini menetap di Qatar dituduh mempunyai kaitan dengan insiden kekecohan ahli kumpulan Ikhwan Muslimin di dalam penjara dan penentangan terhadap pemimpin diktator Hosni Mubarak.
Pemimpin kanan Ikhwan Muslimin, Mohamed Morsi yang dilantik menjadi Presiden Mesir pada tahun 2012 adalah antara individu yang berjaya melarikan diri ketika insiden berkenaan.
Terdahulu, Al-Qaradawi telah mengkritik kerajaan baharu Mesir selepas penyingkiran Morsi pada Julai 2013.
"Dari hari dia (Presiden baru, Abdel Fattah al-Sisi) dilantik, semua yang kita lihat adalah pembunuhan dan pertumpahan darah serta tahanan wanita diperkosa," kata Al-Qaradawi sebelum pilihan raya pada Mei lalu.
Sementara itu, pada Februari lalu, pegawai kanan Mesir menuntut Qatar mengekstradisi Al-Qaradawi ke Mesir untuk didakwa.
Mereka juga mendesak Interpol supaya menahan Al-Qaradawi tahun lalu.
Menurut Global Muslim Brotherhood Daily Watch, Interpol mengeluarkan notis merah yang menunjukkan tahap berjaga-jaga paling tinggi dan memerlukan tindakan segera oleh agensi polis antarabangsa terhadap Al-Qaradawi. ianya sama seperti
Jelas sekali, waran Interpol terhadap Al-Qaradawi adalah berasaskan dendam As-Sisi terhadap Al-Qaradawi dan mereka cuba menutup mulut ulama yang lantang mengkritik kekejaman rejim As-Sisi terhadap Mesir.
Marilah kita menunjukkan kebersamaan kita bagi menentang satu lagi agenda terancang kuffar bagi menjatuhkan umat Islam dan seterusnya memelihara ilmuan serta ulama kita daripada terus menjadi mangsa kerakusan penyangak dunia.

Rujukan :

PT3- Pandangan Peribadi Saya sebagai Siswa


Pada hemat saya, keterujaan transformasi sana sini menjerat diri. Perubahan itu bagus, tapi kalau pelaksanaan lemah, setakat memenuhi hasrat menteri, akibatnya nasib anak2 diperjudi.
Rasanya Prof DiRaja Ungku Aziz ada menegur keghairahan pak2 menteri untuk mengubah lanskap pendidikan yg diamalkan sejak merdeka, tetapi dipandang sepi. Akhirnya, memakan diri sendiri.
Walau apapun, tindakan pantas perlu direncanakan agar tiada lagi nasib 'tikus uji kaji' berlaku pd adik2 kami.
Ianya tak mengejutkan bila baca rintihan para guru ttg pelaksanaan PBS yg cantik atas kertas kerja, tp lemah pelaksanaanya (skrg digantung pelaksanaannya), maka tak terkejutlah keputusan PT3 dan sblm itu UPSR, merudum...
Kasihan..
-mangsa tragedi PPSMI-
P/s : rasanya ramai yg jd golongan professional skrg ni pun lahir dr sistem pendidikan yg diguna sejak merdeka? Apa dosa sampai nak rombak semua... berfikir... berfikir...

Aku Tak Teruja


Kau masih bermain kata
Tatkala hatiku tawar tiada rasa
Kau fikir aku ini mesin uji cuba
Untuk menguji masih bersisakah cinta

Benar dahulu aku buta
Kata hasratmu cuba kupenuhi semua
Namun Tuhan itu Maha Kuasa
Ditonjolnya pertualang sebalik drama

Sungguh aku tak teruja
Terima 'text' kiriman si dia
Meremang bulu terasa loya
Kenang sikapmu bikinku kecewa

Jika kau rasa masihku beriya
Nampaknya sangkamu salah belaka
Sejak peristiwa kau dan dia
Berganjak aku tiada hampa

Walau hati berbirat luka...

IdhamM
231214 1506
Kuala Lumpur

Manusia

Lumrah dunia
Diskriminasi adalah amalan biasa
Pangkat kuasa kasta manusia
Cantik mantap terus puja
Hartawan kaya menjadi rajaYang serba tak kena di caci hina

Tidakkah kau sedar wahai insan
Dirimu dan diriku kan menghadap Tuhan
Apakah cukup dibuat bekalan
Menabung pahala dengan syiling amalan
Jangan nanti beribu sesalan
Disoal kubur buntu jawapan

Astagfirullah hal azim

IdhamM
1314 231214
Setapak, KL

Selamanya Harimau Malaya

Aum aum aum
Terus mengaum harimauku perkasa
Usah gentar dengan raksasa
Teruskan baham dan lapah mangsa
Walau badan berbirat luka

Gerak lincah harimau malaya
Tunjukkan taringmu pada dunia
Engkaulah raja di rimba
Di tanah garisan khatulistiwa

Ayuh berjuang sepenuh nyawa
Jangan mudah putus asa
Jauh sekali panjang kecewa
Walau piala terbang ke utara
Di hati kami kau tetap juara

Kerana aku dan rakyat semua
Selamanya Harimau Malaya...

IdhamM
0214 211214
Kuala Lumpur

Warkah Rindu


Ku luahkan rasa hati
Yang ku simpan dengan rapi
Ibarat terkunci pada peti besi
Agar Kau mengerti
Betapa rindunya jiwa ini

Apa mungkin rasa cinta ini
Dipajak gadai dijual beli
Umpama barang emas kerak bumi
Dibuat niaga mengikut hati

Ku nukilkan agar Kau perhati
Betapa kasihnya diri ini
BuatMu yang ku cintai
Yang tak nampak di mata, dekat pada hati
Yang benar-benar pasti
Pemilik cinta ini
Dalam diri mekar abadi
ALLAH Rabbul Izzati...

IdhamM
1003 201214
Setapak, Kuala Lumpur

Lili


Lili yang tumbuh berseri
Menceriakan pandangan sepanjang hari
Tersurat dalam mitos Yunani
Tumpahnya susu Hera si Dewi
Jatuh ke permukaan bumi
Konon terjadi si cantik lili

Kemuliaan dan kesucian
Bunga lili jadi bandingan
Ceritera kisah cinta dua insan
Yang tidak kesampaian
Putus di tengah jalan

IdhamM
0803 191214
Kuala Lumpur

Mari Dakwah


Serulah
Walau dengan ayat sepatah
Usah ditunggu gelaran pencetus ummah
Apatah lagi pakar pengkhutbah
Sesama saudara satu jemaah
Ke jalan Tuhan kita hijrah

Bicaralah
Tegakkan mulia bentes yang salah
Ajak kenalan mari berubah
Yang Maha Satu kita sembah
Saham pahala kita cambah
Amal mulia mari ditambah

Usah kita berlengah
Masa terbuang tak balik menjengah
Dunia fana halau kita pergi
Kubur sepi sudah panggil mari
Soal sendiri pada diri
Banyak mana amalan kini

Janji Allah itu pasti
Mati kian hampiri
Telah terpatri dengan rapi
Takkan berubah walau seinci
Takkan terlewat hatta sesaat...

IdhamM
0001 191214
Kuala Lumpur

Tahniah dan Terima kasih


Tahniah buat Thailand sebagai Juara Baharu AFF Suzuki Cup 2014.
Terima kasih buat Dollah Salleh yang menjadikan impian Malaysia ke final terlaksana
Terima kasih buat pasukan harimau malaya yang berjuang habis-habisan hingga final walau tiada harapan diletakkan berikutan terlalu ramai harimau tua.
Credit buat wira yg konsisten yg diketuai Shukur Adan, Indra Putra, Safiq Rahim, Afif, S. Kunalan dan rakan2..
Terima kasih buat Ultras Malaya yang terus konsisten menyokong susah senang pasukan Malaysia.

Beza Tapi Sama



Pujangga lama ada cerita
Ganja, Candu dijual terbuka
Belacan dijual di bawah meja
Kata peniaga lesen tiada
Belacan smuggle dari Malaya
Takut ditahan orang berkuasa

Dua kosong satu empat
Sama cerita beza latar ambil tempat
Yang bawah meja terus leluasa
Yang halal disekat penguasa

Atas nama kebaikan jadi alasan
Seolah rakyat cetek fikiran
Sampaikan dulu cadang tubuh jabatan
Muka buku ditagih marhean..

Alamak... sama la pulak... (garu kepala)

IdhamM
1453 181214
Kuala Lumpur

Lonely dan Aku


Tak dinafikan selepas beberapa bulan break up dengan cinta hati, saya mengalami tekanan perasaan dan alami rasa sunyi. Jiwa rasa tak menentu dan hidup tak tentu arah, bagai tergambar dalam lirik lagu jiwang kapak. Benarlah cinta itu buta, boleh rosak segala-gala kalau terus tak tentu hala.

Sehingga kini, aku masih mencari rentak walaupun sendiri. Terus mengayuh ke satu destinasi yang tidak tahu mana akan pergi. Si dia telah temui pengganti, jadi aku perlu kuatkan hati dan bawa diri.

Lagu Lonely nyanyian Akon ini keluar masa saya tingkatan satu di VI. Bila dibaca balik liriknya, memang ada kene mengena dengan keadaan aku sekarang.

Layan...

Tuah dan Jebat


Tuah dan Jebat
Kisah dua sahabat
Tersurat dalam hikayat
Sama handal sama hebat
Kepada Sultan menjunjung taat.

Kisahnya si Tuah
Setianya pada Sultan
Tun Teja di Pahang dilarikan
Puteri Gunung Ledang dipinangkan
Melur kekasih hati dilepaskan

Kemudian dicerita suatu hari
Bahana diikutkan cemburu buta si babi
Dituduh Sultan si Tuah dan Melur bermukah
Titah Baginda agar Tuah dibunuh

Bangkit Jebat membela sahabat
Dari kezaliman Sultan musibat
Istana Melaka Jebat mengamuk
Sultan celaka bikin kecamuk

Lalu muncul si bendul Tuah
Tawar diri bunuh bedebah
Mengatur langkah menentang Jebat
Keris dihunus ke badan sahabat
Di riba Tuah Jebat rebah
Membunuh kawan yg dibela nasibnya
Atas nama setia pada si Raja
Konon Melayu pantang derhaka.

Hikayat diwaris sehingga kini
Walau Sultan Melaka tiada lagi
Bertahun terpacak gahnya KLCC
Umat Melayu masih berteka teki
Antara Tuah dan Jebat
Mana yang benar dalam jihad
Kerana setia membabi buta
Diturutkan jua segala kemahuan
Membunuh sahabat tiada ehsan
Akibat mabuk taatkan Sultan

Idham M
0731 191214
Kuala Lumpur

Persoalanku


Apakah dunia ini semakin ghairah
Melihat bumi bertuah bertumpah darah
Anak kecil, warga tua dan insan tidak berdosa
Terus menjadi mangsa
Kerakusan tentera mabuk kuasa

Apakah dunia hari ini
Hanya memerhati
Diam seribu bahasa tanpa suara
Cuak dikecam penyangak dunia

Baculkah kita?
Sekadar menjadi pekak, bisu dan buta,
Walau hakikat sempurna telinga, mulut dan mata,
Di manakah suara kita?
Apa ikhtiar bantu mereka?
Terus kelu tanpa cerita..

Apa nasib saudara kita di sana?
Diseksa dicerca di dunia yang fana,
Moga korbanmu dibalas syurga
Pada alam kekal selamanya

IM, 17/12/14 0110
Kuala Lumpur

UTHM Terima Penarafan 5 bintang QS Star Rating


Batu Pahat 17 Dis. – Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) berjaya mencatat pencapaian membanggakan apabila diberi penarafan lima bintang dalam audit oleh Quacquarelli Symonds (QS) Star Rating dari QS Intelligence Unit, London, United Kingdom semalam.

Bahana Facebook - Jangan Main Sorong je Bro!

Petikan facebook daripada seorang pemimpin mahasiswa 

Saya semalam menghabiskan masa malam saya bersembang dengan rakan-rakan varsiti saya mengenai PRK UTHM dan juga isu PAU. Well, saya menghormati pandangan semua yang diluahkan kerana bagi saya, semuanya itu pasti ada asas. Itu sebab mengapa saya boleh buat kawan, sama ada pihak sini dan sinun. Ye la, Malaysia ini kita punya bersama.

Kenangan Bersama Datuk Aziz Sattar

Tandatangan Datuk Aziz Sattar pada salah sebuah buku yang saya miliki
Sebelum bermula program Bicara Tokoh @ KSJ bersempena Open Day Temmasya'11, sy sempat bersembang dengan Datuk Aziz Sattar (Allahyarham) di holding room.
Ditanya apakah yang paling diingati oleh beliau, beliau melayangkan ingatan kepada sahabat beliau, Allahyarham TS P.Ramlee. Beliau amat menghargai P. Ramlee. Bagi beliau, P. Ramlee ikhlas berkarya dan tidak lokek.

Rumah Mampu Tengok - Solusinya

Ketua Pemuda UMNO Pahang, Encik Mohd. Shahar Abdullah
Saya setuju dengan cadangan yg dikemukakan KP Umno Pahang mengenai skim simpanan yg dicadangkan spt Lembaga Tabung Haji.
Atau mungkin boleh diperkemaskan lagi dengan mengambil model seperti KWSP di mana rakyat boleh memilih rumah yg diingini mengikut kemampuan dan buat pembayaran secara bulanan melalui potongan gaji spt caruman KWSP.

Semanis Kurma - Bangkit! - Perkongsian Menarik oleh DAO


Kepada rakanku budiman,
Di sini saya kongsikan video yang saya kira cukup bermanfaat untuk tontonan rakan-rakan.
Perkongsian Dr. Azizah, Ustaz Alkashah dan Ustazah Bahiyah mengenai bangkit.

Hormatilah Perajurit Kita!

Hanya orang yang tak tahu mengenang budi sahaja mengenakan pakaian keramat sedemikian rupa.
Walaupun ak dan keluarga aku bukan askar, tp sbgai warganegara yg mengenang budi pejuang2 yg sanggup menggadai nyawa, tinggalkan anak bini kat rumah dan memilih hidup tak selesa demi keamanan negara, perbuatan warga picisan yg memakai sewenang2nya pakaian tentera ni amat menjelekkan.

KJ Buat Perkara Baik, Jadi Apa Masalahnya Menentang??


Apa dosa KJ utk org menafikan bawa isu transgender ke PAU?
UMNO sokong transgender ke?
Niat KJ tu cukup baik. Tak perlu jadi ulama pun nak betulkan sesuatu. Dia menggunakan ruang yg ada untuk memastikan perkara yg betuk dilaksanakan.

Tahniah buat rakan-rakan yang bergraduasi

Gambar graduasi saya tahun 2012 di UTM, Skudai.
Tahniah buat rakan2 saya di UTM yg bergraduasi pada minggu ini, terutama yang pernah bersama dalam board JKM KSJ dan juga aktif program semasa di UTMKL.
Kejayaan kita pada hari ini, kenanglah siapa yg berada di belakang anda selama ini. Nescaya, anda pasti rasa sangat gembira.
Ibu dan ayah saya adalah segala2nya bagi saya. 
Tidak dilupakan para guru / pensyarah, rakan2 dan juga mereka yg membantu spjg proses transformasi kita bergelar mahasiswa.
Alhamdulillah.

Apa cerita dengan bahasa Melayu, terpinggir di bumi sendiri


Tatkala kerajaan begitu giat melaungkan slogan 'bahasa Melayu bahasa kebangsaan' dan kebetulan jatuh pd bulan bahasa kebangsaan, terdapat banyak lagi agensi kerajaan yang merendah2kan martabat bahasa Melayu. Tapi ada yang ambil kisah??

I Want Touch A Dog : Apa masalahnya sampai tetiba nak pegang anjing?


Maaflah bagi yang tidak sependapat dengan saya.
Memegang anjing adalah TIDAK HARAM, tetapi najis jatuh dalam hukum mengendalikan najis mughallazah (Najis berat) menurut mazhab Syafiee. Walau bagaimanapun, hukum itu diperjelaskan oleh mazhab yang kita rujuk seperti berikut :-

Menaja Orang Kaya Bersalin? Tak munasabah pun


Kadang2, kita tak perlu pun baca akhbar, cuma setakat tahu kronologi melalui tajuk berita sahaja.
Utk orang yang mampu borong kelengkapan bayi di London utk ditaja, ianya suatu yang tidak munasabah, KPJ. Plus siap bangga boleh minta apa sahaja. Cuba kalau rakyat biasa, mmg harapan la kan dpt layanan vip cenggini.

Tahniah Datuk Dr. Haji Misbun Sidek


Bekas pemain serta jurulatih badminton negara, Datuk Misbun Sidek terima anugerah Ijazah Kehormat Doktor Falsafah Sains Pembangunan Insan yang mebawa gelaran Doktor (Dr.) dalam Majlis Konvokesyen UTHM Kali Ke-14.

Pengiktirafan itu diberikan berikutan kejayaan beliau dalam mencungkil bakat baharu dalam dunia badminton dan pernah membimbing jaguh-jaguh badminton dunia antaranya pemain nombor satu dunia, Datuk Lee Chong Wei.

Tahniah diucapkan daripada warga UTHM