Semuanya bermula dengan beberapa helai kertas kerja...


Alhamdulillah, syukur ke hadrat Allah, Festival Keusahawanan UTHM (EFEST) 2014 telah melabuhkan tirainya sebentar tadi. Syukur ke atas Illahi semuanya berjalan dengan baik walaupun terdapat pelbagai rintangan sepanjang program. Tahniah buat semua krew program yang menjayakan program ini bermula 23-27 September 2014 dan melaksanakan gerak kerja sebelum dan selepas ini.

Apa yang diharapkan, penganjuran program ini dapat memberikan impak positif kepada semua pihak, sama ada penganjur, peserta, penggerai, komuniti awam dan juga yang lain-lain dari sudut persepsi keusahawanan, kepimpinan, urus tadbir program, penyampaian ilmu dan pelbagai lagi nilai-nilai positif.

Ini adalah kali pertama dalam sejarah hidup saya saya direhatkan secara total dalam penganjuran program berikutan ujian yang dilanda saya. Buat masa ini, saya sedang berusaha keras menjalani fisioterapi bagi memulihkan kembali kaki sebelah kanan saya yang parah selepas kemalangan di Peserai, sehari sebelum hari sambutan kemerdekaan negara yang ke-57. Nampak gayanya, EFEST mungkin program terakhir saya di UTHM berikutan keadaan sekarang yang saya alami. Saya tak yakin selepas ini saya akan ada peluang lagi untuk menganjurkan program lagi.

Saya telah menjalankan gerak kerja program ini sejak bulan Februari 2014, secara tepatnya setelah Bengkel Hala Tuju Keusahawanan Mahasiswa anjuran Pusat Perniagaan dan Keusahawanan di Melaka. Kertas kerja ditulis berdasarkan pendapat dan juga pandangan rakan-rakan saya semasa melakukan survey di sekitar kampus. Harapan mereka mudah, pastikan isi program yang membina dan mampu memberikan nilai tambah kepada mereka. Sebelum ini pun, mereka juga yang mengkritik entiti keusahawanan siswa yang syok sendiri dan hanya sekadar buat program untuk puak-puak mereka sahaja. Saya mengambil pandangan itu sebagai suatu perkara yang membina.

Bagi saya, alang-alang menjalankan program, pastikan ianya ada impak kepada kampus, mampu memberikan manfaat kepada semua orang atau ianya sekadar projek gajah putih, masuk telinga kanan keluar telinga kiri, masuk angin keluar asap.

Pelbagai cabaran yang dialami semasa menjalankan gerak kerja program. Ada orang diberikan jawatan dan tugas, tapi kerja tak jalan. Ada orang pula pandai bermuka-muka, depan lain dibelakang lain, ada yang hanya pandai cakap sahaja tapi akhirnya tak gerak jgak kerja dan pelbagai lagi la ragam manusia. Saya ambil positif semua perkara ini, dan saya percaya bahawa, mereka yang menjalankan amanah ini dengan baik bersama-sama saya pada awal gerak kerja ini adalah mereka yang benar-benar dipilih oleh Allah.

Sepanjang gerak kerja, saya sentiasa menguji anak-anak buah saya. Memang sengaja saya berikan amanah semasa mereka pulang ke kampung untuk melihat sejauh mana penerimaan mereka terhadap tugasan yang diberi. Semua orang diberikan masa 24 jam, ada komitmen dan kerja, tetapi sejauh mana mereka boleh mencuri masa untuk melakukan kerja-kerja program. Tak ramai yang ada fleksibiliti masa begini dalam menjalankan tugas. Mereka tak tahu yang dunia perkerjaan mencari versatiliti, bukan rigid person serta mampu menahan tekanan dengan baik.

Sepanjang gerak kerja program, saya banyak melakukan networking dengan pihak yang ada kaitan dengan program. Saya masih ingat lagi bagaimana saya meyakinkan pihak MPBP untuk kebenaran pemasangan banner di sekitar pekan Parit Raja secara percuma, meyakinkan PA Pengarah Jabatan Penerangan untuk terlibat sama dalam program ini walaupun gdan enrenya tiada kaitan serta berhubung dengan puluhan peniaga dan pihak berkenaan untuk mengajak turut serta dalam program.

Alhamdulillah, saya mempunyai networking yang baik sehinggalah saya sekarang walaupun sedang menjalani rawatan susulan di rumah. Saya gembira melakukan kerja ini tetapi dalam masa yang sama saya bersedih sebab tak dapat melihat program ini berlangsung dengan mata saya sendiri secara live,

Mungkin rezeki saya tiada di EFEST. Ia juga sebagai tanda saya sudahpun keluar daripada lebuhraya kepimpinan saya di UTHM. Saya menerima hakikat itu seadanya. Sesungguhnya, berpisah dengan sesuatu yang kita usahakan daripada awal dan minat adalah sangat menyakitkan daripada kemalangan itu sendiri.

Akhir coretan, saya ingin ucapkan terima kasih kepada kedua ibu bapa saya yang menyokong saya sepanjang saya menjalankan gerak kerja program ini dipermulaan dahulu. Buat program di universiti tak dapat gaji pun, duit tambang balik Batu Pahat pun atas ihsan mak ayah saya. Mujurlah mereka memahami, kalau tidak saya tak rasa banyak persiapan EFEST boleh dilangsaikan.

Terima kasih juga buat Pengarah Pusat Perniagaan dan Keusahawanan, Prof Madya Dr. Wan Fauziah Wan Yusoff, Penolong Pendaftar, En. Ahamad Khirul Nizam Ali dan Staf CBER atas sokongan dan kepercayaan yang diberikan sepanjang saya melakukan gerak kerja ini.

Tahniah buat saudara Syahir dan pasukan atas kejayaan menjayakan program ini dengan baik. Anda telah buktikan yang anda telah berjaya menjadi Pengarah Program yang baik. In sha Allah, next time mesti ada buah tangan yang menarik untuk warga UTHM nikmati.

Alhamdulillah dan terima kasih sekali lagi buat semua.

Salam hormat,
Idham Wan Mahdi

Cerita Malam Si Ayah dan Anak


Malam tadi, semasa saya menonton rancangan The Voice 7 kt AXN, ayah menarik perhatian saya mengenai penglibatan Lo'real dlm program EFEST yg sedang berlangsung.
Ayah saya bekerja dgn boss syarikat kosmetik Silkygirl. Dia tak sangka yang Loreal sanggup turun ke Parit Raja untuk buat promosi kerana Loreal adalah jenama utk orang yang bertaraf 'Middle Class' iaitu bergaji RM10k ke atas.
Sy meminta analogi yang lebih drpd ayah ttg perkara tu. Sbg cth, lipstick Silkygirl berharga RM30, lipstick Loreal pula berharga RM70. So kita boleh nampak siapa sasaran pelanggan utk Loreal dan Silkygirl.
Akhir perbincangan, sy menyatakan bahawa strategi Loreal mudah, mereka sasarkan utk turun ke UTHM agar suatu masa nanti bila pelajar2 ni berjaya, ada income sndiri dan menjadi golongan middle class, mereka akan gunakan produk Loreal ni sbg salah satu pilihan. Bukankah mendidik pengguna ni perlu bermula daripada asas? Itulah cara usahawan berfikir.
— at Ppr Seri Semarak Setapak

Day 27 - Semua orang mahu jawatan, tapi berapa ramai yang mahu menggalas beban..


Menjadi orang yang berjawatan ini sememangnya best. Popular, dihormati, boleh mengawal, berduit dan macam-macam lagi kelebihan. Ye la, menjadi orang penting untuk sesebuah organisasi siapa yang tak mahu. Hatta seekor kucing kalau diberi layanan 5 bintang pun boleh naik minyak, apatah lagi manusia.
Cuma kita tak dapat baca hati budi masing-masing. Apakah matlamat yang mereka hendak capai dengan menjadi seseorang yang berjawatan. Apa yang ditulis dalam manifesto itu kadang-kadang hanya sekadar gula-gula sahaja. Sebagai contoh, ingin memperbaiki sistem pengangkutan dalam kampus. Tapi apa perancangan beliau untuk memperbaiki usaha itu? Boleh jadi dia sudah berfikir, ataupun hanya sebagai gula-gula supaya mahasiswa mengundi dia dengan menggunapakai isu pengangkutan sebagai batu loncatan.
Saya pernah menjaga organisasi yang mewakili hampir 2000 orang mahasiswa (kira-kira 70% penghuni kampus UTMKL) suatu masa dahulu. Dalam 63 orang jawatankuasa yang dilantik, hanya lebih kurang 20 orang sahaja yang berjawatan itu menjalankan tugas mereka. Selainnya hanya setakat bersandiwara, bermegah dengan jawatan dan yang lebih menarik, menjadi pengkritik pulak bagi yang buat kerja dan mengadu domba dalam laman sosial.
Point utama yang saya katakan pada rakan-rakan saya yang mahu menceburi bidang kepimpinan, berjawatan belum tentu menunjukkan dia benar-benar buat kerja. Saya lebih suka ambil mereka yang betul-betul underground buat kerja dan ikhlas dalam memberi daripada hanya dibaluti dengan populariti.
Beban kerja sudah semestinya akan ada buat mereka yang berjawatan. Saya tak faham kadang kala ada yang menjadikan alasan terlalu terbeban ini sebagai halangan untuk mereka menjalankan tugas dengan baik. Kebiasaannya, assignment berlambak dan juga test kebiasaan menjadi alasan. Kan bagus masa nak volunteer atau nak offer diri untuk jawatan itu mereka terfikir mengenai isu-isu begini. Ianya mudah, kalau takut dilambung ombak, janganlah berumah ditepi pantai.
Saya lebih hormat anak buah yang rajin daripada ketua kpd anak buah itu yang malas dan banyak cakap. Bagi saya, menjadi ketua bukan bermakna hanya bagi arahan dan tunjuk jari semata-mata, tetapi bekerja memastikan apa yang dirancang itu berjalan. Bukan hanya takat cakap manis tapi haprak hasilnya tiada. Bidalan orang putih ada mengatakan, "Words is cheap, Action is golden".
Semoga kita sama-sama memperbaiki diri kita. Ingatan ini saya tekankan pada diri saya terutamanya dan buat rakan-rakan saya yang bergelar pemimpin amnya.
Salam hormat
Idham Wan Mahdi
Setiawangsa, Kuala Lumpur, Malaysia

Day 26 - PRK UTM


Pada ketika ini, sy sedang memerhatikan perkembangan EFEST daripada jauh, memastikan perjalanan program berjalan seperti yg dirancang dan juga memberikan nasihat apa yang perlu dilakukan kpd rakan2 saya. My highest credit goes to Syahir dan pasukan kerana berjaya memastikan EFEST dpt bermula dengan baik smlm.
Tumpuan sy turut dicuri dengan demam PRK di UTM yang telah pun bermula beberapa hari lepas. Ya sy mmg masih ambil tahu perihal UTM sebab bagi saya UTM sangat dekat di hati saya. Tahun ini menyaksikan ramai lagi kenalan saya yang bertanding. Mereka juga bermula dengan penganjuran program secara kecil2an di UTM dan menganggotai JKM / Kelab di UTM dahulu.
Jadi sy mmg tahu, suatu masa nanti jika bakat mereka ini diteruskan, in sha Allah mereka akan diangkat menjadi pemimpin. Selamat maju jaya buat rakan2 saya yang bertanding, tak kisah la sama ada drpd ProM, Aspirasi ataupun Bebas.
Bagi saya, tak mengapa berbeza fahaman politik dan ideologi, sebab manusia takkan pernah sama cara berfikir dan tak lari daripada perbezaan, apa yang penting adalah kesepakatan utk menjaga kebajikan mahasiswa. Mereka harus terus menjadi wakil yang 'bijak' utk terus memberi tekanan secara berhikmah kpd pihak universiti menyediakan kemudahan yang terbaik kepada mahasiswa, bukan akhirnya menang dan menjadi lembu dicucuk hidung.
Menjadi MPM (di UTHM, MPP) sudah semestinya mendapat perhatian drpd seluruh universiti. Pilihan berada ditangan anda, sama ada menjadi seorang pemimpin yang memahami denyut nadi siswa dan universiti, atau setakat tumpang glamour atas nama dan yang lebih teruk, menggunakan jawatan setakat kepentingan diri sendiri.
Sekali lagi, saya mengucapkan selamat berjaya kepada rakan2 saya yang menjadi MPM UTM, jika dipilih, berkhidmatlah sebaik mungkin utk yang mengundi untuk kalian dan lakukan yg terbaik demi mengangkat keunggulan universiti.
Selamat berkempen!
Salam hormat,
Idham Wan Mahdi

Saya dan Petrosains


Kali pertama saya melawat Petrosains adalah pada tahun 2003. Terima kasih kepada cikgu sekolah rendah sy yang mengaturkan lawatan ke KLCC dan Petrosains. Masa tu jakun gila dpt pergi ke bangunan berkembar tertinggi di dunia dan masuk ke muzium sains- petroleum yang serba interaktif. Sy ingat lagi yang saya x mampu beli cenderahati kat kedai cenderamata Petrosains (Xplorasi), dan akhirnya saya memilih membeli poskad gambar KLCC sebagai tanda kenang-kenangan.
Tahun 2008, selepas SPM, time happy merdeka, sy boring. Masa banyak dihabiskan dgn fb dan chatting. Ditakdirkan Allah masa chatting, ada seorg sahabat rapat maklumkan ttg peluang jd sukarelawan di Petrosains. Maka diri ini pun mencuba nasib. Bukan nak sangat pun fikir ttg gaji, tapi pengalaman. Itu kata2 smgt ayah dan mak ttg kerja sukarela kat Petrosains.
Alhamdulillah, setelah isi borang dan menunggu beberapa hari, sy dipanggil utk temuduga. Berdegup2 jantung pergi interview dgn sebuah organisasi agak popular. Temuduga dijalankan dalam bahasa Inggeris ya. Dgn berbekalkan smgt hentam sajalah, sy bercakap dalam bahasa Inggeris walaupun x brapa yakin sbb jarang berbahasa inggeris.
Alhamdulillah, sy terpilih walaupun sy tahu banyak calon yg lebih baik dan yakin drpd sy. Rakan2 sy yg terpilih pun bkn calang2 punya latar blkg. Kbykan mereka adalah top student sekolah masing2 dan someone yg excel dlm setiap benda yg dilakukan dan organisasi yg disertai.
Di Petrosains, sy boleh katakan tiap2 hari belajar perkara baharu. Tiap2 pagi bekerja akan ada sesi sharing oleh staf dan volunteer ttg science facts, kemudian masuk station akan ada staf berkongsi something ttg exhibit atau isu kontemporari exhibit dgn sy dan rakan2 dan ketika engage dgn visitor pun begitu. Sesama volunteer, sama ada senior ataupun sama2 batch pun saling berkongsi ilmu. Itulah bagaimana sy belajar dan meningkatkan diri serta kemahiran sy di Petrosains.
Semangat Petrosains yg energetic dan suka berkongsi ini menjadikan pengalaman kerja saya di sana cukup menarik. Saya siap rekemen pd junior2 saya utk kerja di sana bagi meningkatkan ilmu dan kemahiran mereka.
Terima kasih Petrosains atas ilmu dan pengalaman yg cukup bermakna. Persahabatan, ketinggian budaya ilmu, kemesraan dan banyak lagi nilai murni dpt saya belajar di sana dan nilai2 inilah yg saya terapkan setelah masuk ke universiti. Malah saya tak ragu2 katakan, program UTM- University Social Responsibility (USR) Smart Camp di KL, Kluang dan Mini USR Kulai adalah inspirasi drpd ilmu dan pengalaman saya di Petrosains.
Thank you Petrosains for the wonderful experience. Wishing Petrosains success always. Always Creating Wonders.
— feeling motivated.

CMT Celcom yang Memualkan. Tanpa persetujuan pengguna terus laksanakan

Cuba korg call no korg sndiri, ada tak caller ringtone perempuan nyanyi lagu warisan.. dah la tak sedap, sesuka je celcom tambah...
ni cara nak off caller ringtone tu...
Dial *888# then select Music, then select Manage CMT, then select UNSUBSCRIBE. Not View/delete song.
Kalau pilihan tu x ada, balas next k...

Day 19 - Walau bagaimanapun keadaannya, lakukan dengan berbudi bahasa

Day 19 - Walau bagaimanapun keadaannya, lakukan dengan berbudi bahasa

Ada 6 hari lagi sblm efest, persiapan makin rancak dijalankan. Jemputan, tempahan peralatan, hadiah, follow up pihak dan pelbagai lagi persediaan sedang giat dijalankan.
Sepanjang pengalaman sy mengendalikan program, saat2 ni la paling tertekan, letih dan ada kadang kala fed up (tapi tak ada la sampai tarik diri).
Pengalaman begini bagus, sebab ia akan mengajar kita menjadi lebih matang dan waras dari orang lain, juga sbgai latihan utk tangani tekanan bila saat2 genting.
Cuma utk efest sy rilek sikit sbb 'direhatkan' Allah supaya sy dpt perhatikan hasil kerja sahabat2 sy dalam berprogram tanpa saya.
Progress mereka setakat ni boleh dikatakan bagus. Tapi masih byk perlu dilakukan. In sha Allah, sy yakin dgn kebolehan mereka. Doa sy mereka boleh perform sehabis baik dgn pengalaman dan kualiti yg ada pada mereka.
Sy juga harapkan bahawa, dengan lakukan gerak kerja EFEST ini mereka dpt belajar menjadi insan yg budiman. Belajar bagaimana utk berunding dengan orang lebih senior dr kita, belajar menyusun ayat dgn sopan dlm keadaan tertekan dan juga memperbaiki soft skill kearah yg lebih baik.
Dalam apa jua tindakan kita, utamakan budi bahasa. Budi bahasa adalah lambang ketinggian budi kita.
Salahuddin Al-Ayubi dlm sejarahnya berbudi bahasa malah siap membantu musuhnya walaupun ketika berperang.
Sy nak anak2 buah saya faham, buat program bukan kerja one shot, habis dan cuci tangan, tapi yg penting bina jaringan, dptkan kepercayaan dan hormat orang di usia muda.
Sy yakin mereka belajar dan menghayati detik ini. Ya, buat program penat, buang masa sepatutnya ditumpukan dgn amanah hakiki utk belajar, tapi percayalah, jalan yg dilalui itulah yg akan meletakkan kita beberapa tapak lebih kehadapan dr orang lain.
Selamat maju jaya, sy yakin anda semua yg terbaik 
Utk ketahui maklumat lanjut efest, layari fb.com/efestUTHM dan jgn lupa klik like 
Day 18 - Mesyuarat Maya

Day 18 - Mesyuarat Maya

Alhamdulillah, baru je lepas bermesyuarat secara jarak jauh dgn team pengurusan EFEST.
Rata2 sy puas hati dgn progress mereka walaupun masih byk perlu dilakukan.
Akhir meeting, sy tegaskan mereka merupakan part drpd legasi efest. Ini edisi sulung efest, so cabarannya lebih sbb bermula dari 0 hinggalah skrg.
Pesan sy, jgn sesekali putus asa dan rajin kerja. Ya, mereka yg terbaik sbb dipilih Allah utk gerakkan EFEST. 
Slmt mlm!
Day 17 - Like A Boss

Day 17 - Like A Boss

16 hari lalu, semasa sesi amanat sy kpd timbalan pengarah program sy, saudara Syahir, dtg terima tugas di hospital, sampai demam2 ha timbalan sy.. kasihan.. ya, tak semua orang mampu bawa beban yg digalas org lain dgn baik. Tapi ak percaya, he is the one yg mampu kendalikan apa yg dah aku usahakan untuk 7 bln terdahulu.
Berbaki 8 hari lagi, ak yakin dgn daya kepimpinan beliau, dia mampu menjayakan program efest dgn karismanya yg tersendiri. Kes kami unik, mana ada org buat majlis terima amanat di hospital. Mgkin dlm sejarah efest dan uthm, ianya kali pertama begitu.
Skrg, alhamdulillah dah dikurniakan sedikit kudrat walaupun x brapa sihat, ak membantu dari jauh bagi memastikan program ini bergerak atas landasannya.
Keyakinan ak tinggi pd Syahir dan team. Kejayaan sesebuah program bkn letak pd crowd semata2, tetapi sejauh mana menukar idea atas kertas kpd realiti..
Doa ak sentiasa pd mereka. Go Efest!
Pd kawan2 UTHM, jgn lupa ya bertandang ke program Festival Keusahawanan UTHM 2014 pd 23-27 September 2014 ini di Perkarangan Dewan Tunku Mahkota Ismail dr jam 10pg-10mlm.. Utk maklumat lanjut, lawat laman fb rasmi kami, fb.com/efestUTHM
Tq.

Pesta Konvo dianjurkan Konsultan?


Ketika sedang menikmati sarapan pagi di hadapan kaca tv, sy menonton perbualan televisyen antara perantara tv1 dan juga Ketua Pegawai Operasi Festival Konvo UNIMAP, seorang pelajar bercerita ttg program Feskon Unimap 2014. Antara highlight program adalah Larian Amal Autism bersama DYTM Raja Muda Perlis yg juga Canselor Unimap.
Di UTHM, lain pulak ceritanya. Festival Konvo dianjurkan oleh konsultan acara. A clear mesej, mana pergi peranan siswa UTHM dlm penganjuran program ini? Setakat jadi penggerak sampingan shj? Dah tak percaya dengan kreativiti student?
Siswa UTHM ada byk bakat. Cuma tak dikorek dan diteroka shj.
Tatkala universiti lain memberikan kepercayaan kpd mahasiswa utk bergerak bebas dlm beraktiviti, kita pula masih mengharap konsultan utk aktiviti besar begini.
Bagi saya, festival konvo cermin utama gerakan dan kreativiti mahasiswa sesebuah universiti. Kalau feskon pun dah diserahkan pd konsultan, jd mana jiwa sesebuah universiti...
Pandangan Peribadi

Jangan Taksub Dengan Standard Orang


Hampir semua perkara di dunia ada standard, ISO la, TUV la, Sirim la. Sebab perkara mcm ni la, ummat homosapien kita ni lebih suka membanding daripada menghargai.
Bygkan, jika perkara subjektif spt cantik, pandai, kasih syg dan lain2 dipiawaikan. Agak2, apa akan jadi dengan ummat manusia ni ya?....Takkanlah kita hidup untuk menerima perkara yang kita rasa ada standard sahaja?? Tuhan tak cipta manusia itu sama sahaja. Kalau biasa, kita akan jadi lebih bosan dan tiada warna.
Belajarlah menghargai keunikan seseorang, bukan terlalu taksub dgn standard.

Melayu Perlu Jujur, Ubah Mentaliti - Dr. M

Ayat yg paling terkesan sekali bg saya dr Tun M
"Tak Mati Pun dengan Kerja Kuat. Mati kerana kerja lain, bukan kerana kerja kuat"
Tun M ttp kosisten dgn pegangan bahawa si rajin lebih baik drpd si bijak.


Day 15 - 2 Minggu berlalu

Day 15 - 2 Minggu berlalu

Malam tadi ak bermimpi. Alangkah bagus andai dapat diputarkan semula masa...
1. Mgkin aku tak melalui jalan peserai masa pulang ke UTHM sebaliknya guna jalan di Sri gading-Bengkal
2. Mungkin ak tak pergi ke Saraoge utk siapkan amanah UTHM pd hari itu. Sekadar melepak di rumah atau bantu unit TTK melaksanakan montaj mhs.
3. Mgkin ak tumpang Azizi yg turun dr muar ambil ak di Parit Raja
4. Mungkin ... mungkin... dan mungkin... hidup adalah mengenai segala kemungkinan.
Rempuhan, bagaimana jatuh, tangisan masa menahan kesakitan, detik2 org awam bertanyakan no waris, detik semasa menekan hp mencari no Azmi Omar dan en. Khirul utk maklumkan kemalangan masih ak ingat.
Ak terjaga tgh malam malam memikirkan detik itu kembali. Apa jadi jika semua ini tak berlaku, atau berlaku lebih teruk drpd ini..
Allah.. ku pohon ampun atas dosa2ku...
Ya, ak yakin ak sedang diuji. Sejauh mana imanku kpdMu dan erti sebuah kesyukuran drpd musibah yg menimpa.

Festival Keusahawanan UTHM 2014 - Misi sebalik program


Saya telah mengusahakan utk menganjurkan program ini sejak awal tahun 2014 dan bekerjasama dengan rapat bersama Pengarah Pusat Perniagaan dan keusahawanan dan juga staf.
Festival Keusahawanan UTHM adalah program sulung UTHM berskala besar bagi keusahawanan, menyambut dasar baharu KPM yg lebih fokus kpd keusahawanan di peringkat universiti.
Kalau difikirkan logik, apa kepentingan program ini kpd mahasiswa? Di sini letaknya peranan sy dan rakan2 penganjur siswa, menjadi saluran yg efektif mewakili mahasiswa supaya program yg dianjurkan tidak syok sendiri dan memberi manfaat kpd mahasiswa dan usahawan setempat amnya.
Ada byk program yg berkualiti mengenai mereka yg mahu menjadi usahawan di bangku siswa yg dianjurkan. Izinkan sy senaraikannya.

1. Jualan keusahawanan
2. Forum keusahawanan UTHM bersama SME Corp, PUNB dan Tekun
3. Seminar Keusahawanan Siswa UTHM bersama alumni UTHM yg berjaya menjadi usahawan spt Harwin
4. Bengkel Keusahawanan Online dan Penghantaran oleh Poslaju
5. Grooming bersama personaliti terkenal
6. Forum Hal Ehwal Islam mengenai keusahawanan dan islam in sha allah bersama Dai Azam Al-Kankari dan IM Naim
7. Dan pelbagai lagi aktiviti berteraskan keusahawanan dgn pelbagai genre pendekatan.

Hanya yang berfikir jauh, optimis dan tak melepaskan peluang shj akan mengikuti hidangan program yg mampu memberi nilai tambah kpd diri sendiri.
Zaman sekarang bukan mcm zaman dahulu, makan gaji boleh kaya, sebaliknya usaha sendiri dan berniaga. Bukankan Islam dah terang2 kata 9/10 punca rezeki itu dtgnya dr berniaga.
Misi sy dan penganjur, kita nak wujudkan masyarakat mahasiswa yg mampu menjana pendapatan sendiri sejak dr zaman universiti. Kalau boleh, kita mahu mahasiswa kita menjadi penjana pendapatan dan pekerjaan, bkn perebut pekerjaan dan makan gaji shj.
Bukankah ianya tuntutan untuk kita menjadi ummah yang maju dan berdaya saing supaya dpt menyempurnakan ibadah yg ditetapkan oleh Islam spt Zakat, Haji dan umrah dll lain2?
Jgn lupa lock kalendar anda pd 23-27 September 2014 di Perkerangan Dewan Tunku Mahkota Ismail, UTHM Johor utk mengikuti program ini. Ingat, peluang takkan dtg bergolek
Salam Hormat
Idham Wan Mahdi
Pengarah,
Festival Keusahawanan UTHM
Tuhan sengaja hantar perkara yang tak sengaja

Tuhan sengaja hantar perkara yang tak sengaja

Kadang kala, Tuhan saja je tunjuk dgn menghantar orang yang kita tak kenal atau mgkin kenal sampaikan something yg kdg kala kita pakar, tapi kita tak tahu apa yg sdg dan akan terjadi. Tuhan sengaja timbulkan 'percikan' shj supaya kita yg ada akal ini boleh berfikir dan mengkaji rasional perkara yg disampaikan.
Salam hormat
Day 14 - Hello Dr. Sarah

Day 14 - Hello Dr. Sarah

Hari ni lapor diri kat HKL. Terima kasih atas percaturan hebat Hospital BP yg bagi mc dua minggu je utk kes patah kaki ni. Geleng kepala sekejap.
Terima kasih ayah dan mak sebab sekali lagi sepakat dlm perdebatan utk menghantar anaknya ke hospital pg ni.
Dtg jam 8.30 pg (waktu dpt tiket), panggil masuk jam 11.30 pg, itupun setelah bising dekat kaunter pendaftaran. Ini menggambarkan betapa sibuknya HKL dengan pelbagai pesakit.
Nak wat mcm mana, nak gi hospital swasta, ukur baju la di badan sendiri...
Mujur, cara Dr. Sarah mengendalikan sy professional. Hee.. (melting kejap). Ya, dia tegas, masuk2 bilik dr dah kene sound cara pegang tongkat salah, tapi dia bersungguh2 make it clear. Saya suka style tu sbnrnya.
Dr. Sarah jgak ada menegur sy supaya jgn sesekali meletakkan beban pd kaki yg patah termasuklah cuba2 utk jalan sbb tulang baru nak tumbuh dan takut allignment kaki lari. (Cc ayah dan mak yg bercita2 nak buat latihan komando khas pd sy di rumah).
The good news is, I will be fit next month. In sha Allah. Sy akan kembali jika diizinkan Allah utk bersama rakan sy berjuang utk pertandingan sme peringkat kebangsaan mewakili uthm. Ala kat kl je pun, so x ada mslh nak turun.
Apa2 pun, tak sabar jmpa Dr. Sarah next month. Hihi...
Benang 13 jahitan telah pun dibuka hari ni. Dan fokus sy nak cepat2 pulih dan kembali berbakti kpd ibu ayah dan semua org.
Terima kasih utk doa dan ucapan positif yg tak putus2 drpd semua org (mak, ayah, guru, pensyarah, rakan sekolah, uthm dan utm dll). Sy doakan Allah merahmati semua rakan2 sy. In sha Allah.

Kecelaruan Sistem Pendidikan


Dengan isu kebocoran kertas UPSR, dan sistem PBS yg masih belum ada penghujung, negara kita sedang dilanda kecelaruan sistem pendidikan.
Prof Diraja Ungku Aziz ada menegur golongan2 yg katanya nak buat transformasi pendidikan, tapi dipandang enteng. Lihat, mulut siapa lebih masin??
Apa sistem pendidikan kita dahulu terlalu teruk ke sampai perlu ditransformasi? Naik jgak klcc dan putrajaya dengan sistem pendidikan yg dikatakan ketinggalan berbanding negara maju.
Pendapat Peribadi
Berilmu tapi Tiada Akhlak

Berilmu tapi Tiada Akhlak

Ilmu yg dipelajari seharusnya menjadi benteng dan tunjang untuk menjaga seseorang drpd kelekaan dan juga culas. Semakin tinggi ilmu sepatutnya semakin berbudi dan tinggi sahsiah.
Ok, cuba kita hayati sirah nabi. Allah kurniakan Nabi SAW ilmu dan mukjizat menjadikan Baginda seorang yg dihormati dan bersahsiah tinggi. Para sahabat Nabi SAW mengambil tauladan dan juga mencontohi akhlak Nabi. SubhanaAllah.
Tapi lain pula berlaku masa kini. Makin tinggi ilmu makin kita sesuka hati memperlekehkan org yg tidak sebulu dgn kita. Mencaci dan menghina perkara biasa, belum dikira lagi fitnah yg makin berleluasa.
Kita boleh berbeza pendapat, tetapi bukan alasan untuk kita menunjukkan akhlak buruk kita. Seharusnya, kita sanggah dgn ilmu, hujah dgn fakta.
Jgn hanya pakai songkok kopiah atas kepala, segala mentera dan caci maki keluar x semena2 sbb perasaan benci kita pd sesuatu..
Salam hormat 

Tahniah, Apex!


Aksi pasukan sy ketika perbentangan akhir SME Internship peringkat UTHM. Tahniah dan teruskan usaha untuk bantu IKS kita utk lebih maju. Walaupun b/g kita bkn dlm bidang bisnes, tp smgt utk belajar benda baharu harus dipupuk. Kita meneroka dgn hikmah bersama Saraoge Confectionery. Ayuh, kita bawa obor UTHM utk pencapaian lebih lagi di peringkat kebangsaan.
P/s : Jaswant, bila masa u pakai spek ae? X pernah nampak pun. Ke tribute utk sy?? Hahaha..
Gambar kredit PM Dr. Wan Fauziah, Pengarah CBER

Day 12 - Ada apa dengan Apex ‪#‎EdisiThrowback

Day 12 - Ada apa dengan Apex ‪#‎EdisiThrowback

Beberapa minggu sblm aku kemalangan, aku sdg rancak buat kerja SME dan juga EFEST dlm waktu yg sama. BP dan KL jgn cerita la aku layan mcm sblh rumah. Hanya mak ayah aku dan yg dekat ngan aku je tahu mcm mana aku bekerja.
Dipendekkan cerita, suatu hari org SME Corp menalifon.
"Dik, nak tanya. Apa nama kumpulan kamu ae dlm program SME Internship"
Aku pun garu kepala dan sebut satu nama yg terlintas pd otak aku
"Apex - a.p.e.x"
"Owh, itu je? X nak tambah apa2??"
" x ada idea la kak"
"Okay, terima kasih"
Itu doa aku pd kumpulan aku. Dan alhamdulillah, mereka berjaya melakukannya. Jmpa di Plaza Sentral, KL next month ya 
Terima kasih buat Pengarah CBER, staf, penyelia kami En. Kaseri, pemilik Saraoge, Kak Ogy, Kak Zura, Fiera dll dan semua yg berusaha keras bagi memastikan semuanya lancar.
Kpdmu ak sujud syukur dan ampun.
Day 12 - Seminggu selepas masuk besi

Day 12 - Seminggu selepas masuk besi

Alhamdulillah, masih lagi diberikan peluang utk hidup. Kepala masih pening2 lagi akibat pelbagai jenis ubat yg diambil buat masa ni. Doa hati kecil saya agar Allah teruskan memberi sifat tabah kpd sy utk terus menghayatinya.
Saya terus menikmati masa berkualiti dgn keluarga. Masa yg sy x dpt nikmatinya masa sy sihat sbb terlalu byk komitmen kerja. Menerima seberapa banyak kasih syg dr seorang mak dan dorongan drpd ayah buat sy kdg kala menitis air mata sendiri. Alhamdulillah.
Sy terus berdoa agar tulang sy cepat tumbuh supaya sy boleh terus berbakti kpd mak ayah sy seperti selalu. Sy nak jd ayam tambatan keluarga seperti dahulu, melakukan yg terbaik utk family.
Terima kasih buat rakan2 dan saudara mara yg dtg melawat. Allah jualah yg mampu balas budi dan jasa baik kalian dgn semangat dan sokongan yg diberikan tatkala hati ini kdg kala luluh dgn apa yg terjadi.
Kpd rakan2 sperjuangan efest dan sme, sy doakan dr jauh anda berjaya menghadapi rintangan dan cabaran spjg berkomitmen. Kpd rakan2 bejb, slmt berkuliah. Jaga diri dan smoga boleh bergraduasi on time.
Terima kasih kerana sudi membaca.
Penghujung Rindu - Jamal Abdillah

Penghujung Rindu - Jamal Abdillah

Lagu ini melekat dalam memori ak sepanjang dlm perjalanan pulang dr BP ke KL tempoh hari.
Terimalah, Penghujung Rindu
Bila kekasih mengundang aku pulang
Mahligai menanti penuh gemilang
Bila kekasih menyingkap tabir cinta
Tiada terbatas dengan kata-kata
Dapatkah aku membalas dengan air mata
Tanda syukur menerima
Setelah sekian lama
Menghamba hidup pada dunia
Seribu tahun takkan sama
Sesaat bersatu dalam nyata
Kerna kasih ku sanggup korbankan
Jasad dan nyawa
Terang bulan kerana mentari
Hadir bayang kerana cahaya
Begitulah cinta kita
Tiada jarak pemisah lagi
Tiada garis sempadan budi
Aku terima dan jua memberi
Seikhlas hati
Seribu tahun dan sejuta langkah
Seribu tahun bersinar cinta
Kita bertemu di penghujung rindu
Day 9 - Return home, kesan bius dan dating ayah dan mak

Day 9 - Return home, kesan bius dan dating ayah dan mak

Sy telah kembali pulang ke kota metropolitan KL setelah menempuh lebih kurang 4 jam perjalanan daripada batu pahat. Selalu kurang dari 3 jam, tapi kalau dah menyinggah, beli nasi beriyani, buah dan putu bamboo, layankan ajelah...
Sebelum tu, sy menyelesaikan laporan polis di ipk trafik batu pahat ttg kes sy. Menyirap pulak tgk laporan pak cik ty. Haloo, awk masuk simpang dan jalan saya ya, awk tuduh sy yg langgar awk.. oww, semputt... let it be...
Okay, balik rumah alhamdulillah, rasa damai sgt. Dah lama x damai mcm ni. Tapi kesan ubat bius separuh badan buat rasa mengantuk. Bila duduk rasa pening kepala dan juga tidur, boleh rasa otak berdenyut.
Nenek, achik yah, pak teh dan mak teh melawat sy. Raa terlalu tak berdaya bila nenek yg dtg pd sy utk bersalam. Maafkan am nenek.
Sblh ptg, first time dlm sejarah hidup sy selama 23 tahun, mak dan ayah dating bawa sy yg berkerusi roda ke klinik 1 malaysia. Walaupun dlm kwsn kejiranan sy je, tp still penat. Byk sgt halangannya. Tambah memenatkan apabila org yg boleh mencuci luka tu dah balik.. haih.. sabar je la...
Anyway, sy menikmati detik itu. Sbb itu keajaiban. Tak mudah utk mak ayah bersama2 bersepakat utk sy didepan mata sy. Alhamdulillah..
Dalam byk2 kurniaan Allah dlm dunia utk sy, sy tak ragu2 kata ianya mak ayah sy. Terima kasih Allah. Aku meniti ujianmu dgn penuh hikmah.
Kpd Angah, terima kasih jaga MHS along kat hospital bp, Allah jualah yg mampu balas budi baik angah. Bljar baik2 tau dan take care! Di kesempatan ini juga saya ingin merakamkan ucapan terima kasih buat para doktor, nurse, rakan-rakan UTHM, UTM dan TIKL yang sudi melawat saya semasa di hospital. Terima kasih sangat-sangat.

Day 5- Hello, my name is tony stark! Haha


Alhamdulillah, dah selamat dibedah. Betullah kata adik, byk2 dewan yg pernah dimasuki, dewan bedah paling seram. Apa2 pun, hidup kene terus smgt dan cekal.
Terima kasih angah sbb sudi jd teman kat sini. Along tahu bosan sgt, tapi angah sanggup korbankan mhs demi abgnya. Along ucapkan terima kasih sgt2 (waktu ni angah tgh tdo).
Sblm pembedahan, ramai yg dtg ke katil bg smgt. Terima kasih yg sudi melawat, mendoakan dan juga bagi kata2 perangsang sblm masuk dewan bedah. Selalu org nangis msuk dewan bedah, ak pulak gelak2 je.. hahaha..
Di wad 5B pulak, katil ak dan katil sorg lagi staf UTHM jd penghuni tetap kat sini. Hahaha.. dah jodoh berdua kot. Dua katil lagi silih berganti penghuninya..
Owh ya, ak jmpa seorg lagi mangsa yg eksiden sekali ngan ak. Pak cik melayu yg patah buku lalinya. Well, ak hanya mampu menzahirkan rasa kasihan shj. Ye la, sbb pemandu kereta yg sengal tak fikir org masa memandu, penunggang moto yg jd mangsa.
Apa2 pun skrg ak dah jd tony stark. Plate besi dah berjaya dimasukkan pd peha ak. In sha allah, ada 3 bln utk recover. Dan sy akan kembali dengan lebih kuat lagi. Nantikan 
310814 Cetusan Syukur

310814 Cetusan Syukur

Cukuplah hanya duduk di hospital sepanjang hari, dah betul2 menginsafkan. Ada masa menangis mengenangkan nasib diri.
Tapi ak kira bernasib baik. Org sebelah dan depan ak dah tiada kaki lagi..
Ya Allah, ak panjatkan rasa syukur kpdmu...

300814 - Malang Tidak Berbau


Suatu petang di Peserai, ketika menunggang motorsikal menuju pulang ke UTHM dari menyelesaikan projek UTHM di Parit Sulong, dan untuk menyambung kerja Biro Tugas-Tugas Khas, Minggu Haluan Siswa UTHM, aku telah dirempuh oleh sebuah Proton Saga dari sebelah kanan yang ingin masuk ke simpang.

Kemalangan telah menyebabkan kecederaan yang serius pada kaki sebelah kanan aku yang telah patah tulangnya.

Aku telah dikejarkan ke Hospital Sultanah Nora Ismail untuk dirawat. Terima kasih buat orang awam yang berhenti membantu aku yang tak berdaya untuk menghubungi waris aku dan juga pihak yang berkenaan. Aku juga telah menghubungi rakan, Azmi Omar dan En. Khirul bagi memaklumkan keadaan aku.

Malam itu juga aku ada minor operation untuk memasukkan besi ke dalam tulang betis aku bagi membetulkan allignment kaki yang lari.

Sakit? Allah sahajalah yang tahu betapa peritnya melihatnya peha berbentu zig zag yang kebiasaannya lurus. Helmet pula pecah kesan dari hentakan pada tar.

Kemalangan ini telah mengubah nasib aku daripada seorang terlalu sibuk kepada yang tiada apa-apa. Mungkin hikmahnya, Allah merehatkan aku setelah tiga bulan bercuti ini aku habiskan untuk projek UTHM sahaja.

Ya, dalam gambar aku nampak tersenyum, dalam hati, siapa yang tahu.

Pasrah sahaja.




Kolej Kediaman vs Rumah Sewa

Kolej Kediaman vs Rumah Sewa

Diam tak diam, dah setahun sy tinggal di rumah sewa. Bila lepak minum dgn kawan-kawan, terutama yang dari UTMKL, mereka pun terkejut orang yang mcm saya memilih utk tinggal di rumah sewa.
Jawapan saya mudah, sy ingin pengalaman baharu. Memang semua orang yang mengikuti saya tahu saya bukanlah seorang yang benar-benar 'sabar' dan 'setia' buat perkara yang serupa, melainkan jika ada 'Faktor X' disitu.
Tinggal di kolej kediaman bagi saya best (bagi saya la). Aktiviti ada, kehidupan sosial sedikit terjaga, ada kawan-kawan yang prihatin dan berjadual. Itu kelebihan kalau tinggal di Kolej Kediaman. Rumah sewa menjanjikan cabaran yang sedikit berbeza. Iman kene kuat, masa kene pandai bajet, duit kene lebih berjimat, tapi yang best, saya kembali bergaul dengan masyarakat. so masing-masing ada kelebihan dan kekurangan.
Alhamdulillah, saya sekarang menikmati sebaiknya hidup saya sebagai seorang mahasiswa dan sebahagian daripada masyarakat Parit Raja.
Jadi, tinggal di rumah sewa atau kolej kediaman saya tinggalkan kembali kepada kalian. Cuma walau apapun keputusan kalian, nikmatinya dengan sebaiknya kerana tempoh bergelar mahasiswa itu singkat, melainkan jika anda bercita-cita untuk terus menjadi mahasiswa.. (kalau iya pun apa slhnya...)
Salam hormat,
Idham w. Mahdi

Rasanya macam kenal, tapi di mana ya??


Maktab Sains Nasional?? Hahaha.. agak2 la..
Tu la bas pendek TIKL yg paling legend.. hahaha... bas favourite budak nasyid.. Gambar diambil daripada sedutan filem Melur vs Rajawali di mana latar belakang filem ini dilakonkan di Sekolah Menengah Teknik Kuala Lumpur.

Berikut adalah trailer mengenai filem ini :-
Dunia ini hanya sekadar comment dan like sahaja ke?

Dunia ini hanya sekadar comment dan like sahaja ke?

Kebelakangan ini, banyak pulak sy tgk post-post mcm ni..
"Siapa nak gi Mekah, sila like laju-laju"
"Nak cium Hajaratul Aswad, share sepantas kilat"
"Budak ni bayar zakat. Baguskan dia.. Share dan komen byk-banyak"
Woit.. What the hell..apa point dia buat begitu??
Islam dah ajar, sejak beribu-ribu tahun dahulu, kalau mahukan sesuatu, berdoalah dan usaha, bukan takat like dan bergossip di facebook x henti-henti..
Kalaulah dunia ni senang, dgn hanya like | komen | share dapat sesuatu, alamatnya jahanam la dunia...

Azizulhasni buat Orang Putih Kecut Telur!


Pelumba basikal negara, Azizulhasni Awang dengan berani memakai glove membawa mesej SAVE GAZA yang membuatkan komuniti penganjur Sukan Komanwel x senang duduk dengan risiko tekanan daripada pihak Israel.
Khabarnya, Azizulhasni bakal berdepan tindakan disiplin akibat tindakannya yang dikatakan bersifat politik.
Orang Barat kecut perut dan telur dengan Israel, yang mati beratus-ratus tiap-tiap hari di Gaza hanya bersifat tutup mata. Usaha kecil Azizul ini menunjukkan sikap orang Barat yang berhidung tinggi yang sombong lagi angkuh.
Azizul, teruskan berkempen, biarkan orang barat terus panas punggung.
Gambar Ehsan NST