Pendekatan Berkecuali Malaysia mempermudahkan urusan MH17

Wajah tenang DS Najib walaupun sedang menanggung ujian yang berat ke atas beliau dan pasukannya

Saya berkesempatan meneliti hampir sebahagian daripada dada akhbar, sama ada dalam dan luar negara. Seperkara yang saya ambil perhatian adalah, tatkala dunia terarah menunding jari kepada Russia, Ukraine dan Puak Pemisah, Malaysia tidak mengambil langkah terburu-buru dan emosi untuk menyelar mana-mana pihak.

Malaysia juga tak tunjuk pandai dan menghormati kedua-dua kerajaan (Ukraine dan Russia) serta tidak terus melulu menyelar Puak Pemisah Pro-Russia walaupun bertubi-tubi dikecam media antarabangsa.

Jelas, sikap berkecuali sebenarnya menguntungkan Malaysia dan sikap ini tidak menimbulkan sebarang persepsi negatif antara hubungan baik Russia-Malaysia dan Ukraine-Malaysia, malah dihormati oleh Puak Pemisah Pro Russia.

Penghargaan harus diberikan buat DS Najib dan pasukan beliau atas sifat kesederhanaan serta ketabahan untuk menyelesaikan konflik yg begitu kritikal ini.

Terima kasih, PM DS Najib dan Kerajaan Malaysia atas usaha menyelesaikan isu MH17.

Sisi Sepi Adolf Hitler | Volkswagen



Adolf Hitler dikenali dengan kepimpinan gaya diktator, tetapi tahukah anda beliau juga seorang tokoh seni yang hebat. Lukisan asal kereta VW Beetles di atas dilukis oleh Adolf Hitler.

Dunia hari ini mungkin melihat Adolf Hitler sebagai seorang diktator yang kejam, tapi tahukah anda, Adolf Hitler adalah orang yang bertanggungjawab membawa idea pembuatan kereta iconic Volkswagen Beetles pada sekitar tahun 1930-an.

Idea beliau adalah untuk menghasilkan sebuah kereta keluarga yang boleh membawa 3 orang dewasa dan dua kanak-kanak, sesuai dengan nama Volkswagen iaitu kereta untuk rakyat.

Bagi merealisasikan idea beliau, beliau berbincang dengan Ferdinand Porche (kemudian mengasaskan kereta jenama Porche) untuk tujuan itu. Setelah perbincangan berlangsung bersama beliau dan Hitler, kereta rakyat dihasilkan dan Daimler-Benz (pengeluar kenderaan Mercedes Benz) mengeluarkan protype bagi kenderaan ikonik ini.

Dunia hari ini membenci Hitler kerana dikatakan kejam dengan dasar menghapuskan yahudi, tetapi hari ini terbukti apa yang disedari oleh Hitler tentang yahudi adalah tepat, seperti mana amaran yang telah diwartakan dalam ayat-ayat al-Quran tentang kaum yahudi.

Kes sejarah kebaikan Hitler disembunyikan secara sengaja oleh pihak-pihak tertentu, sama seperti sejarah kegemilangan Islam. 






VW Beetles Tahun 1960-an

Setiap Insan adalah Istimewa

Setiap Insan adalah Istimewa

"Awak ini dah la belajar tak pandai"

"Awak ni dah la tak reti buat litar"

Mungkin hari ini dia tersalah masuk lubang, boleh jadi suatu hari nanti, kena pada tempat dan masanya, dia mungkin lebih baik daripada yang mengata dia itu.

Siapa tahu? Rezeki masing-masing, hanya Allah shj yang tahu. 

Setiap daripada ciptaan Tuhan itu unik, jadilah hargailah seadanya,


Aduhai Lesen...

Bila baca balik harga baru lesen kenderaan ni, mcm ada yg x kene. Motorsikal berkuasa tinggi punya lesen lebih rendah kenaikan dari yang bwh 250cc. Apa celup ni? Nak suruh org kampung bawak harley davidson ke masuk ladang toreh getah?? 

Ukur baju biarlah badan sendiri. Org kaya je mampu beli motor berkuasa tinggi.. 

Sumber : Utusan Malaysia 18 Julai, Jumaat


17/7/2014 | Amsterdam - KL MH17 | Dalam Kenangan


Saya merakamkan ucapan takziah buat keluarga mangsa nahas MH17 yang terhempas di utara Ukraine, berhampiran sempadan antarabangsa Russia-Ukraine.

Ianya sangat mengejutkan, kerana masih hangat lagi berita mengenai MH370, kini menyusul sebuah lagi kapal terbang MAS terlibat dalam kes tragedi melibatkan penerbangan awam.

Bukan kita pinta pun untuk terjadi sedemikan rupa, mungkin ada pengajaran yang boleh diambil Malaysia dan dunia dalam kes ini.

Saya mendoakan agar semua pihak yang diuji agar terus tabah, terutama pimpinan negara dan MAS.

Saya juga bersyukur rakan-rakan saya yang sedang belajar di Belanda selamat dan sejahtera di sana. Mudah-mudahan kalian dilindungi Allah SWT.

Sekali lagi, salam takziah drpd saya dan marilah kita sedekah al-fatihah kpd mangsa yang beragama Islam.

Trilogi Kiki Kamaruddin , Uncle Sim dan Rakyat Malaysia


Hanya sebab terlanggar belakang kereta baharu dimiliki beliau, seorang lelaki warga emas di maki hamun dan diketuk-ketuk keretanya dengan menggunakan stereng lock?

Tak patut. Selesaikanlah cara baik. Bulan puasa ini sepatutnya mengajar nilai kesabaran, bukan kekasaran. 


==============================================================================
Kiki Kamaruddin, heroin insiden CDM25 Peugeot Putih memohon maaf kepada rakyat Malaysia atas kekhilafan beliau. Marilah kita ambil yg jernih disebalik kekeruhan yg berlaku.

Cuma, jgnlah disebabkan nilai duit dan sentimental value, kita ketepikan sifat kemanusiaan. 

Jadikan ia sbg pengajaran dan 0-0 ya, terutama dgn uncle tu. Owh ya, kalau nak repair kete, ley tuntut kat digi. Tapi mcm biasa la, kete kene cat warna digi la ya.. hihi.. 

========================================================================

My point of view : Uncle Sim, Kiki dan Media

Mulai semalam, kiki ditemu ramah oleh pelbagai media utk dedahkan perasaan dan juga memohon maaf atas perbuatan beliau terhadap Uncle Sim.

Bagi sy, tujuan itu bagus. Memohon maaf tu suatu perkara yg baik, tp sy x faham, knapa mesti keluar di media perdana. Mgkin sbb video kiki n uncle sim ni keluar di you tube dan mendapat perhatian rakyat, terus semua media mahu dptkan hak eksklusif.

Inilah media malaysia, sukakan sesuatu yg hangat utk tarik pengaruh media. Walhal isu tu boleh settle tanpa media perdana pun, settle antara kiki dan uncle sim shj pun.

Perbuatan media perdana ni sbnrnya menggalakkan lagi ramai org mendapat publisiti begini.

Biarlah kiki dan uncle sim settlekan secara peribadi, tak perlu la nak heboh2 dlm media dan siap temu ramah lagi. Budak2 sekolah dan yg mengharumkan nama negara pun tak dilayan mcm ni, knapa kiki harus dpt perhatian special?

Berubahlah, kalau nak jadi bangsa yg maju.



Apa-apa pun, mana yang baik jadikan pengajaran, dan yang kurang baik tu tolak jauh-jauh ya... ;)

Jerman | Kuasa Kumpulan


Kalau kita flash back balik media sblm piala dunia, liputan tertumpu pd pasukan tuan rumah, Brazil, juara 2010, Sepanyol dan pasukan popular mcm England dll.. Jerman dilihat agak asing sedikit berbanding yg popular tu.

Liputan media pula pasti akan kaitkan kekuatan individu berbanding kemampuan berkumpulan.

Jerman dah membuktikan sekali lagi, kekuatan kumpulan lebih penting dr keupayaan individu. Lihat bagaimana Jerman meranapkan Brazil dan sekali lagi Argentina hari ini untuk menjadi juara edisi 2014.

Ternyata, kekuatan individu akan memberikan kekurangan kepada pasukan kerana memberikan pendedahan kpd pasukan lawan utk melaksanakan taktikal marking.

Sama jgk dlm Islam, dah ditekankan sejak zaman Nabi SAW, kerja yg terbaik dan berkat, buatlah dalam berjemaah. Bak kata org Melayu, hati gajah sama dilapah, hati kuman sama dicicah.

Tahniah Jerman kerana memperoleh bintang ke 4 pd tahun 2014 dan cuba lagi pasukan2 yg lain. Yg masuk world cup ni semua hebat2 belaka.

Harapan sy agar suatu masa nanti, Malaysia masuk world cup jgak.

P/s : Congrats belanda no 3.. harga durian belanda mahal tau, rm18 sekilo.. hihi...

Alhamdulillah, Allah masih sayangkan saya....

Assalamualaikum wrbh dan salam sejahtera

1. Alhamdulillah, bersyukur ke Hadrat Allah yang masih lagi memberikan peluang dan ruang untuk saya bernafas sehingga saat ini. Masa yang diberi ini akan saya gunakan sebaiknya untuk memperbaiki diri yang serba kekurangan ini dan memanfaatkan diri dan orang lain.

2. Saya mendoakan agar mak, ayah, atuk dan opah sihat berada di tanah suci Makkah ketika ini mengerjakan umrah. Along doakan agar urusan kalian di sana dipermudahkan.


3. Semalam merupakan hari yang cukup hiba bagi sy. Result exam sem ini menjunam jatuh, terendah sejak diploma dahulu. Apa-apa pun, perkara ini telah dijangka memandangkan dugaan untuk semester lepas terlalu banyak.

4. Di sebalik kesukaran itu, Allah masih sayangkan saya dengan tidak meletakkan sy dalam kedudukan bersyarat (KS). Sesungguhnya, saya percaya ujian yang Allah beri pada semester lepas adalah untuk menguatkan mental saya.

5. Masa-masa yang terluang ini saya banyakkan dengan bermuhasabah diri, menilai apa yang salah pernah saya lakukan dan memperbaiki diri sendiri. Ada kalanya, kita perlu berada di bawah untuk lebih rasional berfikir sejauh mana tahap kita mensyukuri nikmatnya.

6. Saya melihat kegagalan ini sebagai kesalahan pada diri saya.. Gagal untuk menjadi seorang pelajar yang baik, cuai menggalas amanah dan juga terlalu leka dengan meratapi nasib diri yang mungkin malang. Seharusnya saya perlu melihat jauh ke hadapan dan berfikiran positif adalah langkah terbaik untuk terus maju.

7. Alhamdulillah, sekurang-kurangnya saya sedar, Allah masih sayangkan saya yang terlalu banyak melakukan kekhilafan.

-Idham Mahdi, 4 Julai 2014-