Jom Join KKDT!



Minat Berniaga di bangku Universiti?
Ingin mendalami ilmu perniagaan?
Ingin terlibat dalam aktiviti berbentuk keusahawanan?

Tak tahu mana nak rujuk?

Jom join group Kelab Keusahawanan Dan Teknologi (KKDT) UTHM. Banyak aktiviti dimaklumkan disitu. Anda juga boleh bertukar idea di sana dan juga mempromosi barang dan perkhidmatan anda. Tak ada hal la..

Jadi, apa tunggu lagi. Join group kami dan jadilah sebahagian daripada keluarga ushasiswa KKDT!
 — with Azlizul アイザト and 12 others.


Usah Gentar, teruskan dengan Hudud!


Kerajaan PAS Kelantan tak perlu gusar dengan dakyah media dan golongan anti-hudud yang seolah2 hudud itu membawa kesan negatif kepada masyarakat. Sebaliknya, teruskan istiqamah bagi merealisasikan undang2 Allah ini. 

Tak payah takut, hanya yang ada kepentingan sahaja yang takut. Mana ada orang tercuri atau terbunuh dengan sengaja tanpa berfikir secara konsepnya.

Jadi, Kelantan harus berani utk jd model ideal hudud dan saya yakin, jika Kelantan berjaya, maka undang2 sekular yang tak efektif di negara kita sekarang akan bertukar kpd undang2 Allah SWT.

Allahuakbar!

Brand Promise : Masa


Semasa sy berkhidmat utk Petrosains, satu perkara yang saya belajar adalah masa. Kalau roll call tu jam 9.15am, sblm jam 9.15am tu perlu ada utk sama2 mendengar taklimat drpd PIC operation hari tu.

Malangnya, x ramai antara kita yang ada satu sifat yang dinamakan, 'sense of urgency'. Sbg contoh, kalau program jam 8 pagi, dtg jam 8.30am, 9.00 am, hatta nak habis program baru nak datang. Alasan? Bas, trafik dan so on. Walhal masalah bas, trafik dan dll tu mslh yang tak dapat elakkan dan bersifat berulang.

Result baik tak semestinya bernasib baik....

Result baik tak semestinya bernasib baik....

Tak semestinya result baik dalam exam sampai dapat dekan berturut2 bermakna kau hebat. Still, result kau tu ada jgak markah berkumpulan. Then, kalau setakat jadi penumpang dan buat kerja semberono, tak malukah pegang sijil dan canang dekan sana sini? 

Bangga dapat result cantik? Kalau x kerana kwn2 yang ko kerja berkumpulan tu pun, ko takkan dpt result mcm tu... 

Owh ya, lagi satu, dalam engineering, ianya tentang kefahaman dan kemahiran. Kalau hanya setakat hebat teori, ia x menjamin kau jadi engineer atau technical based person yang baik. Skills penting!

Setakat ini, ak pernah je jumpa orang yang gagal sekolah mampu hidup kaya raya sebab skills yg dimiliki. Plus, siap menggaji lagi org ada degree... so, jgn nak bongkak sangat la...

Self reminder!

Payah berhadapan dengan krisis


Tragedi MH370 mengingatkan saya pada Tragedi KSJ pada tahun 2009, di mana ada pelajar KSJ UTM (yang juga rakan saya) mati terjatuh balkoni Kolej Kediaman. Bayangkan betapa beratnya beban dan pilu Pengetua KSJ ketika itu, Encik Noh dan staf HEMA UTM KL memaklumkan perkara itu kepada keluarga mangsa. Satu tugas yang sangat berat tak terkata.

Semoga warga MAS terus tabah dan berdoa, semoga ada sinar dalam isu MH370 ini.

Al-fatihah buat Allahyarham Khalis. Semoga roh beliau dicucuri rahmat Allah SWT.
Kerja dengan Orang, bukan dengan Robot

Kerja dengan Orang, bukan dengan Robot

Kerja dengan orang tak macam kerja dengan robot. Buat kerja terus jalan. Tu sbb Allah kurniakan akal utk berfikir dengan hikmah. Ikut sunnah Nabi SAW ajar utk jaga hubungan manusia sesama manusia. Kalau dah nak capai objektif baru nak approach orang, baik duduk dalam hutan, makan rambutan sorg2... — feelingmeh.

Sime Darby : Lambang Keberanian Anak Malaysia memperjuangkan hak


Cadangan saya kepada pengarah filem atau penerbit dokumentari, buatlah satu filem atau dokumentari mengenai bagaimana Malaysia membawa pulang Gutherie Ltd Co, Golden Hope Plantation dan Harrison and Crossfield ke Malaysia. Tokohnya masih ada. Tun M, Ku Li, TS Khalid Ibrahim dan dll. Peristiwa Dawn Raid Project pada Sept 1981 benar2 memberi inspirasi kepada rakyat sekiranya didokumentasi dengan betul bahawa kita tak perlu gentar dengan kuasa besar dunia. Hanya keberanian, kepintaran dan kegigihan mengatasi segala2nya...

Kepada kwn2 saya, nak tahu kisah yg sgt bersejarah ini, google Dawn Raid Project Sept 1981. 

#proudToBeMalaysian

Perjalanan Semalam


Perjalanan semalam, Pasar Karat Parit Raja. Mengimbau zaman dolu dolu. Byk rare item kat sini. Antaranya, tu majalah2 zaman 80an dan 90an yg byk cerita pasal hantu dan juga seksual, brg2 yang dah x ada mcm kadfon, telefon bimbit motorola yg baling anjing terus maut, lampu stesen kereta api lama dll.. sbnrnya, bila kita berkunjung le Pasar Karat ini, kita dpt belajar bagaimana org pada zaman sblm kita berfikir dan kita akan lebih memahami perubahan pemikiran dgn lebih baik. 

#paritRaja #pasarKarat #newSem