3800 pelajar meriahkan Karnival Gempak KoKu 2013


Karnival Gempak KoKu 2013 anjuran Pusat Kokurikulum, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) yang berlangsung pada 18 hingga 31 Disember baru-baru ini telah mendapat sambutan hebat apabila berjaya menarik seramai 3800 pelajar menyertai pelbagai aktiviti yang diadakan.
Penganjuran karnival yang diadakan saban tahun ini bertujuan mengeratkan lagi hubungan antara pelajar dengan pengajar di samping memberi pendedahan kepada mereka dengan pengalaman dan pembelajaran selaras dengan dasar pendidikan negara yang menekankan aspek akal, adab, fizikal dan sosial. Bertemakan ‘Kemahiran Insaniah Nadi Transformasi Siswa’, penganjuran karnival ini melibatkan pelajar daripada 60 kursus yang meliputi lapan teras iaitu Teras Khidmat Komuniti, Pengucapan Awam, Kepimpinan, Keusahawanan, Kesukarelawan, Sukan, Daya Usaha dan Inovasi serta Kebudayaan. 
Turut berlangsung pada waktu yang sama, Kejohanan Jemputan Futsal anjuran UTHM yang melibatkan penyertaan daripada Malaysia Technical University Network (MTUN) iaitu gabungan empat universiti teknikal yang terdiri daripada UTHM, Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTEM), Universiti Malaysia Pahang (UMP) dan Universiti Malaysia Perlis (UNIMAP). Penganjuran kejohanan ini bertujuan untuk mengukuhkan lagi hubungan serta kerjasama dalam kalangan ahlinya melalui bidang kesukanan. Kejohanan tersebut menyaksikan pasukan futsal lelaki UNIMAP telah berjaya merebut gelaran juara bagi kategori lelaki manakala bagi kategori wanita pula dirangkul oleh pasukan futsal  wanita UTHM A.
Sementara itu, bagi memeriahkan suasana kampus pelbagai aktiviti yang melibatkan sebahagian besar pelajar telah dilaksanakan sepanjang empat hari karnival berlangsung. Antaranya program Derma Darah, Senamrobik, Gotong Royong, Bengkel Penulisan Khat dan Jawi, Ceramah Kesedaran ‘Mercy Malaysia’, penyediaan dan pengagihan bubur lambuk, Malam Kebudayaan, Pertandingan Kawad Kaki, Klinik Ragbi serta pameran daripada badan beruniform dan beberapa kursus kokurikulum yang lain. 
Manakala majlis penutup karnival yang berlangsung pada 21 Disember pula berlangsung dengan meriah apabila Dewan Sultan Ibrahim, UTHM sarat dengan pelajar yang hadir memberi sokongan. Penolong Naib Canselor (Pembangunan), UTHM; Profesor Dr. Ahmad Tarmizi Abdul Karim selaku wakil rasmi Naib Canselor telah menyempurnakan upacara perasmian majlis tersebut. Turut hadir, Profesor Madya Dr. Ahmad Esa, Pengarah Pusat Kokurikulum UTHM dan juga jurulatih serta atlet dari Pusat Kokurikulum dari MTUN.
Menyedari peranan universiti hari ini adalah jauh lebih besar dari dahulu, setiap IPTA perlu menetapkan 25% daripada keseluruhan pelajar Sarjana Muda mengambil kursus kokurikulum berkredit. Justeru selain penganjuran karnival seperti ini, Pusat Kokurikulum UTHM telah mengambil inisiatif dengan menawarkan beberapa kursus baharu kokurikulum seperti Pancaragam, Sastera Liberal (Liberal Arts), Siswa Muamalat, Bisnes Siswa, Pembimbing Rakan Sebaya, Pengurusan Diri, Debat dan Asas Kewartawanan. Selain itu, Pusat ini juga merancang untuk mewujudkan kursus-kursus baharu berteraskan kemahiran di mana pelajar berpeluang mendapat pengetahuan dan pengalaman secara ‘hands on’ selaras dengan prinsip pembelajaran kontekstual (contextual learning) yang telah digariskan. Ini menunjukkan UTHM begitu serius dalam menghasilkan pelajar yang bukan sahaja cemerlang dari segi akademik, malah juga dalam bidang kokurikulum.
Oleh Puan Suriati Baharom via UTHM Webpage

Selesai PRK, Next??

Alhamdulillah, selesai sudah PRK di IPTA2 di seluruh Malaysia. Yang menang PRK, tahniah ya utk jawatan dan takziah untuk tanggungjawab, dan yang kurang bernasib baik itu, belum tiba masanya lagi berkhidmat. Dalam kes ini, kita perlu percaya bahawa semuanya dalam perancangan Allah, sebaik2 perancangan. Selamat bertugas.

Ada juga yang bertanya kepada saya, kenapa tidak bertanding PRK? Saya hanya tersenyum sahaja. Mungkin belum terbuka pintu hati kot. Lagipun, saya suka bergerak dan juga berfikir dalam kerangka lebih merdeka, tidak terkongkong dalam blok pemikiran mengikut puak mahupun kepartian. Tapi itu bukan bermakna saya freethinker dalam asas politik kampus.

Ada orang kata jadi siswa yang terlibat dengan politik kampus lebih baik daripada jadi siswa yang seperti binatang ternak. Cuma saya nak jumpa la siapa yang keluarkan 'kata-kata hikmah' ini. Bagi saya, orang yang keluarkan statement betul2 tak kaji trend anak muda masa kini. Ambil masa lapang, bacalah tentang generasi manusia.. Siswa zaman sekarang yang rata-rata Gen Y lebih senyap tetapi tak bermakna mereka tak mengetahui. Gen Y tak sama macam Gen X yang lebih ekstrim menyuarakan pendapat, seperti zaman Anwar Ibrahim di Universiti pada tahun 70-an dulu.

Gen Y lebih cekap menggunakan medium media sosial dalam menyuarakan pendapat mereka, malah mendapat audience yang lebih efektif daripada zaman gen X.

Gen-Y yang senyap ini bukan bodoh2 ayam utk ditipu. Mereka banyak bermain dengan fakta dan analisa. Ye la, tahap intelek pun makin tinggi. Cuma kadang kala mereka memerlukan mentor yang boleh membimbing mereka menjadi seseorang yang lebih matang. Alhamdulillah, kecenderungan mereka memilih ke arah keIslaman dan kesederhanaan kebelakangan ini amat menggalakkan dan positif.

So, kalau jumpa golongan mahasiswa yang nampak tak berapa aktif atau ambil tahu ttg politik, jangan simply label binatang ternak tau. Mungkin yang dilabel binatang ternak tu la lebih berjaya daripada yang cakap banyak tu..

Angkat Topi dengan Allahyarham TS Ainuddin Wahid

Tan Sri Ainuddin cukup segak memakai baju melayu 
hitam berjubah UTM

Saya cukup mengkagumi Allahyarham Tan Sri Ainuddin Wahid, mantan Naib Canselor UTM pertama. Beliau seorang jurutera, juga seorang pejuang bangsa dan juga tinggi ilmu agamanya. Beliau meletakkan batu asas UTM sebagai sebuah institusi teknologi yang berpaksikan Islam dan hukum Tuhan. Beliau wujudkan suasana di UTM sgt kondusif pada awal penubuhannya, bahkan ada yang menganggap UTM lebih Islam dari UiA dan lebih melayu dari UITM. Beliau zahirkan asas UTM sebagai peringatan kekal buat anak muridnya melalui senibina kampus UTM skudai yang menjadikan masjid sbg pusat kampus, sebagai tanda bahawa agama asas segala2nya.

Benarlah, bila agama itu diutamakan, maka Allah akan permudahkan segala urusan kita.. cth dah ada, sama ada kita peka mahupun tidak sahaja...

Implikasi buruk kepada Johor jika tukar cuti dari Ahad ke Jumaat?


Satu portal berita melaporkan mengenai penukaran cuti hujung minggu Johor dari hari Ahad ke hari Jumaat menyatakan bahawa salah satu kesannya adalah akan menjejaskan ekonomi negari Johor.

Saya nak tanya wartawan yg tulis, yg bagi rezeki tu Allah ke atau org lain?? Rezeki ada di mana2 la... 

Allah selamatkan Sultan Johor 

p/s : actually cuti pada hari ahad tu adalah sbb menghormati org kristian(British) pergi ke gereja.. zaman sblm merdeka kan kita dijajah British.. Lihat balik sejarah peristiwa di Kedah di mana British cuba tukar cuti hujung minggu kedah daripada Jumaat ke ahad di bawah penasihat british, George Maxwell.. so, keputusan yang dibuat DYMM Sultan Johor itu tepat. Barulah Islam didaulatkan..