#tandaPutera - Ulasan dan Cadangan

Rasanya tidak adil jika saya menilai tanpa pergi menonton filem #tandaPutera itu sendiri. Oleh yang demikian, saya mengambil inisiatif untuk curi masa untuk menonton filem ini tadi di TGV Wangsa Walk, walaupun badan tak seberapa sihat. Owh ya, sebelum saya teruskan ulasan, saya ucapkan tahniah kepada Kementerian Komunikasi, Multimedia Malaysia untuk pelaksanaan nyanyian lagu Negaraku di pawagam. Saya lihat, betapa masih ada rakyat kita yang cintakan negara, bukan hanya setakat berdiri, malah menyanyikan lagu Negaraku bersama. Owh ya, video sebelum itu, bertajuk Tanah Tumpah Darahku dan Pesanan Terakhir juga sangat baik. Menyayat hati dan sarat dengan mesej. Tahniah!

Filem karya Datin Paduka Suhaimi Baba ini sememangnya mendapat perhatian yang sangat luas oleh rakyat. Kenapa? Kerana ia melibatkan sisi penting liku-liku sejarah negara, terutama krisis perkauman 13 Mei 1969. Pujian harus diberikan kepada pengarah dan krew kerana nak jadikan kisah sejarah kepada sebuah filem bukan satu tugas yang mudah, malah ramai yang akan bertindak menghentam walaupun fakta sejarah mereka tidaklah begitu mantap.


Poster Filem, Tanda Putera arahan Datin Paduka Suhaimi Baba
Filem ini mengisahkan biografi Tun Razak, PM ke-2 dan Tun Dr. Ismail, Timb PM yang pertama zaman Tun Razak, dua orang watak penting semasa proses Malaysia berubah menjadi sebuah negara yang membangun. Berlatar belakangkan Malaysia masih lagi mundur, berdepan ancaman komunis dan pelampau kaum, ianya lebih kepada kisah bagaimana tindakan Tun Razak dan Tun Dr. Ismail menghadapi krisis negara walaupun kesihatan kedua-dua pemimpin ini tidak begitu mengizinkan. Tetapi demi Negara, mereka turutkan jua amanah rakyat.

Saya bukanlah penyokong tegar UMNO, tetapi tidaklah bermakna saya harus bersikap sambil lewa dan tak ambil berat dengan sumbangan yang dilakukan pemimpin terdahulu yang kebanyakannya daripada UMNO. Bezakan antara fakta dan sentimen lain, jadilah rasional dalam menilai.

Tentang kesalahan teknikal yang saya timbulkan pada ulasan yang pertama tadi memang tidak dinafikan, tetapi janganlah hanya sebab itu kita menghukum keseluruhan filem ini. Ianya tidak adil. Datanglah ke pawagam, buatlah penilaian. Jika rajin, baca sinopsis Tun Razak, Tun Dr. Ismail dan sejarah 13 Mei 1969 untuk lebih memahami filem ini.

Fakta 13 Mei 1969, secara teknikalnya, apa yang dipaparkan dalam filem ini hampir tepat. Saya juga pernah mengkaji dan menulis artikel tentang peristiwa ini berpandukan sejarah versi kerajaan dan juga pihak pembangkang. Pilihanraya 1969 menyaksikan Parti gerakan dan DAP menang besar di kawasan yang mereka bertanding. Pada asalnya, perarakan kemenangan parti Gerakan di selangor memang mendapat permit polis dan mereka boleh berarak. Cuma, biasalah, bila dah ada pihak buat perararakan, pasti ada juga provokasi dan mencetuskan kekecohan. Rentetan beberapa peristiwa membabitkan Cina-Melayu, maka terjadinya rusuhan kaum sekitar Kuala Lumpur.

Cuma, saya rasa ada sedikit meragukan apabila jelas filem ini menjadikan DAP kambing hitam untuk rusuhan ini. Jika benar DAP dalangnya, mohon jasa baik pengarah atau mungkin ahli sejarah untuk jelaskannya.

Lagi satu, timeline ceritanya saya kira kurang kemas. Malah saya tertanya2 kenapa ada scene mcm Tun Razak jatuh dan tiba-tiba terjaga dari tidur.. Dua kali pulak tu... Unsur dramatik kalau mahu ditambah pada filem sejarah, tak salah. Tapi biarlah kemas dan orang boleh menerima dengan baik, senada dengan jalan cerita, bukan suka-suka ditokok tambah.

Dari segi usaha, saya kira Puan Pengarah dan Krew patut diberikan pujian atas keberanian untuk menerbitkan filem ini. Bila bermain dengan sejarah, ramai pengarah dan individu takut dihentam teruatam mengenai ketepatan sejarah, kerana ia mempengaruhi perasaan dan emosi orang yang terlibat.

Penghargaan juga buat para pengkritik yang tak putus-putus memberikan komen yang membina, tak kurang sebaliknya untuk filem ini. Tak mengapa, komen anda yang baik akan menambahkan kualiti filem Malaysia sedia ada..

Cadangan pada masa hadapan untuk pembuat filem sejarah
1. cadangkan apabila scene berkaitan sejarah, buat nota kaki tentang sejarah itu dan kalau ada sumber rujukan, lagilah amat dialu-alukan. bagi saya, filem adalah medium untuk mendidik, bukan hiburan semata-mata. Saya bagi contoh drama korea, apabila ada istilah yang pelik yang disebutkan pelakon, produksi ambil insiatif untuk tulis dan buat nota kaki pada screen supaya penonton boleh belajar tentang apa yang disampaikan dalam cerita tersebut.

2. Garap cerita dan timeline dengan kemas, jangan terlalu banyak main flashback, serta hati-hati dengan fakta, berkaitan individu dan juga latar belakang peristiwa. Saya tak berapa faham part yang mula2 IGP dibunuh, kemudian ketua komunis pulak dibunuh.

Jika saya diberi peluang dengan skala 5 bintang, saya akan beri 3.75 bintang sahaja. Filem ini baik, cuma kurang kemas dari persembahan faktanya. Saya amat sensitif dengan fakta sejarah, memandangkan saya minat sejarah sangat-sangat. Apa2 pun, tahniah buat krew produksi #tandaPutera dan buat rakan-rakan diluar sana, ianya berbaloi untuk anda tonton filem ini. Belajarlah sedikit mengenai keikhlasan dan ketabahan Tun Razak dan Tun Dr. Ismail yang berjuang demi negara. Semoga Allah merahmati roh mereka. Al-fatihah.

Ulasan Filem #TandaPutera (Part 1) - Ulasan Rakan-Rakan Blogger

Bukti yang rakan-rakan blogger berjaya kesan dari filem #TandaPutera. Ihsan daripada blog Pedoman Hidup

Sempat membaca ulasan filem 
#tandaputera, ada yang kata bagus dan ada juga yang kata tidak. Apa2 pun, ianya terpulang dari perspektif penonton yang melihat filem ini. Dan saya juga ingin menyarankan supaya, yang menonton filem ini, rajin-rajinlah kembali buka buku sejarah supaya kita tahu siapa yang cuba putar belit sejarah. 

Penerbit filem, tolonglah kreatif tentang aspek-aspek seni halus filem supaya tak mudah diketawakan. Rakyat Malaysia ini sangat teliti tentang angka, objek, jenama dan apa jua la yang boleh diklasifikasikan, tetapi tidak untuk salah sendiri. Lihat sendiri pada gambar. Kalau orang itu melihat hanya untuk faham jalan cerita sejarah, hatta letak Proton Suprima S ganti Saga Aeroback pun tak ada masalah.. Tapi rakyat malaysia teliti, Saga Aeroback tahun 1987 boleh wujud pada 13 Mei 1969 mereka dapat kesan. Tolonglah Tuan Pengarah (Opss, puan.. sila lebih teliti)

Aduhai, sekali lagi kesabaran penonton mata teliti diuji, dengan babak orang ramai bertempiaran lari keluar panggung, mana datang cctv tu. Sepatutnya, photoshop la sikit supaya dibuang cctv tu.. Rakyat Malaysia ini saya dah kata teliti, mereka akan cari kesalahan walaupun sebesar kuman sekalipun kalau dah tak suka.

Yang lain-lain itu, anda nilailah sendiri. Bagi yang mereka bermata teliti, tahniah, anda dah lakukan tugasan yang cukup baik. Semoga teguran anda dapat meningkatkan lagi kualiti dan prestasi penerbitan filem di negara kita, kepada pengarah dan team produksi, juga tahniah, atas kejayaan untuk menerbitkan filem sejarah ini, walaupun mungkin ada kurang dalam beberapa sudut. Anda telah berjaya buat rakyat Malaysia membuka kitab sejarah kembali yang lama berhabuk di rumah atau perpustakaan dan memastikan kebenarannya..

p/s : Owh ya, lagi satu, tragedi 13 Mei 1969 bukan didalangi oleh DAP ya, tetapi parti gerakan yang ketika itu diluar parti Perikatan. (Dulu tak ada BN, Tun Razak yang tubuhkan BN)

peace no war, sy bukanlah penyokong parti politik yang membabi buta. 

gambar ihsan : http://pendomanhidup.blogspot.com/2013/08/epic-yang-fail-dalam-filem-tanda-putera.html

Ziarah Raya SKPT2'03 - Mendekatkan yang lama terpisah

Assalamualaikum wrbh dan salam sejahtera.

Alhamdulillah, bersyukur ke hadrat Allah SWT atas peluang untuk hidup dan seterusnya berkongsi idea dan cerita dalam ruangan ini. Saya mendoakan agar kalian semua, para pembaca berada dalam keadaan sihat dan dirahmati Allah senantiasa.

Kali ini, saya akan berkongsi dengan para pembaca aktiviti yang saya dan rakan-rakan sekolah rendah lakukan pada hujung minggu lepas.

Sempena bulan Syawal yang mulia ini, saya dan rakan-rakan berkesempatan melakukan ziarah ke rumah cikgu-cikgu sekolah rendah kami. Ya, sudah lama kami tinggalkan alam sekolah rendah yang penuh dengan warna-warni. Tahun 2013 menyaksikan sudah sedekad kami semua telah meninggalkan SK Padang Tembak 2, Jalan Semarak yang kami cintai. Sejak daripada itu, masing-masing telah membawa haluan sendiri.

Ada yang telah bekerja, telah berkahwin, berjaya mendapat kelulusan universiti dan berjaya dalam apa jua perkara yang kami ceburi. Semua ini pasti menjadi sukar seandainya tiada cikgu-cikgu yang baik dan dedikasi yang mendidik kami mengnal ABC dan 123 dengan cekap semasa sekolah rendah dulu. Berikut adalah warga SKPT2 1998-2003 yang berkesempatan untuk menyertai ziarah raya kali ini :-

1. Muhd Zaiyad Ibrahim | Staf Majlis Perbandaran Klang
2. Wan Khairol Amin | Siswa UiTM dalam bidang Arkitek
3. Norzulaika | Berkerja + Suami
4. Juliana | Siswi UNISZA
5. Sulaiha | Guru Bahasa inggeris
6. Nor Fatihah | Berkerja
7. Fazliani | Siswi UMT
8. Shahida Amira | Usahawati
9. Wan Muhammad Idham (Saya) | Siswa UTHM dalam bidang kejuruteraan
10. Hikmah Edi | Bekerja + Suami + anak

Jadi, pada Syawal kali ini, kami merancang untuk bersama-sama menziarahi cikgu-cikgu kami, bertanyakan khabar serta mengenang detik-detik suka duka semasa kami kecil lagi di SKPT 2.

Saya dan rakan-rakan singgah di rumah Cikgu Haslinah bt. Farid Wajidi, di Puast Latihan Polis Kuala Lumpur. Beliau kini merupakan seorang pegawai di Pej. Pelajaran Daerah Keramat, WPKL. Semasa zaman sekolah saya, beliau merupakan guru kelas saya di kelas 5 Arif. Seorang cikgu yang amat tegas tetapi baik hati. Yang buat onar, pasti tak senang duduk, yang mana baik, beliau tak kacau. Saya belajar subjek Sains, Matematik dan juga Kajian Tempatan bersama beliau di bangku sekolah dulu. Alhamdulillah, saya merupakan murid terbaik bagi subjek Kajian Tempatan di sekolah di bawah tunjuk ajar beliau.

Dari kanan, saya, Cikgu Haslinah, Shahida, Hazirah dan Fazliani.

Beliau kini selain menjadi pegawai JPWPKL, sedang melanjutkan pengajian di peringkat Ijazah di UPSI. Bagi beliau, sementara tengah ada semangat dan dorongan, beliau akan berusaha meningkatkan pencapaian diri dan tidak menjadikan umur sebagai alasan untuk berhenti. Semangat inilah yang mengkagumkan saya, dan saya doakan agar beliau berjaya dalam setiap usaha yang dilakukan. InsyaAllah. Saya juga berazam, suatu hari nanti saya pasti akan dapat atasi pencapaian cikgu akan datang. Kalau hari ini cikgu ada Master, saya kene tanam dalam diri saya ada Doktor pula...doa-doakan ya...

Ziarah raya pula diteruskan ke rumah Teacher Yanti Mat Isa, juga terletak di Pulapol KL. Beliau merupakan seorang guru senior Bahasa Inggeris di SKPT2 dan juga tulang belakang dalam aktiviti sekolah. Baru-baru ini, beliau dan pasukan pantun SKPT2 berjaya menjadi Juara Pantun WPKL dan mewakili KL ke peringkat kebangsaan.

Bergambar kenangan di Rumah Teacher Yanti


Sepanjang ziarah kami ke sana, kami banyak bertanyakan perkembangan terbaharu SKPT2 dan juga perancangan Teacher pada masa hadapan. Beliau sangat cintakan kerjayanya sebagai seorang pendidik di SKPT2, dan kami doakan agar Teacher terus diberikan kekuatan dan hikamh dalam mendidik anak bangsa.


Rumah Cikgu Haiyazi Muhyiddin dan Teacher Nor Ainon bt Salleh di Setapak Jaya menjadi sasaran kami selepas itu. Rasa segan juga, walaupun rumah saya letaknya tak sampai pun 500m dari rumah cikgu, tapi tak pernah-pernah sampai pun. Alhamdulillah, kali ini Allah dah permudahkan urusan ziarah itu, dan saya serta rakan-rakan menjejakkan kami ke rumah Teacher Ainon dan Cikgu Haiyazi buat kali pertama.

Cikgu Haiyazi merupakan cikgu senior di SKPT2. Menyertai SKPT2 pada 1 Ogos 1997, sekarang dah dekat 16 tahun beliau berada bersama SKPT2. Apa yang sinonim dengan Cikgu Haiyazi? Bilik Arena. Hehehe.. Bilik Arena itu adalah bilik sukan SKPT2, office khas Cikgu Haiyazi. Cikgu Haiyazi sekarang mengenadalikan pasukan softball sekolah, dan di bawah pentadbiran beliau, pasukan softball SKPT2 mewakili KL ke peringkat kebangsaan. Mana yang atlet sukan sangat familiar dgn Cikgu Haiyazi, termasuklah sepupu saya Amin yang dulunya wakil sekolah lompat jauh dan juga rakan saya, Zaiyad, jaguh ping pong sekolah. Saya pula tak begitu aktif dengan sukan, walau bagaimanapun, rapat dengan Cikgu Haiyazi sebab pernah ajar saya subjek PJ.

Isteri beliau, seorang guru Bahasa Inggeris yang masih sweet dan dedikasi, Teacher Ainon merupakan individu yang saya kenal antara yang terawal semasa saya masuk ke SKPT2 pada tahun 2001, masa itu saya ditempatkan di kelas 4 Bestari 2001. Saya masih ingat lagi Teacher ajar kami struktur ayat bahasa Inggeris dengan menggunakan nama saya sebagai contoh ayat di papan hijau.

Saya dengan Teacher Ainon kemudiannya lebih mengenali semasa berkhidmat dalam Pusat Sumber Sekolah. Teacher Ainon jaga Bilik Media, manakala Teacher Ieda jaga Perpustakaan. Nak kunci, ambil sahaja dalam pasu tanah liat atas meja mereka. Masa itu, jadi PSS sangat best. Di situ jugalah saya dapat belajar tentang komputer dengan lebih kerap, dapat baca buku masa rehat tanpa gangguan (Tak payah pergi beratur) dan juga yang best, dapat tengok Astro. Maklumlah, anak setinggan, mana la mampu untuk semua itu.

Masa darjah 6, saya dilantik sebagai Ketua Pengawas PSS di bawah kepimpinan Teacher Ainon dan Teacher Ieda juga. Sekarang, Teacher Ainon mengajar di SK Desa Tun Hussein Onn, KL sebagai guru kanan manakala Teacher Ieda , yang sangat dikenali oleh sepupu saya sebagai peminat Kurt Kobain kini bertugas di Pusat Kokurikulum KL.

Satu frasa yang saya ingat masa berbual dengan Teacher Ainon dan Teacher Ieda tentang kerjaya sebagai seorang cikgu ini :-

everyone can be a teacher..but not everyone can be an educator


Benar, hari ini kita memang banyak cikgu yang keluar Universiti dan Maktab tiap-tiap hari. Tapi sejauh mana yang menjiwai kerjaya sebagai seorang cikgu ini? Tak ramai kan...

Apa-apa pun, saya berharap agar Teacher Ainon dan Cikgu Haiyazi bahagia selalu bersama, panjangkan usia dengan rahmat Allah SWT dan dimurahkan rezeki.  Untuk Teacher Ieda, semoga sihat selalu dan sukses dalam apa jua perkara yang dilakukan. Bagi saya, Teacher Ainon dan Teacher Ieda banyak beri aspirasi pada saya tentang alam kepimpinan dan sampai sekarang saya masih aktif dengan bidang ini, bermula dengan kepercayaan menjaga PSS sahaja di sekolah rendah.

Bergambar kenangan di Rumah Teacher Ainon dan Cikgu Haiyazi +Teacher Ieda
Ziarah Raya SKPT2 2003 singgah di destinasi terakhir di rumah seorang lagi living legend SKPT2, Ustaz Zurazni Suhaimi, guru agama di SKPT2 dan juga aktif dengan kegiatan sukan dan kokurikulum di peringkat negeri. Hujung tahun 2008, saya terserempak dengan ustaz semasa Majlis Anugerah Kokurikulum Peringkat KL di Hotel Antarabangsa KL di Chow Kit. Masa itu mungkin ustaz jadi urusetia kot.

Ustaz mengajar subjek agama Islam semasa zaman persekolahan saya, Kelas Ustaz sangat menarik. Isteri beliau merupakan guru SKPT1, dan yang menariknya, orang Kg. Semarak. Semasa kunjungan ke rumah beliau, kami banyak bercerita mengenai zaman sekolah kami bersama Ustaz, bertanyakan khabar dan juga cerita tentang Kg. Semarak.

Dari kiri, sepupu saya Amin, Ustaz Zurazni, saya dan Zaiyad.

Alhamdulillah, Ziarah Raya SKPT2 2003 berjalan dengan jayanya serta mencapai matlamat asalnya, medekatkan yang telah lama terpisah. Kami mendoakan agar semua guru-guru kami SKPT2 1998-2003 berada dalam keadaan sihat dan sejahtera di bawah rahmat Allah SWT dan semoga terus kuat dan semangat mendidik anak bangsa. InsyaAllah, untuk Ziarah Raya akan datang, kami akan melawat guru-guru yang sudi menerima kehadiran kami.

Terima kasih buat Cikgu Haslinah sekeluarga, Teacher Yanti sekeluarga, Teacher Ainon, Teacher Haiyazi, Teacher Ieda dan Ustaz Zurazni sekeluarga yang sudi menerima kehadiran kami, siap dengan hidangan yang cukup lazat da sedap. Kami sungguh rasa terharu dengan layanan yang diberikan. Tak ada apa yang mampu kami beri sebagai balasan budi baik dan jasa kalian,  hanyalah doa dan ingatan buat cikgu-cikgu semua kami layangkan sentiasa. Semoga ukhwah yang terjalin terus berkekalan sampai bila-bila.

Saya juga berharap agar Ziarah Raya ini menjadi titik tolak kepada reunion yang lebih besar untuk batch 1998-2003. Tak ada istilah untuk tyco atau orang popular dalam batch, tetapi bertindaklah sebagai satu batch yang sayangkan sekolah dan rasa bersyukur kerana kita sebahagian daripada produk SKPT2. Tak rugi pun kita menjalinkan ukhwah, kerana sampai masa nanti, kawan di sekolah mungkin boleh membantu kita jika kita memerlukan bantuan di waktu yang memerlukan.

Terima kasih kerana membaca. Cheers!

Merdeka pada Fizikal atau Jiwa?

Ihsan Google

Tahun ini, sudah 56 tahun kita menikmati kemerdekaan, pembebasan dari penjajah setelah hampir 5 abad kita dijajah bermula dari tahun 1511. Tetapi persoalannya, apakah dunia kita dan minda kita hari ini benar-benar sudah merdeka? Apa kayu ukur yang kita gunakan untuk menilai sejauh mana kita merdeka?

Beberapa persoalan saya lontarkan untuk kita selidiki sama-sama

1) Apakah perbuatan kita masih lagi terikut-ikut dengan budaya luar?
2)Apakah kita masih bangga memakai barang buatan negara sendiri berbanding negara luar?
3) Bagaimana kita menyambut merdeka - dengan konsert hendonisma yang melalaikan semata-mata atau pengisian kerohanian memantapkan jiwa merdeka kita?
4) Mengapa kita begitu berkira untuk mengibarkan bendera dengan menggunakan wang poket kita sendiri dan terlalu mengharap kemurahan hati kerajaan dengan bendera free?
5) Sejauh mana kita mampu bertolak ansur dengan ideologi yang membezakan kita dengan meletakkan keutamaan untuk memgutamakan negara?
6) Sekerap mana kita bersyukur dengan nikmat yang Allah SWT beri melalui kebijaksanaan pemimpin-pemimpin kita yang terdahulu serta sekarang dan menginsafi kesilapan yang masa lalu?
7) Sejauh mana sumbangan kita pada negara tatkala kita selalu mengharap manfaat daripada negara?
8) Apakah jiwa kita benar-benar merdeka?

Merdeka bukanlah semata-mata terpacak sebuah KLCC atau Menara KL, kereta nasional menyusul di jalan raya atau anak-anak watan hidup kaya raya, tetapi merdeka adalah manifestasi kepada kekuatan sesebuah Negara, keteguhan spiritual, kesetiaan tidak berbelah bahagi kepada Negara, ketinggian keimanan kepada Allah SWT dan pembangunan secara fizikal dan rohaniah yang seimbang dalam menuju redha Allah SWT.

Kita akan benar-benar merdeka dengan reda Allah, tiada jenayah kerana takutkan Allah dan hidup di bawah payung rahmat Allah dengan selesa.

Jangan ulangi kesalahan yang sama. Nyahkan konsert-konsert hiburan daripada sambutan Merdeka, penuhkan masjid dan surau dengan majlis yang lebih barakah, seperti solat hajat, bacaan yassin dan tahlil buat perwira negara dan juga anjurkan majlis-majlis ilmu.

Seandainya kita masih degil untuk menganjurkan dan menghadiri konsert-konsert hiburan yang melalaikan pada malam ambang Merdeka, ianya saya rasa sama jijik seperti kencing di atas pusara perwira negara.

Tak bersetuju dengan Istilah Ajak-Ajak Ayam



Kadang-kadang, aku tak berapa setuju dengan istilah 'Ajak-ajak ayam'

Mungkin bagi yang mengajak tu jemputan hanya untuk menjaga hati orang di ajak, sekadar cukup syarat, padahal tak mahu pun orang itu datang. Boleh jadi juga orang yang diajak itu bersungguh-sungguh akan datang, padahal kehadirannya tak dialu-alukan pun. 

Jadi, lebih baik jangan jolok sarang tebuan. Kerana ada hari mungkin kita selamat, silap langkah pasti tersengat.. aduh..aduh...

Terima kasih Pasukan Keselamatan Negara!

Gambar : Ihsan Utusan Malaysia

Tatkala org ramai menghargai perjuangan pasukan keselamatan negara, terutama selepas insiden Pencerobohan Lahad Datu, ada juga yang kurang faham maksud istilah pasukan keselamatan ini. Silap media kita juga kerana terlalu fokuskan polis dan ATM sbb mereka teraju utama hal2 mcm ni, tetapi bila sebut pasukan keselamatan negara, ianya secara istilah merangkumi bomba, pertahanan awam, RELA, Ambulan, Bulan Sabit Merah dan pelbagai agensi yg berkaitan dgn keselamatan awam.

P/s : sayu tgk komen mgkin anggota pertahanan awam yg cuba mengingatkan umum jasa pertahanan awam yg byk juga berkorban utk rakyat. 

TERIMA KASIH, PASUKAN KESELAMATAN NEGARA MALAYSIA!

Hebatnya seorang perempuan



Perempuan adalah makhluk yang diciptakan Allah yang sangat unik dan hebat. Walau sesusah manapun perempuan itu, dia tetap kuat, terutama melindungi orang yang dia sayang seperti anaknya atau keluarganya.. Saya tak faham dari mana datangnya frasa " Perempuan adalah kaum yang lemah". Bagi saya, perempuan / wanita adalah kaum yang mengagumkan.

Tak percaya? Cuba fikirkan jasa dan juga pengorbanan yang dilakukan oleh ibu kita sejak kita dalam rahim ibu sampailah berada di tempat sekarang... huhu... Agak-agaknya, kita mampu tak buat perkara sama?

Malah, Nabi SAW mengiktiraf pengorbanan perempuan bernama ibu ini tiga kali dahulu sebelum ayah.

Keputusan Kes Penggunaan Kalimah Allah dalam kitab Bible di Malaysia

Gambar ihsan Arus Baru

Keputusan Kes kalimah Allah untuk digunakan dalam Bible yang diputuskan pada 22 Ogos 2013 adalah seperti berikut:-

1) Bible bahasa melayu masih seperti status asal iaitu dibenarkan.

2) Kalimah Allah tidak dibenar digunakan oleh pihak kristian

3) Permohonan pihak kristian utk meneruskan keputusan Mahkamah Tinggi yang membenarkan penggunaan kalimah Allah ditolak. Permohonan peguam muslim supaya kes kalimah Allah ini dibicarakan lagi telah berjaya.

4) Permohonan pihak kristian untuk menolak pencelah dari Majlis Agama Islam juga tidak dibenarkan. Pencelah dari Majlis Agama Islam sekarang berstatus sebagai perayu yang sah bagi kes kalimah Allah ini.

Hari ini kita MENANG! Namun tidak menang secara keseluruhan. Kes akan diteruskan di pada 10 September 2013. Ucap dan sujud syukur. Alhamdulillah.


p/s :- Persoalannya, pihak-pihak tertentu cuba menpersibukkan umat Islam dengan isu-isu remeh supaya mereka boleh mencari helah lain dengan isu-isu kontemporari yang lain. Umat Islam harus berjaga-jaga dan peka dengan perkembangan yang membimbangkan ini. Kalimah Allah adalah hak mutlak umat Islam!

UTHM Perkenal Logo Baharu


Universiti Tun Hussein Onn Malaysia, UTHM, Batu Pahat, Johor telah mula memperkenalkan logo baharu baru-baru ini. Logo terbaru ini terdapat tulisan UTHM yang besar dan gayanya lebih kurang sama dengan logo-logo IPTA yang lain seperti USM, UTM, UPM, UKM dan lain-lain lagi.

Semoga dengan pengenalan logo baharu ini meningkatkan lagi ketrampilan Universiti sebagai sebuah institusi ilmu yang terulang dan seterusnya menaikkan imej universiti ke tahap yang lebih tinggi.
Maaf, saya bukanlah yang baik

Maaf, saya bukanlah yang baik

19-8-2013

Hari ini saya demam. Walau bagaimanapun, itu bukan alasan untuk saya berpeuk tubuh di rumah. Macam biasa, saya cuba sebaik mungkin untuk membantu adik-adik dan mak ayah di rumah. Bergerak ke sana kemari serata KL, masak dalam rumah dan buat segala kerja-kerja di rumah selagi terdaya.

Mungkin, demam ini datang dari stress yang berpanjangan. Tak tahulah bila sembuh. Mungkin bila dah reda semua, sembuh la kot. Masih jadi teka teki.

Hujan membasahi bumi KL hari ini, mungkin ia mengiringi hati yang menangis hari ini. Bila jiwa tak berapa tenang, semua kerja pun tak menjadi. Bawa kereta pun hampir kemalangan hari ini. Mujurlah Allah masih sayangkan saya lagi.

Secara jujurnya, saya cuba menjadi yang terbaik untuk semua orang. Yang terbaik. Tapi kadang kala, sejauh mana kita usaha, ada sahaja yang tak kena. Ada orang kata, saya patut putus asa, tapi saya yakin, putus asa itu gagal segala-galanya.

Memikirkan yang ayah dan mak saya tak berapa sihat, saya perlu jadi segagah yang boleh demi keluarga. Suruhlah apa sahaja, saya sanggup asalkan keluarga saya harmoni sentiasa. Walaupun saya sendiri mungkin penat atau demam, merintih keseorangan. Bukan nak harapkan simpati sesiapa, jauh sekali nak harapkan belas ihsan orang lain.

Saya juga ada orang yang saya sayang. Kerap kali dia merajuk dengan saya kerana saya abaikan dia. Malah, mungkin marah dan menyumpah2 saya sbb perkara yang sama.

Tak mengapalah, salah saya. Benar katanya, 24 jam sehari tetapi tak mampu nak luangkan beberapa ketika untuk dia. Malah, banyak lagi medium lain yang boleh digunakan untuk sampaikan pesanan selain sms yang memerlukan kredit.

Saya bukanlah abang yang baik, apatah lagi teman yang baik. Tetapi selagi hayat dikandung badan, saya akan cuba sehabis yang baik.

Terima kasih sudi membaca
Terima kasih, semua!

Terima kasih, semua!

19-8-2013

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua pembaca

Terima kasih kerana sudi mengikuti post saya di sini. Saya amat menghargainya sangat-sangat. Dan berharap agar apa yang saya kongsikan di sini menjadi manfaat buat semua.

Untuk makluman semua, saya dalam usaha untuk mengemas kini blog saya dan untuk menukar laman blog ini kepada web peribadi. Walau bagaimana pun, fungsi masih lagi sama dan saya berharap perkara yang kecil tapi bermakna yang saya kongsikan di sini dapat menjadi ilmu yang bermanfaat untuk semua.

Sekiranya terdapat kekurangan, tersentuh hati sama ada baik ataupun sebaliknya, saya memohon maaf dengan penuh rendah hati. Sesungguhnya, saya hanyalah insan kerdil dan tak mampu untuk puaskan hati semua orang.

Saya sentiasa mendoakan agar semua orang berjaya dalam setiap perkara yang dilakukan masing-masing dan terus mencapai kebahagiaan di dunia dan di akhirat. Saya juga igin mengajak agar kita sama-sama terus istiqamah mendoakan rakan-rakan dan saudara kita yang sedang menghadapi ujian Allah di Mesir, Syria, Palestin dan lain-lain negara Islam yang bergolak. Sesungguhnya, apa yang berlaku hari ini adalah ujian buat kita supaya terus tabah dan bersedia untuk kemenangan yang lebih besar.

Terima kasih untuk masa kalian semua. Teruskan mengikuti cak-lempong!

Ikhlas,
-Idham M-
Hatiku Luka Lagi

Hatiku Luka Lagi

Hatiku luka lagi,
Tiada ruang buatku mengadu,
Adakah lagi yang ingin mendengar keluhku?

Pedih lukaku,
Walau tidak berdarah,
Tidak mengalir seperti luka di badan..

Ku balut lukaku sendiri,
Ku telan ubat yang pahitnya tidak terperi,

Perlahan-lahan,
Ku membawa hati yang lara ini pergi,
Mencari cinta yang sejati,
Walau terpaksa menapak berjuta batu jauhnya,
Menunggu berabad-abad lamanya...

IdhamM, 2013
Setapak, Kuala Lumpur



Hidup kata pergi, maut kata mari..


Assalamualaikum wrbh dan salam sejahtera

16 Ogos 2013

1. Pagi tadi mendapat khabar yang kawan satu flat yang sebaya dan adiknya maut dalam kemalangan di Bidor. Salam takziah buat keluarga mangsa, semoga Allah merahmati mereka. Al-fatihah.

Ini mengingatkan saya bahawa maut tak kira usia, hari ini mungkin kita bernyawa, esok belum tentu lagi.. 

2. Kecuaian membawa padah. Hari ini semasa saya menghantar adik saya ke bank, seorang penunggang motorsikal dan pemboncengnya dimarahi di simpang jalan di Wangsa Maju kerana memberhentikan motor pada kotak kuning. Memang patut pun begitu, kerana kotak kuning itu adalah kawasan larangan berhenti, dan hormatilah hak orang lain semasa di jalan raya.

Mati itu pasti, dan malang tidak berbau. Jadi, sediakanlah bekal kita dengan mencukupi, sebelum kita menghadap Illahi. Pesanan buat diri sendiri terutamanya...

Konflik Mesir Untuk Dummies



IHSAN BLOG ANGEL PAKAI GUCCI


[Kredit]
Apabila saya ditanya di Pengicau, "Siapa as-Sisi?", saya tahu yang saya perlu menulis post ini.

Berdasarkan format 'Konflik Israel-Palestin Untuk Dummies' yang pernah ditulis suatu ketika dahulu, InshaAllah saya akan berkongsikan beberapa poin dan fakta penting yang berkaitan dengan krisis yang sedang berlaku di Mesir sekarang ini, untuk tatapan dan pengetahuan anda semua.

Of kos, tidak mungkin saya dapat menceritakan semua perkara dalam post ini. Makanya saya hanya akan memfokuskan kepada dua perkara sahaja buat masa ini:

# Fakta-fakta penting tentang pergolakan yang sedang berlaku
# Latar belakang sejarah yang signifikan terhadap krisis ini


Harapannya, selepas membaca post ini, dapatlah anda mengetahui sedikit-sebanyak gambaran yang lebih jelas tentang apa yang sebenarnya sedang berlaku. Selepas itu, diharapkan anda dapat berkongsikan fakta-fakta yang benar kepada rakan-rakan, saudara-mara, jiran seberang rumah dan pakcik jual ikan yang datang setiap hari Rabu itu. Kerana masih ramai yang tidak tahu situasi sebenar yang berlaku di Mesir dan mengharapkan laporan-laporan berat sebelah media Malaysia yang sampah.

Dan sekiranya anda mahu tahu lebih lanjut lagi, bolehlah buat bacaan tambahan dan kajian sendiri. Nak tahu lebih lagi daripada tu, rasanya anda kena jadi wartawan buat liputan di sana. Wah! Baiklah.

Batuk batuk. Betulkan kolar. Duduk tegak.

#Fakta 1
Mari kita lihat sejarah Mesir terlebih dahulu, supaya kita dapat lebih faham keadaan sosio-politik yang melatari pergolakan yang berlaku di Mesir pada hari ini.


Teringat pula cerita Aladdin. Heh, [Kredit]
Mesir sememangnya kaya dengan sejarah. Antara ketamadunan awal manusia yang menyaksikan terbinanya monumen-monumen hebat seperti piramid, patung Sphinx dan Obelisk. Dan juga tarian gelek. Eh. Mesir juga menjadi latar belakang kepada kisah Nabi Yusuf a.s. yang berakhir dengan kegembiraan selama-lamanya (Baca:Happily ever after) apabila baginda dilantik menjadi menteri yang menjaga perbendaharaan Mesir. Seperti yang kita sedia maklum, baginda akhirnya disatukan dengan ayahandanya, Nabi Yaakub a.s. dan juga adik-beradiknya yang lain. 

Mesir juga menjadi saksi kepada usaha-usaha dakwah Nabi Musa a.s. dan saudaranya, Nabi Harun a.s. terhadap Firaun laknatullah 'alaih. Kekejaman Firaun jelas dicatatkan di dalam al-Quran apabila dia mengarahkan pembunuhan semua bayi lelaki Bani Israil dan ahli-ahli sihirnya yang berpaling tadah. Firaun dan konco-konconya akhirnya ditenggelamkan oleh Allah di Laut Merah, sebelum dia sempat bertaubat. 

Munculnya wira agung bernama Saifuddin Qutuz mengalahkan tentera Tartar yang maha zalim juga berlaku di bumi Mesir. Salahuddin Ayyubi yang membebaskan kota Baitulmaqdis daripada cengkaman tentera-tentera Salibin juga berasal daripada tanah Mesir yang suci. 
Sayugia jelas, betapa signifikannya bumi Mesir sebagai bumi yang diberkahi bukan sahaja oleh para Anbiya', malah oleh perjuangan jihad menegakkan Islam. 

Fakta #2 

Penglibatan tentera dalam mencorakkan sejarah Mesir moden bukanlah sesuatu yang baharu. Raja Farouk, monarki terakhir dalam sejarah Mesir telah digulingkan oleh Muhammad Naguib dan Jamal Abdul Nassir, kedua-duanya merupakan pegawai tentera. Muhammad Naguib, yang kemudiannya menjadi Presiden pertama Mesir, digulingkan pula oleh Jamal Abdul Nassir setelah hanya setahun memerintah! Gelak keji.

Pemerintahan tentera ke atas Mesir disambung oleh Anwar Sadat yang kemudiannya mati dibunuh oleh para pegawai tenteranya sendiri pada tahun 1981. Anwar Sadat kemudiannya digantikan oleh Hosni Mubarak yang memerintah Mesir sehinggalah awal tahun 2011, apabila dia dijatuhkan menerusi Revolusi Musim Bunga rakyat Mesir. 

Sepanjang tempoh pemerintahan Jamal Abdul Nassir sehinggalah Hosni Mubarak, perintah darurat yang memberikan kuasa mutlak kepada pihak tentera dikuatkuasakan; kira-kira 44 tahun lamanya!
Gila. 
Konspirasi Naguib dan Jamal. [Kredit]

Fakta #3
Pergolakan yang sedang berlaku di Mesir pada hari ini adalah kesan langsung daripada rampasan kuasa oleh pihak tentera, yang diketuai oleh Jeneral Abdul Fatah as-Sisi ke atas Presiden Muhammad Mursi yang digulingkan pada 3 Julai 2013 yang lalu. Sebagai tindak balas, para penyokong Presiden Mursi mengadakan protes dan tunjuk perasaan secara aman di seluruh Mesir, namun fokusnya adalah di Kaherah (Cairo), Mesir.

Penggulingan Presiden Mursi dilihat oleh banyak pihak sebagai haram dan tidak sah, sementelah beliau telah memenangi pilihan raya Mesir secara adil dan saksama, apabila memperoleh lebih 51% daripada undi rakyat Mesir. Ironinya, mereka yang mengadakan demostrasi untuk menjatuhkan Presiden Mursi adalah mereka yang mendakwa diri mereka sebagai pejuang demokrasi.

Ironi makaroni.

Fakta #4

Bercakap tentang pilihan raya parlimen Mesir yang buat julung-julung kalinya diadakan secara telus dan adil apabila hampir-hampir tiada penglibatan pihak tentera dan penipuan oleh pihak pemerintah, parti Al-Hurriyah wal 'Adalah (Freedom and Justice Party) yang merupakan sayap politik kepada Ikhwanul Muslimin, telah menang besar apabila memperoleh 37.5% daripada jumlah undi, diikuti oleh Parti Salafi an-Nur (27.8%) dan Parti al-Wafd (9.2%). Kedua-dua FJP dan an-Nur merupakan parti yang berasaskan ideologi Islami; maka secara tidak langsung parlimen Mesir telah didominasi oleh mereka yang mahu memperjuangkan Islam. Hal ini jelas memberi ancaman kepada golongan liberal di Mesir. 
Parti al-Hurriyyah wal 'Adalah (Kebebasan dan Keadilan) [Kredit]

Pada mulanya FJP tidak berhasrat untuk menghantar wakil bagi bertanding jawatan Presiden, kerana bukan itu yang mereka mahukan. Namun setelah melihat mudharat andai mereka tidak bertanding, dan maslahat yang lebih besar yang perlu dipertahankan, mereka memutuskan untuk menghantar Khairat Shatir untuk bertanding jawatan tersebut.

Namun atas masalah teknikal yang saya kira remeh dan kecil, penamaan Khairat Shatir sebagai calon Presiden terpaksa dibatalkan. Muhammad Mursi yang ketika itu merupakan Presiden FJP telah dihantar sebagai pengganti. Beliau menang dalam pilihan raya Presiden tersebut secara rasminya pada 24 Jun 2012 dan menjadi Presiden Mesir pertama yang dilantik secara undian demokrasi.

Fakta #5
Pakcik Baradei [Kredit]


Antara yang mendalangi demonstrasi dan tunjuk perasaan yang akhirnya membawa kepada kejatuhan Presiden Mursi termasuklah Muhammad el-Baradei, Amr Moussa, Hamdeen Sabahi dan Hisham Bastawisy, hampir kesemuanya calon yang kalah dalam pilihan raya Presiden Mesir. Nah, anda sudah nampak permainannya di situ..?  

Terdapat dakwaan daripada Ikhwanul Muslimin betapa el-Baradei dan konco-konconya bersekongkol dengan kerajaan Zionis Israel dan Amerika Syarikat dalam merencana kekacauan dan haru-biru di Mesir, sehingga akhirnya membawa kepada penggulingan Presiden Mursi.
El-Baradei telah dilantik sebagai Naib Presiden baru bagi kerajaan sementara Mesir; itu pon setelah dibantah oleh ramai pihak kerana tidak bersetuju dengan cadangan untuk melantiknya sebagai Perdana Menteri yang baharu.

Terbaru, El-Baradei telah pon meletakkan jawatannya sebagai Naib Presiden kerana tidak bersetuju dengan tindakan tentera Mesir membunuh para penunjuk perasaan di Medan Rabaah dan kawasan sekitarnya. 

Hey Pakcik el-Baradei, itu tetap tetap tidak dapat membersihkan tanganmu daripada darah rakyat Mesir, tahu...??

Fakta #6

Telah terkantoi penglibatan Amerika Syarikat, Israel dan musuh-musuh Islam yang lainnya dalam merencana kejatuhan Presiden Mursi dan penguasaan FJP dalam parlimen Mesir. 
Pergerakan Tamarrud, yakni nama yang diberikan kepada para penunjuk perasaan penentang Presiden Mursi telah terbukti menerima pembiayaan daripada Amerika Syarikat. Pengkantoian ini ada dilaporkan di al-Jazeera. 

Antara tindakan pertama yang dilakukan oleh kerajaan sementara pimpinan Presiden Adly Mansour adalah dengan menutup sempadan Rafah, yang sebelum ini telah dibuka oleh Presiden Mursi. Sempadan ini menjadi penghubung penting rakyat Palestin dalam mendapatkan bekalan asasi harian. Penutupan ini jelas memperlihat persengkokolan yang berlaku antara Israel dan kerajaan Mesir yang baru. 
Amerika dan Israel pejuang demokrasi tulen..? Puiiii!

Fakta #7

Negara-negara Arab juga ada yang terlibat dalam konspirasi jijik menjatuhkan Presiden Mursi. Sebaik sahaja Adly Mansour dilantik sebagai Presiden baru bagi kerajaan sementara Mesir, Arab Saudi adalah antara negara yang terawal yang menghantar perucapan tahniah.
Arab Saudi, Kuwait dan Emiriyah Arab Bersatu masing-masing menyalurkan bantuan kewangan bernilai bilionan dolar Amerika usai kudeta yang menjatuhkan Presiden Mursi. Negara-negara ini sememangnya terkenal memusuhi Ikhwanul Muslimin, kerana takutkan kepada ideologi yang dibawa oleh mereka.
 
Sementara itu, dua negara yang paling lantang menyatakan bantahan dan protes mereka terhadap rampasa kuasa haram tersebut adalah Tunisia dan Turki. Presiden Turki, Reccep Tayyib Erdogan tidak mengiktiraf kerajaan sementara pimpinan Adly Mansour dan menuntut agar Presiden Mursi dibebaskan dan dikembalikan kepada kedudukannya yang asal. 

Fakta #8 

Pada 3 Julai 2013, Jeneral Abdul Fatah as-Sisi mengumumkan di televisyen nasional Mesir bahawa pihak tentera telah mengambil alih kuasa daripada Presiden Mursi kerana kegagalan beliau memenuhi beberapa tuntutan oleh pihak Tamarrud dan ultimatum yang telah diberikan oleh pihak tentera. Presiden Mursi telah dikenakan tahanan di suatu tempat rahsia yang sehingga kini tiada siapa tahu lokasi sebenarnya, melaikan pihak tentera. 

Siapa dia as-Sisi? Dia telah dilantik sendiri oleh Presiden Mursi untuk menggantikan Muhammad Hussein Tantawi sebagai Ketua Turus Angkatan Tentera Mesir yang baharu. Dia dilihat sebagai moderat dengan pegangan agama yang kuat; calon yang paling sesuai untuk menggantikan rejim Mubarak yang lama. Siapa sangka, dialah yang menjadi dalang utama dalam menjatuhkan bos besarnya sendiri. 

Selepas melantik Adly Mansour sebagai Presiden bagi kerajaan sementara, as-Sisi melantik dirinya sendiri sebagai Menteri Pertahanan yang baru, selain jawatan Timbalan Perdana Menteri.

Ceh.
As-Sisi! Berapa banyak darah yang telah hang tumpahkan..?? Hang jawablah depan Allah nanti! [Kredit]

Fakta #9

Apa/Siapa itu Ikhwanul Muslimin? 

Wah hang gila ka nak aku ceghita pasal IM dalam satu fakta...? Eh.Ikhwanul Muslimin merupakan suatu pergerakan dakwah yang telah diasaskan oleh Hassan al-Banna pada tahun 1928, sebagai tindakan langsung daripada kejatuhan khilafah Uthmaniyyah pada tahun 1924. Sejarah pergerakan ini sangat panjang dan berwarna-warni; cukuplah saya merumuskan sejarah Mesir moden terlalu banyak dipengaruhi oleh pergerakan ini.

Perbalahan yang berlaku antara pihak tentera dan Ikhwanul Muslimin sememangnya diketahui umum. Ahli-ahli IM telah ditangkap, dihumban ke dalam penjara dan diseksa dalam jumlah yang pukal pada zaman Jamal Abdul Nassir, sehingga dianggarkan jutaan ahli IM ditangkap di seluruh Mesir. Ramai daripada mereka dibebaskan pada zaman Anwar Sadat, kemudian ditangkap dan sekali lagi dihumban ke dalam penjara ketika era Hosni Mubarak. Antara tokoh-tokoh besar IM yang mati di tangan pihak pemerintah diktator termasuklah Sayyid Qutb, Abdul Qadir Audah dan Syaikh al-Faraghli. 

Semenjak itu, IM diharamkan daripada bergiat aktif, apatah lagi dalam arena politik kerana pihak pemerintah melihat mereka sebagai ancaman besar. Namun ahli-ahli IM terus bergiat aktif dalam masyarakat dengan berselindung di sebalik nama persatuan atau badan yang lain.

Kepopularan dan pengaruh IM dalam kalangan masyarakat amat ketara apabila akhirnya mereka dibenarkan bertanding dalam pilihanraya Mesir usai kejatuhan Mubarak, mereka menang mudah di kebanyakan tempat terutamanya di kawasan luar bandar. Selain itu, kebangkitan rakyat menentang penggulingan Presiden Mursi yang melibatkan jutaan rakyat Mesir juga menggambarkan sokongan padu rakyat terhadap pergerakan yang hampir mencecah usia 100 tahun itu. 

Sehingga kini, IM memainkan peranan yang penting dan aktif dalam mencorakkan sosia- politik dan -ekonomi rakyat Mesir.

Fakta #10
[Kredit]

Pembunuhan beramai-ramai yang berlaku ke atas para penunjuk perasaan bermula semalam (14 Ogos 2013) apabila pihak tentera nekad untuk mengosongkan Medan Rabaah, Medan al-Nahda dan Medan Mustafa Mahmud di Giza daripada para penyokong letigimasi Presiden Mursi. Sebelum ini sudah pon berlaku persitiwa Subuh berdarah, apabila sebahagian penyokong Mursi ditembak oleh pembidik tepat ketika mereka sedang bersolat Subuh pada pagi 8 Julai 2013. Ini memang betul-betul syaitonirojim!

Namun masaker (Baca: Massacre) yang berlaku pada 14 Ogos lebih melampau dan zalim lagi. Bukan setakat rakyat dibunuh, masjid dibakar, mayat para syuhada' dibakar dan ada yang dilanggar oleh jentolak hidup-hidup! Jumlah kematian yang dicatatkan berbeza-beza mengikut sumber; tetapi angka kematian tertinggi yang dilaporkan adalah lebih daripada 2,200 nyawa. Hal ini jelas merupakan kezaliman melampau, apatah lagi di dilakukan oleh rakyat Mesir sendiri terhadap saudara-saudara mereka. Malah, ada yang menyifatkan tindakan pihak tentera yang didalangi oleh Amerika dan Israel ini, lebih dahsyat dan keji daripada pembunuhan Bashar al-Assad terhadap rakyatnya dan kezaliman kerajaan Zionis Israel terhadap rakyat Palestin. Tindakan mereka ini jelas melanggar semua nilai-nilai kemanusiaan yang ada.  

Reaksi dunia, seperti biasa dan sudah boleh dijangka, hanya mampu untuk mengutuk tindakan zalim as-Sisi dan anjing-anjingnya. Malah Amerika sendiri, yang tangan mereka jelas berlumur dengan kekotoran kerana terlibat sama dalam konspirasi menjatuhkan Mursi, mengutuk tindakan tentera ke atas rakyat Mesir. Pfffttt! 

Fakta #11

Perlu juga disebutkan di sini, apakah sebabnya Presiden Mursi digulingkan? Atau apakah alasan yang digunakan oleh golongan Tamarrud dan pihak tentera untuk menjatuhkan Presiden Mursi? 

Mereka mendakwa Presiden Mursi telah gagal dalam mengotakan janji-janjinya di awal pelantikannya sebagai Presiden Mesir. Presiden Mursi juga telah gagal memulihkan keadaan ekonomi Mesir yang runcing, di samping beberapa faktor politik, ekonomi dan sosial yang lain, termasuklah peluang pekerjaan, polis yang menzalimi para penunjuk perasaan dan sebagainya. 

Itu adalah alasan yang mereka gunakan.

Hakikatnya, tidak munasabah untuk Presiden Mursi memulihkan sepenuhnya keadaan Mesir yang telah hampir binasa dan rosak dari pelbagai aspek pasca pemerintahan rejim Hosni Mubarak yang puluhan tahun lamanya itu, dalam masa setahun. Mursi memerlukan kayu sakti Harry Potter atau mantera serapah fuh kiri fuh kanan untuk menjadikan Mesirsebuah negara yang aman dan makmur dalam sekelip mata. 


Namun, dosa-dosa Presiden Mursi yang paling besar, yang benar-benar menyebabkan musuh-musuhnya tidak puas hati termasuklah:

# Meningkatkan produktiviti gandum kepada 60% dari 20%
# Membangunkan kilang-kilang industri seperti elektronik, senjata dan kereta, yang memberi peluang pekerjaan dan mengurangkan pergantungan rakyat Mesir kepada import dari luar
# Memberi kebebasan kepada media, sehingga pada tahap mereka tanpa segan silu mencacinya hampir setiap hari. Namun beliau kool sahaja dan sabar menghadapinya (kalau zaman Mubarak dahulu konfem si editor dah kena humban masuk penjara!)
# Hafaz al-Quran dan selalu bersolat jemaah dan menjadi imam di masjid
# Tidak mahu tinggal di istana Presiden dan menolak untuk dilindungi oleh para pengawal peribadi
# Menyokong perjuangan Palestin, Syria dan Myanmar, antaranya dengan membuka sempadan Rafah untuk kemudahan rakyat Palestin
# Membebaskan pemerintahan kerajaan Mesir dari cengkaman tentera
# ...dan lain-lain lagi.
[Sumber: bersamadakwah.com]
Inilah faktor sebenar mengapa beliau dijatuhkan. Faktor sebenar mengapa Presiden Mursi digulingkan adalah kerana beliau membawa syiar Islam ke dalam pemerintahannya. Ia adil, saksama, amanah, bersih dan bijaksana. Mana mungkin taghut dan jahiliyyah boleh duduk diam dengan pemimpin sebegini rupa; jika mereka biarkan Mursi dan ikhwan terus membawa perubahan berteraskan Islam di Mesir, mereka tahu yang kegemilangan Islam pasti akan kembali semula. Maka mereka mula menanam makar-makar jahat dan keji, untuk menjatuhkan Mursi.


Begitulah.

Nah, sekarang anda sudah tahu sedikit sebanyak bukan apa yang berlaku di Mesir? Seperti yang saya katakan di awal-awal tadi, post sependek ini tidak mungkin dapat memberikan kefahaman yang komprehensif terhadap pergolakan yang berlaku di Mesir. Namun saya kira, ia sekadar cukup makan dan tahap bawah hidung jugalah, untuk anda mendapat gambaran kasar terhadap apa yang berlaku.

Krisis yang sedang berlaku ini tidak wajar dipandang enteng oleh kita semua. Mesir adalah bumi barakah yang perlu dipertahankan. Ia adalah pintu masuk kepada pembebasan kota al-Quds. Tidak mustahil ia juga adalah titik awal kepada kemenangan Islam yang sudah terlalu hampir itu! 

Saya terlalu amat yakin, apa yang sedang dihadapi oleh saudara-saudara kita di Mesir hanyalah sebahagian daripada ujian dan cubaan daripada Allah, untuk membersihkan sebarang unsur jahiliyyah dan taghut yang ada, sebelum Allah mengangkat mereka kepada darjat yang lebih tinggi. Apa yang sedang ikhwah dan akhawat kita lalui di Mesir, adalah trailer daripada Allah sebelum Dia mengurniakan kemenangan yang lebih agung!
Allahu Akbar! 

Kita di sini, teruskan menembak doa dan bermunajat untuk keselamatan dan kemenangan saudara-saudara kita di sana. Kongsikan dan sebarkan berita-berita dan fakta-fakta yang benar lagi sahih tentang apa yang berlaku. Didik masyarakat di sekitar kita untuk cakna dengan apa yang berlaku.

Kerana Mesir bukan hanya sebuah negara di Timur Tengah. Rakyat Mesir bukan hanya sekumpulan manusia yang bisa berbahasa Arab. Mesir bukan hanya sebuah negara yang menyimpan khazanah Firaun, Haman dan Qarun.

Tidak mustahil pergolakan di Mesir akan berlarutan dan berpanjangan sehingga membawa kepada peperangan saudara. Na'udzubillah. Sekiranya itu berlaku, ia bakal menjadi lebih teruk dan mengerikan daripada apa yang berlaku di Syria; sekurang-kurangnya di Syria jelas sekali ia adalah perbalahan antara puak Syiah dan Sunni, sedangkan apa yang berlaku di Mesir adalah saudara sesama pegangan dan aqidah. Geleng kepala. 


Derita sengsara dan air mata merek di sana, adalah milik kita jua! [Kredit]

Kalahnya Mesir, maka tewaslah kita. Tetapi menangnya Mesir, akan tersebar luaslah cahaya keagungan dan kemenangan Islam, inshaAllah! 

"Siapa yang membantu menyelesaikan kesulitan seorang mukmin dari sebuah kesulitan di antara berbagai kesulitan-kesulitan dunia, niscaya Allah akan memudahkan salah satu kesulitan di antara berbagai kesulitannya pada hari kiamat.
[Hadith Riwayat Muslim, at-Tirmidzi dan lain-lain]

Jadi bagaimana? Kita masih terus mahu membuta, membisu dan memekakkan telinga? Sedangkan saudara-saudara kita terus dibantai, disembelih dan dibelasah taghut dan syaitan durjana..?

Silakan. Dan jangan lupa sediakan alasan untuk digunakan di hadapan Allah di Mahsyar nanti! 

-gabbana- 

Saya menerima permintaan untuk menyertakan sekali sumber rujukan kepada fakta-fakta yang saya kemukakan. Begini. Kebanyakan fakta yang saya kongsikan sama ada ia sememangnya sudah tersebar dan diketahui umum; maka amat mudah untuk anda mendapatkannya di internet atau hanya berdasarkan ingatan pembacaan saya sebelum ini.
InshaAllah, fakta-fakta yang saya kemukakan sahih dan benar; tiada sebab untuk saya berdusta dan memutarbelitkan fakta. Sungguh saya amat takut pada azab seksaNya. Namun sekiranya anda mendapati ada fakta-fakta yang meragukan atau tidak tepat, tolong perbetulkan dan tegur saya, agar hanya maklumat yang benar dan sahih sahaja yang dipaparkan.

Ada juga yang meminta agar artikel ini diterjemah ke dalam bahasa Inggeris. Jujur saya tidak punya kapasiti untuk berbuat demikian dalam masa ini. Saya amat mengalu-alukan sekiranya ada mana-mana pihak yang mahu menterjemahkannya ke dalam bahasa Inggeris. 

Alhamdulillah, maklum balas kepada artikel ini amat-amat memberansangkan. Sila sebarkan dan buat penambahbaikan sekiranya anda merasakan ia berfaedah untuk semua. Besar harapan saya agar ia dapat memberi manfaat kepada ummah dan memberi kesedaran kepada kita semua betapa masih banyak lagi kerja-kerja tarbiyah dan dakwah yang perlu kita lakukan. Sungguh kemenangan Islam itu sudah terlalu dekat; namun ia tidak akan datang bergolek tanpa kita sendiri mengorbankan harta, tenaga dan jiwa kita!
Moga Allah redha, biidznillah!

Cak-Lempong! mengucapkan terima kasih kepada Encik Gabbana @ Angel Pakai Gucci. Sila layari blog beliau di alamat http://angelwearsgucci.blogspot.com/