Kembara'11@Pangkor - Trip ke Pangkor!

Assalamualaikum wrbh dan Salam Sejahtera semua!

Alhamdulillah, sekali lagi dapat melapangkan masa walaupun dalam keadaan yang x berapa sihat ini untuk menulis. Hari ini saya ingin berkongsi dengan semua pembaca mengenai pengalaman bercuti di salah sebuah pulau di Malaysia, Pulau Pangkor!

Well, percutian ke Pulau Pangkor ini sebenarnya adalah bukan idea yang dirancang pada mulanya. Ceritanya bermula apabila program yang pernah saya kendalikan sahaja (bukan anjurkan) ada saki baki duit untuk dihabiskan, maka Tuan Pengetua memberi idea supaya amaun duit tersebut dapat dihabiskan untuk meraikan krew-krew yang bertungkus lumus untuk program Pesta Heri Terbuka KSJ yang lalu.

Pada asalnya, tempat-tempat berikut dipilih

1. Singapura (terus buat Global Outreach Programme)
2. Melaka - Port Dickson (Dah selalu sangat)
3. Cameron Highland (tinggi la pulok)
4. Terengganu (musim tengkujuh, banjir yop)
5. Genting Highland (x boleh, judi2..)

akhirnya saya buntu...then tetiba, minnie mouse sy cdgkan knapa tidak pergi ke Pangkor sahaja...terlindung dari musim tengkujuh disebabkan keadaan geografinya dihimpit Banjaran Titiwangsa dan Pulau Sumatera.. Huhuhu... x sangka pulak Minnie Mouse saya pandai geografi.. =). Then, terus sy propose kat Tuan Pengetua yang kami ke Pangkor. Huhu, mmg umpama baling batu, dua ekor burung meninggal la jawabnya...hahaha

Ni la kerja sementara tunggu nak naik feri. Main takraw tepi jalan.... (Eh, mana mimu yer..owh, dah serah pada penjaganya..)
Ok, dipendekkan cerita, kami bertolak pada malam 16 Disember 2011 ke Lumut. Hehehe.. Awal sangat sbb nak kejar feri jam 9 pagi. Tiba di sana, tepat jam 3 pagi... Kami sempat mengeteh kat Restoran DJ Dave (marah minnie sy kalau dia tahu, kawasan dia kot). Thanx kpd Najib Hamidin atas jasa baik anda belanja teh untuk pagi tersebut sambil layan cerita "Anaconda" yang ditayangkan di skrin besar restoran. Then, masing-masing menuju ke bas kembali untuk tidur sementara menunggu waktu subuh, manakala saya...lalala...di sekitar Lumut tu...

Bersama dengan Dato' Penghulu, Afiq Kuda..:)..hehehe
Setelah menunaikan solat subuh, kami bersarapan bersama dengan Pembantu Felo di gerai sekitar Lumut. Kemudian, tepat jam 9.00 pagi, Pengarah Program Kembara'11 (nama program yang diberi last minit) memberi arahan untuk naik feri untuk ke Pangkor.

SubhanaAllah, cantik sungguh pandangan di Pangkor. hutannya masih belum terusik berbanding KL yang penuh ngan hutan konkrit, di Pangkor / Lumut x ada pun rumah-rumah flat mcm kat KL, just ada rumah-rumah kayu yang teguh dan segar mata memandang. Lagipun, saya memang suka rumah-rumah kampung. X perlu air cond, mmg dah sejuk semula jadi sebab diperbuat daripada kayu.. Begitulah hebatnya kejuruteraan orang Melayu.

Eh, Shahrul...scandalkan?? dgn NSK  NSJ lak tu..hahaha..





Permandangan Cantik @ Pangkor ketika menaiki van pink..huhuhu...


Van or teksi?? Keliru?!
Ok, setibanya di Pangkor, saya dan rombongan disambut oleh En. Kassim (alamak, mcm Kassim Selamat daa~~) untuk ke Pangkor. Dengan menaiki teksi Pink yang comel (kata Minnie), kami bergerak ke Teluk Nipah, Pangkor, menuju ke Kem Raudhah.

First impression saya ingatkan teruk sgt la kem ini sbb Minnie saya kata agak negatif, tapi thank goodness, cantik lah, minnie..:) Saya pernah tgk kem latihan di mana buangan sisa kumbahan pun x teratur . Lagi teruk saya rasa... hehehe.. apa2 hal pun, saya keep enjoy my trip ke Pangkor. Jejak sahaja kaki di lobi kem, saya berkenalan dengan En. Syawal, Pengurus Kem. belaiu memberikan taklimat untuk hari ini dan juga jungle trekking yang akan diadakan slps makan tgh hari. Kemudian, anak-anak buah diberikan rehat sementara menantikan jam 12 tgh hari utk makan.

Menaiki basikal ke tepi pantai..Otw balik ke kem jumpa akak yang comel tu for the 'first' time dalam van pink..hahaha...

Saya sempat juga sementara menunggu detik 12 tersebut berbasikal ke tepi pantai bersama rakan-rakan. Saya lihat, wow, mcm-mcm aktiviti pantai ada kat sana.. Jom saya senaraikan,

- snorkeling
- jet ski
-banana boat
-kayak
-rafting
-argh, dan macam-macam lagi..seronoknya....

kira mcm ni la, Pulau Pangkor ni mcm Pulau Langkawi jgak la, cuma dari segi promosinya x agresif lagi berbanding pulau kelahiran mahsuri itu.
Sebut mengenai Pulau Pangkor, apa yang terlintas di fikiran saya adalah Perjanjian Pangkor 20 Januari 1874 yang di tandatangani oleh Sir Andrew Clerk dan Sultan Perak ketika itu, Sultan Abdullah di mana negeri satu satu kandungannya adalah, negeri Perak akan menerima seorang Residen Inggeris (JWW Birch) di mana kesannya, Inggeris mula mencengkam pentadbiran negeri Perak. Perjanjian ini dibuat di atas kapal HMS Pluto di perairan Pangkor. Ha, begitulah gamaknya sejarah besar di Pulau Pangkor.

Ok, selepas semua bersiap makan tgh hari dan solat zuhur, masing-masing bergerak untu slot Jungle Trekking. Diketuai oleh En. Syawal dan Sdr Ahmad Faiz, rombongan cik Kiah seramai 34 orang meredah hutan simpan kekal Sg. Pinang. Perjalanan selama 1 jam 30 itu menempuh curam, pokok besar dan juga pelbagai lagi halangan yang menyajikan pandangan indah hutan belantara sangat menyeronokkan walaupun keletihan.

Makan-makan...Kelihatan Penghuluwati sdg menahan gelora nafsu makan..hahaha...

Awas, tenuk melintas! Dey, nama hutan dah....hahaha


Ok, selepas jungle trekking, masing-masing berkumpul di Pesisir Teluk Nipah untuk aktiviti air. Malangnya, hujan la pulak.. Maka, saya dengan tegasnya (owh, poyo la pulak) tidak memberi lampu hijau untuk aktiviti snokeling. Tambahan, bos call dari KL dan mengingatkan saya ttg keselamatan. Alryte, bos, langkah-langkah pencegahan telah diambil.

Alhamdulillah, ku sangkakan hujan lebat hingga ke maghrib, rupanya panas pabila petang. Wah, hepi bebenor mereka sbb dapat pergi snorkeling. Ok, dah rezeki mereka. Syukur ya Rabb. Kami mulakan aktiviti air dengan banana boat, kemudiannya ke Coral Island untuk snorkeling (saya tak g snorkeling pun sbb rabun..sob..sob)...

Oit, itu budak UTM berkayak tu....hahahaha
Banana boat..huhuhu...
Permandangan senja Pulau pangkor dari Nikon Coolpix L21...SubhanaAllah..

Senja pun menjelma, maka saya pulang kembali ke kem. Saya terpaksa gerak awal oleh kerana ada rakan saya di bilik yang memerlukan ubat. so, setibanya saya di kem saya terus menghulurkan ubat dan air. Hope dia rehat cukup2.. Selepas semua bersiap, kami ke tempat makan untuk menikmati BBQ yang disediakan oleh abg yg tuff dan kakak yang manis...(hahaha, aku scandal..:p). Awalnya, semua orang kene buat persembahan untuk malam kebudayaan, tapi disebabkan semua lemah longlai akibat sukan air ptg tadi, maka saya dengan murah hatinya berkata tak perlu...hehehe... konon baik la tu...(ntah-ntah ada agenda tersirat).. eh, mana ada, saya baik kot..:) hehehe...
Sedang memeberi taklimat utk esok hari...Berita baik tuan2, puan2, sy istiharkan mlm ni semua wajib tdo...(hidden agenda la tu..hahaha)

Semua masuk tidur, ada juga yang degil ke Pantai walaupun disuruh tidur... haha, biorlah..kene kejar anjing baru tau..Tapi saya pun degil juga..Pergi ke Pantai Teluk Nipah dengan berjalan kaki bersama Najib, Afif, Hakim, Zahir dan Ahmad, bajet berani arr, walhal dah set kaki utk langkah seribu.. (dalam mesej, Minnie kata anjing tu baik..x kejor org...caya je la cakap dia)...hahaha... Sempat jugak kami beli cenderahati untuk orang kat KL...

Ok, kemudian semua balik kem untuk tidur...cuma saya jer x dapat tidur sbb kene buat kerja lebih masa.. Kerja apa, jangan tanya saya.. hehehe.. minnie je tahu...

Hahaha... 18/12/11.. Hari terakhir.. Pagi tu lepas sarapan, semua diberi ruang untuk aktiviti bebas..Ada yang berkayak, ada yang berenang, x kuarang juga buat kuak kupu-kupu atas katil (termasuklah saya)..hahaha...



Betul ke bunyi haiwan ini, meow..meow??

Jam 12, semua orang berkumpul utk makan tgh hari...Tapi sblm tu bergambar dulu kat lobi kem..snap..snap...(ada org tu tgk dari jauh je...hehehe..ingat nak ajak dia sekali masa tu...) Sekali lagi kami menikmati masakan kari yg betul2 kaw punya...pak Ayob suka sgt dgn kari tu sampai beli roti..hehehe... Selepas makan tgh hari, masing solat zuhur berjemaah sebelum kemas bilik dan check out...

Jam 3ptg, semua menaiki van pink utk 'island tower. tour' la...Kami berjalan-jalan sekeliling pulau.. wow, jalan sempit maa... Selekoh pun perlu hon dulu baru masuk... Takut-takut berlanggar dgn orang... Kami sempat singgah ke kilang satay ikan (tapi x beli pun satay sbb Pak Ayob drebar bas x kasi, suruh beli kat Lumut). Apa yang saya beli adalah key chain lampu berkuasa solat dan kapal... hehehe... Maklumlah, bilik Presiden Kolej skrg kan muzium pameran cenderahati..hahaha..



Lawa kan van dia? hahaha... Pink panther punya van ni, minnie..:)

Ni kalau buat Pangkor drift ni, mmg terbaiklah..:)


Sotong-sotong...
Bersama dgn uncle besi kat Tokong!

Kereta siapa? Saya? owh, sudah tentu sekali bukan. Kebetulan semasa ke Pangkor, Raja Muda Perak, Raja Nazrin Shah sdg menghadiri majlis di Pangkor.


Kemudiannya, kami ke tokong Gong Xi Fa Choi Fu Lin Kong di Pulau Pangkor.. Wow, besar la..kat atas bukit tu, minnie kata ada replika Tembok Besar China. Tapi x sempat nak pi la, sbb nak kejar feri..sob..sob...

Ok, setibanya kat jeti, kami terus ambil feri untuk ke Pangkor. Guess what, akak kat kem tu pun ada sekali..hahaha, sempat jugak dia kejar kami... (iye ker??..konfius..konfius...). Saya pun jadilah bodyguard akak kem tu nak lalu..hahaha..havoc gila...naik je feri, saya lepak ngan akak kem tu sembang-sembang..thanx la akak kem, hehehe...hope ada banyak masa lagi ngan akak kem mcm ni...hehehe...

Hehehe, masa utk balik ke KL... alamak, kuliah la esok hari...huhuhu... Sebelum balik, kami sempat singgah kat Kedai Hasil Laut Jamilah untuk beli satay ikan dan pelbagai hasil laut untuk dieksploitasi balik ke England..Eh, silap, Kuala Lumpur...
Ni la kedai mak angkat Pak Ayob drebar bas...sungguh bebenor minta kami beli kat sini...hahaha... Kayalah mak cik Jamilah hari tu..haha
KEMBARA'11 x habis setakat itu sahaja... thanx to cik penghuluwati, Yana dan Inche Penghulu, Afiq, mereka berjaya bodek drebar bas ke Teluk Intan.. (Alamak, kampung minnie la...)..hahaha... Makan malam la derr..hahaha... Setibanya kat Teluk Intan, masing-masing dapat duit raya RM15 dari saye..konon kaya la, walhal bos besar kasi..thanx bos... :)

Sedikit fakta tentang Teluk Intan. Teluk Intan merupakan salah satu bandar penting di Perak pada zaman kolonial British. Kaitan Teluk Intan dengan UTM terletak pada sejarah Naib canselor pertama UTM, Tan Sri Ainuddin Wahid, seorang anak Melayu berjiwa Islam yang tulin yang memiliki kemahiran kejuruteraan dan integriti yang tinggi. Mercu tanda popular di Teluk Intan adalah Menara Condong Teluk Intan, menara condong popular di dunia selain Menara Condong Pisa. Dibina oleh arkitek Cina, En Leong Choon Cheong pada tahun 1892 dan berfungsi pada asalnya sebagai tempat simpanan air dan juga jam untuk penduduk Teluk Intan. 


Teluk Intan... Tempat lahir akak kem tu dan juga tempat asal NC Pertama UTM, Tan Sri Ainuddin Wahid.


Everything is awesome kat Lumut >> Pangkor >> Teluk Intan. Kalaulah hidup ini ibarat Astro Beyond (Play, Rewind, Pause), mmg dah lama dah nak rewind semua tu kembali.. Heheh... Kepada semua yang menjayakan program ini, saya ucapkan jutaan terima kasih... Special kredit buat :-

1. Ahmad faiz bin Ahmad (PP Kembara'11@pangkor)
2. Nurul Shazliana bt Norhasnan (Penghuluwati)
3. Muhamad Afiq bin Ismail @ Kudaboy (Penghulu)

atas kerjasama yang diberikan spjg program travelog ini... My special thanx goes to Minnie  sy sbb bagi idea yang saya kira cukup bernas untuk program ini.. Kalau tak, ntah ke mana hala la kami pergi..:)

My Greatest Appreciation goes to my Bos, Encik Mohd. Sharil Abdullah yang mmg sporting dan understanding mengenai anak-anak buahnya di KSJ... Satu pantun untuk bos..

Masak ranum buah longan
Mari dimakan di tengah taman,
Disanjung tinggi budi tuan
Kecil tapak tangan satu KSJ kami tadahkan... (bodek-bodek)


Ok, terima kasih kerana sudi membaca... jumpa lagi! (owh, terlantar balik atas katil...zZzzzz)
Yang ini pula?? Biarlah gambar itu berbicara...:)




Hebat Sangatkah SMM?

Hebat Sangatkah SMM?

SETIAP tahun ribuan pelajar berkelulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) gagal memasuki institusi pengajian tinggi awam (IPTA) mahupun swasta (IPTS).

Mereka gagal kerana pelbagai alasan termasuklah ada antaranya tidak cukup syarat dan ada pula kerana kuota sudah penuh.

Justeru ibu bapa mereka akan berusaha bermati-matian membuat rayuan dan berjumpa dengan pihak itu dan pihak ini, dengan matlamat anak mereka boleh menjadi seorang mahasiswa.

Ada antara mereka yang berjaya dan ada pula yang gagal dalam rayuan masing-masing. Yang berjaya ibu bapa akan berusaha sedaya upaya mencari sumber kewangan termasuk memohon biasiswa atau pinjaman kerana yang penting anak mereka mampu menggenggam segulung ijazah.

Tetapi bagaimanakah dengan gelagat sekumpulan anak muda yang bergabung dalam Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) yang secara biadab melakukan demonstrasi dan menurunkan bendera wajah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada Sabtu lalu.

Cuba kaji bagaimana mereka berjaya memasuki universiti, mereka berjaya menjejak kaki kerana dasar kerajaan Barisan Nasional (BN) dan ada antara mereka sudah pasti menerima biasiswa atau pinjaman daripada kerajaan.

Namun keghairahan kononnya untuk menjadi pejuang biar pun usia baru setahun jagung telah menyebabkan mereka terlupa tujuan sebenar mereka memasuki menara gading.

Ibu bapa di kampung menaruh harapan anak mereka akan berjaya sebagai mahasiswa di universiti dan bukannya terpekik terlolong di jalanan.

Apa yang mengecewakan, SMM bukan sahaja angkuh dengan menolak desakan supaya mereka memohon maaf malah seolah-olah memberi amaran kepada kerajaan supaya mendengar tuntutan mereka atau berhadapan dengan protes secara besar-besaran oleh mahasiswa yang menentang Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU).

Persoalannya hebat sangatkah SMM ini? Siapa mereka? Apakah mereka benar-benar mewakili seluruh mahasiswa di negara ini atau mereka sekadar hanya 'tukang karut' yang didalangi oleh pihak tertentu bagi menentang kerajaan?

Tidak apalah buat sementara ini kita menerima penafian SMM bahawa mereka tidak menjadi alat sesiapa, kalau begitu bijak sangatkah mereka untuk mengajar kerajaan bagaimana hendak mentadbir negara?

Ia terbukti apabila, mereka mendakwa tindakan menurun bendera tersebut sebagai satu gambaran bahawa mereka sudah hilang kepercayaan kepimpinan negara yang dilihat gagal menangani isu-isu utama negara.

Hebat betul, kelompok yang mendakwa mewakili mahasiswa ini, belum habis belajar sudah pandai untuk menuding kesilapan orang lain, seolah-olah mereka lebih bijak mentadbir negara, biar pun kemungkinan ada antara mereka memasuki universiti atas kelayakan 'cukup makan sahaja'.

Apa pun kita percaya, SMM tidak mewakili majoriti mahasiswa di negara ini, mereka hanya kelompok kecil yang terlalu ghairah untuk berpolitik biar pun ilmu mereka ibarat buih di lautan, banyak tetapi tidak mampu mendatangkan manfaat dan kemudaratan kepada sesiapa.

Apa pun 'tahniahlah' kepada SMM, sekurang-kurang kita mampu menilai bahawa ada di kalangan mahasiswa yang tidak layak digelar mahasiswa.

Kebebasan bersuara yang diberikan telah dicemari dengan perbuatan biadab yang jelas membuktikan mereka tidak tahu menghormati pemimpin negara.

Kalau benar mereka mahu melakukan protes atau memberikan pandangan berhubung AUKU lakukan secara beradab, jangan lupa ini Malaysia yang rakyatnya mempunyai tata susila dan adab sopan yang tinggi.

Sebenarnya, dari satu segi, protes SMM itu tidak perlu dilayan kerana pindaan AUKU baru peringkat perbincangan, belum lagi ada kata pemutus berhubung pindaan yang hendak dibuat.

Oleh itu, adalah lebih baik jika SMM bertindak matang sebagai kelompok yang kononnya menganggap diri mereka mahasiswa atau pelajar universiti dengan menanti dulu apa pindaan tersebut.

Jika kerajaan di bawah kepimpinan Najib tidak mempedulikan suara mahasiswa, sudah pasti beliau tidak akan mengarahkan AUKU dikaji semula dan dipinda.

Kerajaan tidak berhasrat membisu suara dan menutup mata para mahasiswa sebab itulah pindaan ke atas AUKU dilakukan dan masyarakat juga amat memahami peranan mahasiswa dalam bersama-sama membangunkan negara.

Sebab itulah, SMM perlu matang, janganlah mendesak kerajaan mendengar dan memenuhi tuntutan mereka sahaja, apatah lagi kalau suara itu, bukan suara majoriti.

Apa yang perlu diingat SMM hanyalah kelompok kecil di kalangan mahasiswa, mereka tidak pernah dan tidak akan dianggap mewakili seluruh mahasiswa di negara ini.

Justeru tidak perlulah SMM terlalu angkuh, seolah-olah desakan mereka harus dipatuhi kalau tidak, kerajaan akan berhadapan dengan bantahan besar-besaran mahasiswa.

Hakikatnya, negara ini mengamalkan demokrasi dan kerajaan sentiasa bersikap terbuka untuk berbincang dengan mana-mana pihak dan dalam apa juga isu.

Malahan kalau dikaji, mahasiswa di negara ini paling beruntung kerana mendapat pelbagai faedah dan manfaat daripada kerajaan, termasuklah terbaru sumbangan baucer RM200 untuk mahasiswa membeli buku.

Perbezaan pendapat dan pandangan adalah perkara biasa dalam kehidupan, apa yang penting ia pendekatan bagi menyatukan perbezaan tersebut.

Sudah pastilah ia perlu dilakukan secara berhemah dan bersopan, bukannya cara dianggap biadab dan tidak bertamadun.

Adalah sesuatu yang malang apabila SMM menganggap tindakan menurunkan bendera wajah Perdana Menteri adalah perkara kecil berbanding tuntutan mereka.

Kalau itulah pandangan mereka jelaslah, SMM adalah terdiri daripada sekelompok mahasiswa yang tidak matang dalam bertindak. Mereka melakukan sesuatu tindakan berdasarkan emosi dan bukannya akal.

Apa yang dibimbangkan, jika beginilah tahap pemikiran yang ada dalam SMM, mereka boleh terpengaruh dengan mainan politik sesetengah pihak.

Kepada SMM, berhentilah bersikap angkuh atau merasa hebat, urusan kalian di universiti masih belum selesai, berusahalah menjadi mahasiswa yang cemerlang dalam pelajaran dan bukannya terpekik terlolong di jalanan.

Tidak salah untuk memberi pandangan dan cadangan tetapi lakukanlah secara berhemah. Malaysia berhasrat melahirkan generasi mahasiswa yang berkualiti dan menggunakan pertimbangan akal dalam melakukan tindakan, bukannya kelompok mahasiswa yang cetek fikiran dan mengikut perasaan.

Seandainya kelompok SMM ini merasakan diri mereka hebat dan mampu mengubah segala-galanya melalui demonstrasi serta perbuatan biadab yang dianggap kecil maka mereka juga perlu bersedia menanggung akibatnya termasuk disingkirkan dari universiti.

Mungkin itu yang mereka mahukan supaya akan dianggap wira tetapi percayalah rakyat sudah mampu menilai siapa yang layak menjadi wira dan siapa pula hanya sekadar 'boneka'.

Petikan Utusan Malaysia, 21/12/2011

Surat Terbuka kepada Menteri KPT mengenai Pemberian Voucher Buku dan Cadangan Penyelesaian.

Surat Terbuka kepada Menteri KPT mengenai Pemberian Voucher Buku dan Cadangan Penyelesaian.

Saya mengucapkan terima kasih kepada kerajaan Malaysia atas sumbangan RM200 kepada kami, mahasiswa/i untuk membeli keperluan peralatan dan pembelajaran kami. Cuma, saya tidak berapa setuju dengan kaedah sumbangan itu disampaikan, iaitu dengan memberi voucher di mana hanya kedai-kedai buku yang terpilih sahaja menyertai program ini.

Hal ini demikian kerana :-

1. Melalui pengalaman saya, buku teks / ilmiah saya dan mungkin pelajar lain dibeli melalui pensyarah kami
2. Waktu voucher ini keluar pada bulan satu, bagi kami siswa/i diploma kebanyakannya sudah membeli buku, dan ketika itu sudah minggu 7/8 kuliah
3. Tarikh penebusan yang sangat singkat iaitu pada 1 Januari 2012 - 31 Mac 2012.
4. sudah semestinya, pelajar praktikal ketika ini sangat rugi kerana mereka tidak tahu nak buat apa dengan RM200 tersebut

Saya faham, mungkin cara ini dibuat bagi mengelakkan siswa kita menyalah gunakan peruntukan yang diberi, cuma jelas, pada pandangan peribadi saya, pemberian voucher ini seolah-olah hanya sekadar melepaskan batuk ditangga sahaja kerana pada waktu ini, kuasa membeli terutama di pihak pelajar diploma /atau juga degree untuk membeli buku rujukan ilmiah sudah kurang kerana pertengahan semester.

Mungkin cara lain boleh dipraktikkan untuk penyampaian sumbangan RM200 ini. Berikut merupakan cadangan saya:-

1. Berikan siswa dalam bentuk wang tunai. Cuma, kaedahnya, mohon untuk kemukakan reset / bukti pembelian yang sah selepas pembelian pada tempoh tertentu. Sekiranya gagal berbuat demikian, siswa tersebut mengkin disenarai pendek berhutang dengan universiti
2. Mungkin pihak universiti boleh mengambil inisiatif melalui penerbit / kedai buku universiti untuk buat karnival membeli buku dalaman di mana harga lebih murah dan juga voucher ini dapat digunakan secara sepenuhnya.

Saya mengucapkan terima kasih kepada kerajaan atas sumbangan yang diberikan dan amat-amat bersyukur dengan pemberian ini, cuma ingin saya tegaskan disini, kaedah dan masa sahaja yang tidak kena dengan penyampaian sumbangan ini dan mohon jasa baik pihak KPT dan kerajaan untuk mengkaji semula kaedah penyampaian ini. Terima kasih.

CC
YAB Datuk Seri Najib Razak, Perdana Menteri
YB DATUK SERI HJ. MOHAMED KHALED NORDIN, Menteri KPT
Y. Berusaha Encik Arif Adenan

Menjunjung Kasih DYMM Al-Wathiqu Billah, Tuanku Mizan Zainal Abidin Ibni Almarhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah

Menjunjung Kasih

DYMM Yang di-Pertuan Agong ke-13, Al-Wathiqu Billah, Tuanku Mizan Zainal Abidin Ibni Almarhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong, Tuanku Nur Zahirah.


Al-Wathiqu Billah, Tuanku Mizan Zainal Abidin Ibni Almarhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah, DYMM Yang Di-Pertuan Agong Malaysia yang ke-13 yang akan tamat tempoh pemerintahan Baginda pada 12 Disember 2011 bersamaan 16 Muharram 1433H.


Hamba dan seluruh rakyat Malaysia mengucapkan setinggi-tinggi terima kasih atas kepimpinan Baginda Tuanku dan semoga Tuanku senantiasa mendapat barakah di dunia dan di akhirat oleh Allah SWT, dilanjutkan usia dan terus dipelihara Allah SWT di atas takhta.

Allah Selamatkan Tuanku Mizan

Ampun Tuanku. Allah Maha Besar!

Alahai Buntal Kembung..


Sayang seribu kali sayang,
Berada di Menara Gading,
Ingatkan diri serba tahu segala-galanya
Hanya mendengar kata atas angin,
kemudian kau nyatakan kau tahu itu dan ini,
kau memang buntal kembung...

Alahai seribu kali sayang,
Tuhan kurniakan akal,
Tidakkah kau gunakan sebaiknya,
Kau persiakan hanya mencari akal untuk mengata orang,
Menikam orang dari belakang sahaja,
Malang sungguh si buntal kembung..

Si buntal kembung yang bajetnya bagus,
gayanya serba bagai orang yang disayangi,
Gelarkan orang si Ketua Bermulut Jahat
apakah si buntal ini tahu apa sebab Si Bermulut Jahat ini luahkan kata yang dirasa ini..
Alahai, memang tak sedar dek untung si buntal kembung ini...
Tambah pula terasa dipanggil monyet,
baguslah, seperti membaling batu, bukan seekor yang mati, tetapi dua...
Memang monyetlah kamu...

Kalau begitu juga,
sumpahlah sekali nenek moyangmu, si buntal kembung,
sebab nenek moyangmu yang bijak bestari mencipta bahasa, menyampai rasa..
ntah mana datangnya bagai peribahasa bagai kera mendapat bunga?
ntah mana datangnya bagai anjing menyalak bukit??
Alahai si buntal kembung...

Kepada si buntal kembung,
Usahlah tunjuk bagus sangat,
Kerana kalau hanya setakat duduk di kamar dan tikam belakang,
Selayaknya usah kau bercakap,
Hanya menambah dosa ke sana sahaja,
Janganlah kau ingat dirimu itu disukai orang semuanya,
kerana orang memerhatikan sahaja tindak tanduk kamu itu,
jangan sampai menjadi si kera sumbang pula...

semoga Allah membukakan hati si Buntal Kembung... Ameen..

Lets The Conversation Begin : Mesej Buat Umat Islam



Hari ini, tatkala saya melayari internet, saya tertarik pada sebuah video yang ditayangkan pada blog Perkongsian Hot di Facebook. Videonya mudah sahaja isinya. Seorang muslim menunaikan tanggungjawab terhadap Allah SWT tepat apabila tiba waktunya walaupun terdapat kekurangan dari segi tempat dan juga suasana, tidak macam kita di Malaysia di mana masjid dan surau merata-rata, tetapi ramai yang ambil mudah soal hubungan dengan Allah ini.

Sebagai hambaNya, satu-satunya cara untuk kita berhubung seharian hanyalah dengan nombor 24434.. Ini bukanlah nombor telefon, tetapi nombor rakaat pada lima waktu dimana Subuh (2), Zuhur dan Asar (4), Maghrib (3) dan Isyak (4).

Ingatlah, kita tidak rugi pun meluangkan masa untuk Allah tetapi kita akan jagi manusia yang paling rugi jika tidak berbuat demikian. Kita harus ingat untuk apa kita diciptakan;


Oleh yang demikan, ayuh kita muhasabah diri kita kembali dan seterusnya kembali memantapkan akidah dan ibadah kita demi menuju jalan yang diredhai oleh Illahi. Semoga paparan video yang dikongsikan bersama ini dapat dijadikan manfaat bersama. InsyaAllah..:)

Sepak Takraw : Selamatkan Sukan Sepak Takraw Negara


Sukan Paling Unik dan Sukar di Dunia : Sepak Takraw


Sepak Takraw. Sebut sahaja nama sukan ini semestinya sudah tidak asing lagi untuk negara Malaysia. Sukan elit ini bukan sahaja diminati oleh rakyat Malaysia, malah ia merupakan legasi dan khazanah buat Asia Tenggara terutama Malaysia.

Lihat sahaja pada namanya. Sepak itu asalnya daripada bahasa Melayu manakala Takraw diambil daripada bahasa Thai yang bermaksud Bola. Jelas, sukan ini merupakan pengiktirafan buat negara, bangsa Melayu dan rakyat Asia.

Kehebatan sukan ini bukan hanya terletak pada nama, tetapi keunikan permainannya. Servisnya yang memerlukan badan yang kuat dan melentik, aksi-aksi akrobatik dalam menyambut dan melibas bola dan tidak kurang juga ketangkasan pemain telah menobatkan Sukan Sepak Takraw merupakan Sukan Paling sukar dan Unik di Dunia (Yahoo News - April 2011)


Malangnya, sejak kebelakangan ini, prestasi sukan warisan kita ini semakin merudum. Terbaru, pasukan sepak takraw negara kita gagal untuk membawa pulang pingat emas dalam Temasya sukan SEA baru-baru ini. Jelas, ini merupakan satu petanda bahawa badan yang menjaga hal ehwal sukan sepak takraw negara kita, Persatuan Sepak Takraw Malaysia (PSM) perlu menilai dan merangka kembali strategi untuk memartabatkan sukan elit negara kita.


FAM pernah mengalami zaman gelapnya apabila gagal untuk menghasilkan pemain yang berkualiti selepas era Mokhtar Dahari (Supermokh)

Jika kita imbas kembali sorotan perkembangan sukan secara umum di Malaysia, ini bukanlah satu isu yang asing. Malah, sukan Bola Sepak di Malaysia pun yang kini semakin meningkat naik suatu ketika dahulu pernah dicaci dan dikritik kerana zaman gelap mereka akibat gagal memenangi sebarang pertandingan pada masa itu. Lantas, Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) mengambil langkah drastik dengan memperkemas strategi pembangunan sukan bola sepak di peringkat akar umbi, liga bola sepak tempatan dan juga mulai fokus untuk pembangunan bola sepak di peringkat sekolah. Jelas, usaha FAM sepanjang 5 tahun yang lepas berhasil.

Saya masih ingat lagi bagaimana FAM dan juga NGO dan Syarikat Swasta berganding bahu dalam menerbitkan rancangan bola sepak realiti, My Team di TV3. Malah, bukan itu sahaja. Banyak lagi rancangan yang diperkenalkan atas inisiatif pelbagai pihak antaranya Play More, Learn More (Milo), Liga Bola Sepak KPM-100Plus, Futsal Varsiti FAM-KOSMO / FAM - Felda dan pelbagai lagi aktiviti pembangunan bola sepak diperingkat akar umbi. Malah, FAM telah menghantar tunas-tunas yang berpotensi untuk dibangunkan untuk mengikuti latihan intensif bola sepak di luar negara seperti di Slovakia dan Jepun.

Lihat sahaja hasilnya, muncul pemain-pemain Bola Sepak dijulang wira seperti Khairul Fahmi Che Mat, Nazmi, K. Gurusamy, Baddrol Bahtiar dan ramai lagi yang berjaya memacu negara dalam pertandingan bola sepak peringkat antarabangsa. Yang terbaru, mereka berjaya merangkul pingat emas dalam acara bola sepak Sukan SEA di Indonesia yang lalu.



Model pembangunan begini seharusnya diambil perhatian oleh PSM sekiranya mahu memulihkan maruah Sepak Takraw negara. Kebelakangan ini, muncul pihak-pihak tertentu yang tampil memberi tekanan kepada barisan kepimpinan PSM agar meletak jawatan. Bagi saya, ia bukanlah satu tindakan yang terbaik kerana saya yakin bahawa mereka yang dipilih menerajui PSM ini sudah semestinya mereka yang arif dalam sukan Sepak Takraw.

Cadangan saya supaya PSM mengambil perhatian kepada beberapa perkara yang saya tegaskan di sini;

1. Memantapkan lagi pembangunan akar umbi sukan Sepak Takraw diperingkat yang berpotensi untuk dicungkil
- Sekolah (Kementerian Pelajaran Malaysia)
- Komuniti / Kawasan perumahan (PBT / NGO / KRT)
- Kesatuan Sekerja (Pihak swasta / Kerajaan)

2. Memperbanyakan bengkel-bengkel untuk meningkatkan mutu permainan sepak takraw.
-cara ini telah dipraktikkan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) dan FAM bagi meningkatkan mutu permainan negara

3. Membanyakan lagi pertandingan peringkat dalaman untuk sukan sepak takraw
- Kelemahan pengurusan persatuan sepak takraw negara kita jelas dilihat daripada kurangnya pertandingan diperingkat akar umbi

4. Tingkatkan kerjasama untuk memajukan sepak takraw negara kita.
- Saya lihat sukan ini begitu lasak dan ekstrem. Maka, tidak salah kiranya jika saya cadangkan pihak PSM adakan kerjasama dengan Persatuan Silat supaya pemain takraw boleh mempelajari silat supaya ketahanan mereka lebih mantap dan kuat. Tambahan pula, dalam silat akan mengajar pemain agar mendekati agama dan berbudi bahasa. Secara tak tangsung, pembangunan rohaniah dan sahsiah dapat diterapkan dalam sukan Sepak Takraw.



Silat dilihat satu perkara yang penting dalam usaha pembangunan Sepak Takraw berikutan ketahanan dan juga kelincahannya. Ihsan : http://www.flickr.com/photos/zharie29_photography/4459259642/


Kita lihat Thailand. Sehingga kini seni mempertahankan diri Tomoi semakin hari diterima umum berikutan penerusan masyarakat terhadap warisan nenek moyang mereka. Di Malaysia keadaannya berbeza. Tatkala terlalu taksub kejarkan pembangunan, seni mempertahankan diri seperti silat dipandang sepi oleh generasi kini. Oleh yang demikian, sepak takraw dan silat saya rasakan mempunyai elemen yang penting dan saling berkait.

5. Perbanyakan Prasarana untuk Sukan Sepak Takraw di Negara Kita
- Prasarana yang cukup secara tak langsung akan menarik minat belia / komuniti untuk bermain sukan ini kembali seperti mana usaha KBS memperbanyakkan gelanggang futsal untuk komuniti.

InsyaAllah, saya cukup yakin dan percaya, sekiranya lima cadangan ini diambil perhatian oleh PSM, ia sedikit sebanyak dapat membantu usaha untuk meningkat mutu permainan sepak takraw negara, sekali gus meletakkan sukan tradisi ini seperti yang sepatutnya. Usaha ini seharusnya digerakkan secara berterusan dan sistematik. Usaha yang bermula pada hari ini insyaAllah akan membuatkan hasilnya akan datang. Jom kita bersama selamatkan Sukan Sepak Takraw Negara Kita!