Ulasan Buku Ainuddin Pejuang 'Degil' Melayu


Assalamualaikum wrbh dan Salam 1 Malaysia

Alhamdulillah, baru sahaja membaca buku Ainuddin Pejuang 'Degil' Melayu... Y Bhg TS Ainuddin selayaknya dinobatkan Bapa Pendidikan Teknikal Negara.

Berjiwa Melayu Islam yang sangat kental, kekal sehingga kini pada tembok utuh bangunan UTM JB, mengubah lanskap sebuah institusi kolonial Maktab Teknik Kuala Lumpur kepada sebuah maktab / institut / universiti berteraskan Islam-Melayu, berani menginovasikan pendidikan orang Melayu dan memberi peluang dan ruang berharga untuk berjaya, sangat kasihkan anak bangsa dan pejuang sebenar alif, ba, ta (agama, bangsa dan tanah air) sebaris dengan Allahyarham Tun Razak, Aminuddin Baki,

Seorang jurutera, tidaklah berlatar belakangkan seorang warga akademik yang sebenar, namun mampu mengangkat asas pendidikan teknikal daripada hanya sebuah maktab ke sebuah universiti yang kini dijulang oleh negara sebagai sebuah RU.

Seseorang yang tegas dan berprinsip, cekal dan tabah dan prihatin atas masalah bangsanya. Pemimpin sebeginilah seharusnya menjadi model mahasiswa yang sekarang ini masih lagi terikut-ikut teori barat atau masih berkira-kira untuk mencari seorang idola yang baik.

Idea dan didikannya, bukan hanya terpapar pada sebuah logo atau bangunan refleksikan Islam dan Melayu, malah sentuhannya melahirkan ribuan teknokrat MTKL / ITK / UTM berjiwa Islam Melayu bertebaran atas bumi Allah kini. Sesungguhnya, umat Melayu-Islam di Malaysia, terutamanya warga UTM seharusnya terhutang budi dan kasih kepada seorang bapa UTM yang menjadi pejuang yang tidak didendang.

Buat Y. Bhg Prof Datuk Dr. Tajudin Ninggal dan Encik Mohd Sharil Abdullah, saya kira, Buku Ainuddin Pejuang 'Degil' Melayu seharusnya menjadi buku wajib dibaca oleh semua pemimpin mahasiswa UTM Melayu-Islam. Saya cadangkan agar UTM boleh ambil inisiatif menghadiahkan buku ini kepada mana-mana MPM/Pemimpin Mahasiswa yang dilantik selain token yg biasa diberi universiti supaya roh UTM yang ditiupkan TS Ainuddin dapat dipelajari oleh mereka melalui buku ini.

Biografi ini unik, di mana jasanya bukanlah beliau sendiri yang ceritakan, tetapi orang lain. Benarlah kata pepatah Melayu, harimau mati meninggalkan belang, gajah mati meninggalkan gading, manusia mati meninggalkan nama.. InsyaAllah. Semoga Allah merahmati TS Ainuddin dan keluarga. Tahniah dan terima kasih buat Datin Seri Fatini Yaacob sbg penulis buku ini dan Y. Bhg Prof. Ir. Dr. Zaini Ujang, UTM Vice-Chancellor atas inisiatif menerbitkan buku ini.

Tutorial : Digital Signature dengan Perisian Adobe Acrobat X Pro

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Untuk kali ini, saya akan menerbitkan catatan blog secara TUTORIAL yang pertama di CaK-LempoNG! Saja-saja nak test ada bakat ke tidak mengajar rakan-rakan dengan menggunakan medium blog. Biasa cakap mulut je. Baiklah, untuk tutorial yang pertama ini, saya akan ajar anda semua bagaimana untuk menandatangani dokumen dalam komputer berserta komen pada tandatangan itu..:)

Nota : Sila klik gambar untuk paparan yg lebih jelas, terang dan nyata..:)

1 : Sila buka perisian Adobe Acrobat x Pro pada desktop. selepas klik, ia akan keluar paparan yang ini akhir sekali



2. Sila klik create PDF pada window Getting Started untuk buat dokumen baharu. Untuk makluman semua, akhir pada perisian ini adalah sebuah dokumen berbentuk PDF yg sememangnya tidak boleh diedit kembali melainkan menggunakan software2 tertentu. Kemudian, tetingkap berikut akan keluar;



3. Tetingkap Open akan keluar pada skrin anda. Sila buka fail yang anda hendak sain. Menariknya pada perisian ini, ia boleh membaca pelbagai dokumen bermula pada dokumen autocad (dwg...dll), 3D file sehinggalah XPS (xps). untuk tutorial ini, sy menggunakan dokumen Microsoft Word untuk tandatangan.

4. Apabila dokumen dibuka, paparan di atas akan menjelma. Anda akan dapat melihat dokumen anda dalam perisian ini. Kemudia, pergi ke tool di bulatan merah bertanda satu dan klik place signature



5. Satu tetingkap akan keluar dan meminta anda untuk lorekkan kawasan yang anda mahu turunkan tandatangan anda...Klik ok.. Kemudian lorekkan kawasan yang hendak ditandatangan..



6. Satu tetingkap "Sign Document" akan keluar. bagi yang telah ada tandatangan, hanya tekan butang Sign sahaja.

Bagi yang tidak ada lagi digital signature, sila ikut cara di bawah. Klik create New Appeareance. A



Satu tetingkap baharu akan keluar. Sila lihat bawah;


Tetingkap Configure Signature Appearance akan keluar. Sila setkan title kepada nama anda atau apa2 sahaja yang anda mahu. Sebelum melakukan step ini, pastikan anda telah scan tandatangan anda di atas kertas kosong dan savekan dalam fail jpeg atau yang biasa disave dalam bentuk gambar seperti gif atau png. Lihat bawah;



Klik option "Imported Graphic" pada pilihan untuk "Configure Graphic". Untuk configure text, ianya hanya sebagai add-ons sahaja. Sekiranya anda tanda kotak yang disediakan, anda akan lihat tanda tangan anda akan ada data seperti tarikh anda tandatangan dan lain2..

**Nota, untuk kali pertama, anda mungkin perlu daftar tandatangan anda dan setkan kata laluan (password) sekali...

Apabila selesai, klik ok sahaja..

Tetingkap "Sign Document" akan muncul kembali dan pilih profil tandatangan anda tadi. Kemudian, klik sign untuk turunkan tandatangan.

Seterusnya satu tetingkap lain untuk save dokumen yang anda tandatangan sebentar tadi. Anda boleh memilih untuk simpan pada file tersebut atau gunakan nama lain bagi dokumen tersebut. Klik save maka siaplah dokumen anda untuk paparan berserta tandatangan anda..hehehe...


************************************************************************************

Katakanlah anda ini seorang yang memang suka memberi komen bagi surat yang anda tandatangani, atau anda seorang bos besar yang mahu tulis nota kecil kepada anak buah anda, maka sila ikut step ini..;

Berbalik pada dokumen anda sebentar tadi, pergi ke tetingkap "Comment" yang bertanda bulatan merah no 1 dan terus ke "Sticky Note pada bulatan merah no 2. (Lihat gambar bawah)




Klikkan di mana anda mahu tulis komen anda. Akan keluar satu kotak seperti dialog berwarna kuning (Bulatan merah no 3) dan tetingkap kecil yang bertulis nama anda (nama saya xerox) - Lihat gambar bawah untuk arahan ini. Tuliskan komen anda pada tetingkap itu yang saya tandakan bulatan merah no 4.

Selesai. Maka savekan dokemen anda tadi..

**********************************************************************************

Ok, jom kita semak dokumen tersebut jadi atau tidak.

Kita buka fail yang kita simpan tadi dengan klik fail pdf yang kita hasilkan. Dan hasilnya adalah...

Ah-ha, dah sempurna. Alhamdulillah. Maka siaplah tandatangan digital sata pada dokumen ini. Biasanya surat agreement kerajaan guna fail PDF untuk ditandatangani, dan semestinya, lebih praktikal guna perisian ini.

Biasa saya guna microsoft word dan juga gambar tandatangan saya berformat gif... hari ini saya guna software canggih sikit.

Tutorial ini mungkin kurang tepat, maka saya memohon maaf atas kekurangan itu dan harap ia membantu untuk mana-mana bos atau individu yang ingin guna digital signature. Ini adalah percubaan pertama saya buat tutorial dan harap ia dapat membantu semua bloggers mengenai digital signature. Saya juga amat alu-alukan komen yang membina daripada kalian untuk tutorial ini..Terima kasih..

-Street Smart is Better Than Book Smart-

Semoga ia membantu..

Muammar Gaddafi Sah Mati...Al-Fatihah

Marilah kita sama-sama sedekahkan Al-Fatihah kepada Allahyarham Muammar Gaddafi yang mati ditembak oleh Tentera NTC setelah berlaku pertempuran penyokong Gaddafi dan tentera NTC. Semoga Allah memberikan petunjuk mana satu di pihak benar dan yang menzalimi orang lain di muka bumi ini.

Inalillah wa ina ilaihi rajiuun...

Al-fatihah.
Bajet 2012 - Kesal dengan komen pemimpin mahasiswa pro-pembangkang

Bajet 2012 - Kesal dengan komen pemimpin mahasiswa pro-pembangkang

Assalamualaikum wrbh dan Salam Sejahtera

Hari ini saya sempat membaca beberapa portal berita sama ada perdana mahupun pembangkang. Apa yang saya lihat adalah, perbezaan reaksi yang diutarakan berikutan daripada hasil perbentangan Belanjawan 2012 oleh YAB Dato' Seri Mohd. Najib Tun Razak di Dewan Rakyat, Bangunan Sementara Parlimen Jumaat lalu.

Bagi saya, biasalah, di pihak sini dan di pihak sinun pasti ada perbezaan pendapat kerana ideologi yang berbeza. Di satu pihak, pujian diberikan kadang kala dilihat terlalu melangit. Di pihak sinun pulak, pelbagai kritikan dan tohmahan diberikan kepada belanjawan kali ini. Biasalah, lumrah dunia. Begitulah yang akan terjadi jika masing-masing berkeras kepala untuk mempertahankan ideologi mereka tanpa memikirkan rasional dan juga kebaikan yang cuba disampaikan.

Untuk post kali ini, saya tertarik untuk mengulas mengenai artikel yang ditulis oleh seorang pemimpin mahasiswa di universiti paling tua di malaysia, saya kongsikan artikelnya dgn [klik] sini.

Bagi saya, kerajaan dah cuba yang terbaik untuk diberikan kepada rakyatnya. Mana tidaknya, kerajaan pun bukannya tidak bijak, silap langkah, rakyat mungkin akan berpaling tadah seperti mana yang lakukan pada tahun 2008 di mana berlakunya tsunami politik dan menyebabkan lima negeri jatuh ketangan pembangkang.

Saya amat kesal dengan artikel sahabat saya ingin yang secara total menyalahkan kerajaan seolah-olah kerajaan kita inilah yang paling zalim, paling kejam dalam dunia ini. Saudara, sedar dirilah lah sikit, kalau tidak kerana kerajaan yang 'zalim' dan 'kejam' inilah, saudara dan anak-anak Melayu lain tak dapat masuk IPTA dengan senang. Bangsa lain jelas mendahului bangsa kita. Walaupun tidak dipayung oleh kerajaan tetapi mampu pergi lebih jauh. Itupun masih tidak bersyukur lagi??

Ya, bagi saya kerajaan memang patut berfikir tidak patut 'dimanjakan' sangat kami ini sebagai mahasiswa, sebab saya lihat siswa kita terlalu leka. Ada duit PTPTN, biasiswa dibelanja bukan ke arah untuk pembangunan pembelajaran dan kendiri, sebaliknya berjoli sana sini, memuaskan nafsu memiliki gadget terkini dan yang lebih teruk berbelanja ke arah lembah maksiat.

Susahlah bila siswa kita dah terdidik semua perkara mahu percuma, sedangkan masuk tandas pun nak buang air pun kena bayar, apatah lagi perkhidmatan lain. Takkan itupun nak berkira, bukan pergi mana duit tu pun, untuk kos pembaikan, gaji dan lain lain lagi kos untuk keselesaan bersama. Maka, timbul satu lagi ideologi, kerajaan bertanggungjawab memberi sebab ia duit rakyat. Habis, mahukah kita menjadi rakyat yang suka sangat memeras duit yang sepatutnya dibelanjakan ke tempat lain yang lebih baik?

Saya kadang-kadang tidak faham dengan sikap siswa tempatan yang terlalu 'manja', tidak macam mahasiswa luar negeri yang berdikari mencari wang keperluan sambil memenuhi tuntutan akademik di institusi pembelajaran luar negeri. Mungkin bila mana negara dah bangkrupsi akibat 'kegelojohan' segelintir rakyat kita, baru tahu nak menghargai nilai wang ringgit yang dibelanjakan.

Kerajaan bagi voucer untuk beli buku RM200, kata voucer tu untuk kroni-kroni kerajaan pula..Kalau begitu, baik kerajaan bagi terus je wang RM200 tu pada kroninya, tak yah la nak sibuk dan terhegeh-hegeh nak bagi kita duit, ambil buku kroninya dan bayar nilai tu kat kroninya. Buang masa kerajaan, merugikan kroni dan juga menyusahkan siswa kita sahaja.

Secara jujurnya, saya kesal dengan sikap pemimpin mahasiswa ini yang hanya tahu komen, komen dan komen kerajaan. Bak kata orang Kedah, kalau dah gatai teloq sangat nak komen, hang pi la ganti Najib jadi PM tu. Hang ubah la ikut cita rasa hang. Jangan asyik main teloq jer dengan komen dalam portal pembangkang yang dah tentu-tentu sebelah pihak.

Saya memetik kata-kata Blogger Nasihat Ibn Qayyum,

Barang siapa yang tidak mahu bersyukur dengan nikmat yang diberikan Allah kepadanya maka dia akan disiksa dengan nikmat itu sendiri.

wallahuaklam bis sawab.

Lu fikir la sendiri, kawan-kawanku!..



Jom Semak Handphone Kita!! Ori atau Cetak Lompak Punya!!!


SEMUA ORANG ADA HANDPHONE KAN?
ORIGINAL ke handphone anda???

sila type kat handfon *#06#
then akan keluar IMEI [ International Mobile Equipment Identity]
... semak nombor IMEI handphone korang di kedudukan 7 dan 8
contoh : 358671017470473...
... kedudukan ke 7 dan 8 ialah ******01*******

utk semak ori ke x handfon tu...let's check it out:
02 or 20 : dari China = LOW QUALITY
08 or 80: dari Germany = FAIR QUALITY
01 or 10: dari Finland = VERY GOOD
00 or 03 or 04: dari kilang asal handphone = BEST MOBILE QUALITY
13 : dari azerbaijan =VERY BAD QUALITY & DANGEROUS FOR HEALTH
Sumber : Amin Mizkuzie Kriuk (Facebook)

p/s : Nasib baik fon Teman daripada kilang...hehehe...kalau x, haih, telefon org kompom meletup kat telinga...heheheh