Kembara'11@Pangkor - Trip ke Pangkor!

Assalamualaikum wrbh dan Salam Sejahtera semua!

Alhamdulillah, sekali lagi dapat melapangkan masa walaupun dalam keadaan yang x berapa sihat ini untuk menulis. Hari ini saya ingin berkongsi dengan semua pembaca mengenai pengalaman bercuti di salah sebuah pulau di Malaysia, Pulau Pangkor!

Well, percutian ke Pulau Pangkor ini sebenarnya adalah bukan idea yang dirancang pada mulanya. Ceritanya bermula apabila program yang pernah saya kendalikan sahaja (bukan anjurkan) ada saki baki duit untuk dihabiskan, maka Tuan Pengetua memberi idea supaya amaun duit tersebut dapat dihabiskan untuk meraikan krew-krew yang bertungkus lumus untuk program Pesta Heri Terbuka KSJ yang lalu.

Pada asalnya, tempat-tempat berikut dipilih

1. Singapura (terus buat Global Outreach Programme)
2. Melaka - Port Dickson (Dah selalu sangat)
3. Cameron Highland (tinggi la pulok)
4. Terengganu (musim tengkujuh, banjir yop)
5. Genting Highland (x boleh, judi2..)

akhirnya saya buntu...then tetiba, minnie mouse sy cdgkan knapa tidak pergi ke Pangkor sahaja...terlindung dari musim tengkujuh disebabkan keadaan geografinya dihimpit Banjaran Titiwangsa dan Pulau Sumatera.. Huhuhu... x sangka pulak Minnie Mouse saya pandai geografi.. =). Then, terus sy propose kat Tuan Pengetua yang kami ke Pangkor. Huhu, mmg umpama baling batu, dua ekor burung meninggal la jawabnya...hahaha

Ni la kerja sementara tunggu nak naik feri. Main takraw tepi jalan.... (Eh, mana mimu yer..owh, dah serah pada penjaganya..)
Ok, dipendekkan cerita, kami bertolak pada malam 16 Disember 2011 ke Lumut. Hehehe.. Awal sangat sbb nak kejar feri jam 9 pagi. Tiba di sana, tepat jam 3 pagi... Kami sempat mengeteh kat Restoran DJ Dave (marah minnie sy kalau dia tahu, kawasan dia kot). Thanx kpd Najib Hamidin atas jasa baik anda belanja teh untuk pagi tersebut sambil layan cerita "Anaconda" yang ditayangkan di skrin besar restoran. Then, masing-masing menuju ke bas kembali untuk tidur sementara menunggu waktu subuh, manakala saya...lalala...di sekitar Lumut tu...

Bersama dengan Dato' Penghulu, Afiq Kuda..:)..hehehe
Setelah menunaikan solat subuh, kami bersarapan bersama dengan Pembantu Felo di gerai sekitar Lumut. Kemudian, tepat jam 9.00 pagi, Pengarah Program Kembara'11 (nama program yang diberi last minit) memberi arahan untuk naik feri untuk ke Pangkor.

SubhanaAllah, cantik sungguh pandangan di Pangkor. hutannya masih belum terusik berbanding KL yang penuh ngan hutan konkrit, di Pangkor / Lumut x ada pun rumah-rumah flat mcm kat KL, just ada rumah-rumah kayu yang teguh dan segar mata memandang. Lagipun, saya memang suka rumah-rumah kampung. X perlu air cond, mmg dah sejuk semula jadi sebab diperbuat daripada kayu.. Begitulah hebatnya kejuruteraan orang Melayu.

Eh, Shahrul...scandalkan?? dgn NSK  NSJ lak tu..hahaha..





Permandangan Cantik @ Pangkor ketika menaiki van pink..huhuhu...


Van or teksi?? Keliru?!
Ok, setibanya di Pangkor, saya dan rombongan disambut oleh En. Kassim (alamak, mcm Kassim Selamat daa~~) untuk ke Pangkor. Dengan menaiki teksi Pink yang comel (kata Minnie), kami bergerak ke Teluk Nipah, Pangkor, menuju ke Kem Raudhah.

First impression saya ingatkan teruk sgt la kem ini sbb Minnie saya kata agak negatif, tapi thank goodness, cantik lah, minnie..:) Saya pernah tgk kem latihan di mana buangan sisa kumbahan pun x teratur . Lagi teruk saya rasa... hehehe.. apa2 hal pun, saya keep enjoy my trip ke Pangkor. Jejak sahaja kaki di lobi kem, saya berkenalan dengan En. Syawal, Pengurus Kem. belaiu memberikan taklimat untuk hari ini dan juga jungle trekking yang akan diadakan slps makan tgh hari. Kemudian, anak-anak buah diberikan rehat sementara menantikan jam 12 tgh hari utk makan.

Menaiki basikal ke tepi pantai..Otw balik ke kem jumpa akak yang comel tu for the 'first' time dalam van pink..hahaha...

Saya sempat juga sementara menunggu detik 12 tersebut berbasikal ke tepi pantai bersama rakan-rakan. Saya lihat, wow, mcm-mcm aktiviti pantai ada kat sana.. Jom saya senaraikan,

- snorkeling
- jet ski
-banana boat
-kayak
-rafting
-argh, dan macam-macam lagi..seronoknya....

kira mcm ni la, Pulau Pangkor ni mcm Pulau Langkawi jgak la, cuma dari segi promosinya x agresif lagi berbanding pulau kelahiran mahsuri itu.
Sebut mengenai Pulau Pangkor, apa yang terlintas di fikiran saya adalah Perjanjian Pangkor 20 Januari 1874 yang di tandatangani oleh Sir Andrew Clerk dan Sultan Perak ketika itu, Sultan Abdullah di mana negeri satu satu kandungannya adalah, negeri Perak akan menerima seorang Residen Inggeris (JWW Birch) di mana kesannya, Inggeris mula mencengkam pentadbiran negeri Perak. Perjanjian ini dibuat di atas kapal HMS Pluto di perairan Pangkor. Ha, begitulah gamaknya sejarah besar di Pulau Pangkor.

Ok, selepas semua bersiap makan tgh hari dan solat zuhur, masing-masing bergerak untu slot Jungle Trekking. Diketuai oleh En. Syawal dan Sdr Ahmad Faiz, rombongan cik Kiah seramai 34 orang meredah hutan simpan kekal Sg. Pinang. Perjalanan selama 1 jam 30 itu menempuh curam, pokok besar dan juga pelbagai lagi halangan yang menyajikan pandangan indah hutan belantara sangat menyeronokkan walaupun keletihan.

Makan-makan...Kelihatan Penghuluwati sdg menahan gelora nafsu makan..hahaha...

Awas, tenuk melintas! Dey, nama hutan dah....hahaha


Ok, selepas jungle trekking, masing-masing berkumpul di Pesisir Teluk Nipah untuk aktiviti air. Malangnya, hujan la pulak.. Maka, saya dengan tegasnya (owh, poyo la pulak) tidak memberi lampu hijau untuk aktiviti snokeling. Tambahan, bos call dari KL dan mengingatkan saya ttg keselamatan. Alryte, bos, langkah-langkah pencegahan telah diambil.

Alhamdulillah, ku sangkakan hujan lebat hingga ke maghrib, rupanya panas pabila petang. Wah, hepi bebenor mereka sbb dapat pergi snorkeling. Ok, dah rezeki mereka. Syukur ya Rabb. Kami mulakan aktiviti air dengan banana boat, kemudiannya ke Coral Island untuk snorkeling (saya tak g snorkeling pun sbb rabun..sob..sob)...

Oit, itu budak UTM berkayak tu....hahahaha
Banana boat..huhuhu...
Permandangan senja Pulau pangkor dari Nikon Coolpix L21...SubhanaAllah..

Senja pun menjelma, maka saya pulang kembali ke kem. Saya terpaksa gerak awal oleh kerana ada rakan saya di bilik yang memerlukan ubat. so, setibanya saya di kem saya terus menghulurkan ubat dan air. Hope dia rehat cukup2.. Selepas semua bersiap, kami ke tempat makan untuk menikmati BBQ yang disediakan oleh abg yg tuff dan kakak yang manis...(hahaha, aku scandal..:p). Awalnya, semua orang kene buat persembahan untuk malam kebudayaan, tapi disebabkan semua lemah longlai akibat sukan air ptg tadi, maka saya dengan murah hatinya berkata tak perlu...hehehe... konon baik la tu...(ntah-ntah ada agenda tersirat).. eh, mana ada, saya baik kot..:) hehehe...
Sedang memeberi taklimat utk esok hari...Berita baik tuan2, puan2, sy istiharkan mlm ni semua wajib tdo...(hidden agenda la tu..hahaha)

Semua masuk tidur, ada juga yang degil ke Pantai walaupun disuruh tidur... haha, biorlah..kene kejar anjing baru tau..Tapi saya pun degil juga..Pergi ke Pantai Teluk Nipah dengan berjalan kaki bersama Najib, Afif, Hakim, Zahir dan Ahmad, bajet berani arr, walhal dah set kaki utk langkah seribu.. (dalam mesej, Minnie kata anjing tu baik..x kejor org...caya je la cakap dia)...hahaha... Sempat jugak kami beli cenderahati untuk orang kat KL...

Ok, kemudian semua balik kem untuk tidur...cuma saya jer x dapat tidur sbb kene buat kerja lebih masa.. Kerja apa, jangan tanya saya.. hehehe.. minnie je tahu...

Hahaha... 18/12/11.. Hari terakhir.. Pagi tu lepas sarapan, semua diberi ruang untuk aktiviti bebas..Ada yang berkayak, ada yang berenang, x kuarang juga buat kuak kupu-kupu atas katil (termasuklah saya)..hahaha...



Betul ke bunyi haiwan ini, meow..meow??

Jam 12, semua orang berkumpul utk makan tgh hari...Tapi sblm tu bergambar dulu kat lobi kem..snap..snap...(ada org tu tgk dari jauh je...hehehe..ingat nak ajak dia sekali masa tu...) Sekali lagi kami menikmati masakan kari yg betul2 kaw punya...pak Ayob suka sgt dgn kari tu sampai beli roti..hehehe... Selepas makan tgh hari, masing solat zuhur berjemaah sebelum kemas bilik dan check out...

Jam 3ptg, semua menaiki van pink utk 'island tower. tour' la...Kami berjalan-jalan sekeliling pulau.. wow, jalan sempit maa... Selekoh pun perlu hon dulu baru masuk... Takut-takut berlanggar dgn orang... Kami sempat singgah ke kilang satay ikan (tapi x beli pun satay sbb Pak Ayob drebar bas x kasi, suruh beli kat Lumut). Apa yang saya beli adalah key chain lampu berkuasa solat dan kapal... hehehe... Maklumlah, bilik Presiden Kolej skrg kan muzium pameran cenderahati..hahaha..



Lawa kan van dia? hahaha... Pink panther punya van ni, minnie..:)

Ni kalau buat Pangkor drift ni, mmg terbaiklah..:)


Sotong-sotong...
Bersama dgn uncle besi kat Tokong!

Kereta siapa? Saya? owh, sudah tentu sekali bukan. Kebetulan semasa ke Pangkor, Raja Muda Perak, Raja Nazrin Shah sdg menghadiri majlis di Pangkor.


Kemudiannya, kami ke tokong Gong Xi Fa Choi Fu Lin Kong di Pulau Pangkor.. Wow, besar la..kat atas bukit tu, minnie kata ada replika Tembok Besar China. Tapi x sempat nak pi la, sbb nak kejar feri..sob..sob...

Ok, setibanya kat jeti, kami terus ambil feri untuk ke Pangkor. Guess what, akak kat kem tu pun ada sekali..hahaha, sempat jugak dia kejar kami... (iye ker??..konfius..konfius...). Saya pun jadilah bodyguard akak kem tu nak lalu..hahaha..havoc gila...naik je feri, saya lepak ngan akak kem tu sembang-sembang..thanx la akak kem, hehehe...hope ada banyak masa lagi ngan akak kem mcm ni...hehehe...

Hehehe, masa utk balik ke KL... alamak, kuliah la esok hari...huhuhu... Sebelum balik, kami sempat singgah kat Kedai Hasil Laut Jamilah untuk beli satay ikan dan pelbagai hasil laut untuk dieksploitasi balik ke England..Eh, silap, Kuala Lumpur...
Ni la kedai mak angkat Pak Ayob drebar bas...sungguh bebenor minta kami beli kat sini...hahaha... Kayalah mak cik Jamilah hari tu..haha
KEMBARA'11 x habis setakat itu sahaja... thanx to cik penghuluwati, Yana dan Inche Penghulu, Afiq, mereka berjaya bodek drebar bas ke Teluk Intan.. (Alamak, kampung minnie la...)..hahaha... Makan malam la derr..hahaha... Setibanya kat Teluk Intan, masing-masing dapat duit raya RM15 dari saye..konon kaya la, walhal bos besar kasi..thanx bos... :)

Sedikit fakta tentang Teluk Intan. Teluk Intan merupakan salah satu bandar penting di Perak pada zaman kolonial British. Kaitan Teluk Intan dengan UTM terletak pada sejarah Naib canselor pertama UTM, Tan Sri Ainuddin Wahid, seorang anak Melayu berjiwa Islam yang tulin yang memiliki kemahiran kejuruteraan dan integriti yang tinggi. Mercu tanda popular di Teluk Intan adalah Menara Condong Teluk Intan, menara condong popular di dunia selain Menara Condong Pisa. Dibina oleh arkitek Cina, En Leong Choon Cheong pada tahun 1892 dan berfungsi pada asalnya sebagai tempat simpanan air dan juga jam untuk penduduk Teluk Intan. 


Teluk Intan... Tempat lahir akak kem tu dan juga tempat asal NC Pertama UTM, Tan Sri Ainuddin Wahid.


Everything is awesome kat Lumut >> Pangkor >> Teluk Intan. Kalaulah hidup ini ibarat Astro Beyond (Play, Rewind, Pause), mmg dah lama dah nak rewind semua tu kembali.. Heheh... Kepada semua yang menjayakan program ini, saya ucapkan jutaan terima kasih... Special kredit buat :-

1. Ahmad faiz bin Ahmad (PP Kembara'11@pangkor)
2. Nurul Shazliana bt Norhasnan (Penghuluwati)
3. Muhamad Afiq bin Ismail @ Kudaboy (Penghulu)

atas kerjasama yang diberikan spjg program travelog ini... My special thanx goes to Minnie  sy sbb bagi idea yang saya kira cukup bernas untuk program ini.. Kalau tak, ntah ke mana hala la kami pergi..:)

My Greatest Appreciation goes to my Bos, Encik Mohd. Sharil Abdullah yang mmg sporting dan understanding mengenai anak-anak buahnya di KSJ... Satu pantun untuk bos..

Masak ranum buah longan
Mari dimakan di tengah taman,
Disanjung tinggi budi tuan
Kecil tapak tangan satu KSJ kami tadahkan... (bodek-bodek)


Ok, terima kasih kerana sudi membaca... jumpa lagi! (owh, terlantar balik atas katil...zZzzzz)
Yang ini pula?? Biarlah gambar itu berbicara...:)




Hebat Sangatkah SMM?

Hebat Sangatkah SMM?

SETIAP tahun ribuan pelajar berkelulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) gagal memasuki institusi pengajian tinggi awam (IPTA) mahupun swasta (IPTS).

Mereka gagal kerana pelbagai alasan termasuklah ada antaranya tidak cukup syarat dan ada pula kerana kuota sudah penuh.

Justeru ibu bapa mereka akan berusaha bermati-matian membuat rayuan dan berjumpa dengan pihak itu dan pihak ini, dengan matlamat anak mereka boleh menjadi seorang mahasiswa.

Ada antara mereka yang berjaya dan ada pula yang gagal dalam rayuan masing-masing. Yang berjaya ibu bapa akan berusaha sedaya upaya mencari sumber kewangan termasuk memohon biasiswa atau pinjaman kerana yang penting anak mereka mampu menggenggam segulung ijazah.

Tetapi bagaimanakah dengan gelagat sekumpulan anak muda yang bergabung dalam Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) yang secara biadab melakukan demonstrasi dan menurunkan bendera wajah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada Sabtu lalu.

Cuba kaji bagaimana mereka berjaya memasuki universiti, mereka berjaya menjejak kaki kerana dasar kerajaan Barisan Nasional (BN) dan ada antara mereka sudah pasti menerima biasiswa atau pinjaman daripada kerajaan.

Namun keghairahan kononnya untuk menjadi pejuang biar pun usia baru setahun jagung telah menyebabkan mereka terlupa tujuan sebenar mereka memasuki menara gading.

Ibu bapa di kampung menaruh harapan anak mereka akan berjaya sebagai mahasiswa di universiti dan bukannya terpekik terlolong di jalanan.

Apa yang mengecewakan, SMM bukan sahaja angkuh dengan menolak desakan supaya mereka memohon maaf malah seolah-olah memberi amaran kepada kerajaan supaya mendengar tuntutan mereka atau berhadapan dengan protes secara besar-besaran oleh mahasiswa yang menentang Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU).

Persoalannya hebat sangatkah SMM ini? Siapa mereka? Apakah mereka benar-benar mewakili seluruh mahasiswa di negara ini atau mereka sekadar hanya 'tukang karut' yang didalangi oleh pihak tertentu bagi menentang kerajaan?

Tidak apalah buat sementara ini kita menerima penafian SMM bahawa mereka tidak menjadi alat sesiapa, kalau begitu bijak sangatkah mereka untuk mengajar kerajaan bagaimana hendak mentadbir negara?

Ia terbukti apabila, mereka mendakwa tindakan menurun bendera tersebut sebagai satu gambaran bahawa mereka sudah hilang kepercayaan kepimpinan negara yang dilihat gagal menangani isu-isu utama negara.

Hebat betul, kelompok yang mendakwa mewakili mahasiswa ini, belum habis belajar sudah pandai untuk menuding kesilapan orang lain, seolah-olah mereka lebih bijak mentadbir negara, biar pun kemungkinan ada antara mereka memasuki universiti atas kelayakan 'cukup makan sahaja'.

Apa pun kita percaya, SMM tidak mewakili majoriti mahasiswa di negara ini, mereka hanya kelompok kecil yang terlalu ghairah untuk berpolitik biar pun ilmu mereka ibarat buih di lautan, banyak tetapi tidak mampu mendatangkan manfaat dan kemudaratan kepada sesiapa.

Apa pun 'tahniahlah' kepada SMM, sekurang-kurang kita mampu menilai bahawa ada di kalangan mahasiswa yang tidak layak digelar mahasiswa.

Kebebasan bersuara yang diberikan telah dicemari dengan perbuatan biadab yang jelas membuktikan mereka tidak tahu menghormati pemimpin negara.

Kalau benar mereka mahu melakukan protes atau memberikan pandangan berhubung AUKU lakukan secara beradab, jangan lupa ini Malaysia yang rakyatnya mempunyai tata susila dan adab sopan yang tinggi.

Sebenarnya, dari satu segi, protes SMM itu tidak perlu dilayan kerana pindaan AUKU baru peringkat perbincangan, belum lagi ada kata pemutus berhubung pindaan yang hendak dibuat.

Oleh itu, adalah lebih baik jika SMM bertindak matang sebagai kelompok yang kononnya menganggap diri mereka mahasiswa atau pelajar universiti dengan menanti dulu apa pindaan tersebut.

Jika kerajaan di bawah kepimpinan Najib tidak mempedulikan suara mahasiswa, sudah pasti beliau tidak akan mengarahkan AUKU dikaji semula dan dipinda.

Kerajaan tidak berhasrat membisu suara dan menutup mata para mahasiswa sebab itulah pindaan ke atas AUKU dilakukan dan masyarakat juga amat memahami peranan mahasiswa dalam bersama-sama membangunkan negara.

Sebab itulah, SMM perlu matang, janganlah mendesak kerajaan mendengar dan memenuhi tuntutan mereka sahaja, apatah lagi kalau suara itu, bukan suara majoriti.

Apa yang perlu diingat SMM hanyalah kelompok kecil di kalangan mahasiswa, mereka tidak pernah dan tidak akan dianggap mewakili seluruh mahasiswa di negara ini.

Justeru tidak perlulah SMM terlalu angkuh, seolah-olah desakan mereka harus dipatuhi kalau tidak, kerajaan akan berhadapan dengan bantahan besar-besaran mahasiswa.

Hakikatnya, negara ini mengamalkan demokrasi dan kerajaan sentiasa bersikap terbuka untuk berbincang dengan mana-mana pihak dan dalam apa juga isu.

Malahan kalau dikaji, mahasiswa di negara ini paling beruntung kerana mendapat pelbagai faedah dan manfaat daripada kerajaan, termasuklah terbaru sumbangan baucer RM200 untuk mahasiswa membeli buku.

Perbezaan pendapat dan pandangan adalah perkara biasa dalam kehidupan, apa yang penting ia pendekatan bagi menyatukan perbezaan tersebut.

Sudah pastilah ia perlu dilakukan secara berhemah dan bersopan, bukannya cara dianggap biadab dan tidak bertamadun.

Adalah sesuatu yang malang apabila SMM menganggap tindakan menurunkan bendera wajah Perdana Menteri adalah perkara kecil berbanding tuntutan mereka.

Kalau itulah pandangan mereka jelaslah, SMM adalah terdiri daripada sekelompok mahasiswa yang tidak matang dalam bertindak. Mereka melakukan sesuatu tindakan berdasarkan emosi dan bukannya akal.

Apa yang dibimbangkan, jika beginilah tahap pemikiran yang ada dalam SMM, mereka boleh terpengaruh dengan mainan politik sesetengah pihak.

Kepada SMM, berhentilah bersikap angkuh atau merasa hebat, urusan kalian di universiti masih belum selesai, berusahalah menjadi mahasiswa yang cemerlang dalam pelajaran dan bukannya terpekik terlolong di jalanan.

Tidak salah untuk memberi pandangan dan cadangan tetapi lakukanlah secara berhemah. Malaysia berhasrat melahirkan generasi mahasiswa yang berkualiti dan menggunakan pertimbangan akal dalam melakukan tindakan, bukannya kelompok mahasiswa yang cetek fikiran dan mengikut perasaan.

Seandainya kelompok SMM ini merasakan diri mereka hebat dan mampu mengubah segala-galanya melalui demonstrasi serta perbuatan biadab yang dianggap kecil maka mereka juga perlu bersedia menanggung akibatnya termasuk disingkirkan dari universiti.

Mungkin itu yang mereka mahukan supaya akan dianggap wira tetapi percayalah rakyat sudah mampu menilai siapa yang layak menjadi wira dan siapa pula hanya sekadar 'boneka'.

Petikan Utusan Malaysia, 21/12/2011

Surat Terbuka kepada Menteri KPT mengenai Pemberian Voucher Buku dan Cadangan Penyelesaian.

Surat Terbuka kepada Menteri KPT mengenai Pemberian Voucher Buku dan Cadangan Penyelesaian.

Saya mengucapkan terima kasih kepada kerajaan Malaysia atas sumbangan RM200 kepada kami, mahasiswa/i untuk membeli keperluan peralatan dan pembelajaran kami. Cuma, saya tidak berapa setuju dengan kaedah sumbangan itu disampaikan, iaitu dengan memberi voucher di mana hanya kedai-kedai buku yang terpilih sahaja menyertai program ini.

Hal ini demikian kerana :-

1. Melalui pengalaman saya, buku teks / ilmiah saya dan mungkin pelajar lain dibeli melalui pensyarah kami
2. Waktu voucher ini keluar pada bulan satu, bagi kami siswa/i diploma kebanyakannya sudah membeli buku, dan ketika itu sudah minggu 7/8 kuliah
3. Tarikh penebusan yang sangat singkat iaitu pada 1 Januari 2012 - 31 Mac 2012.
4. sudah semestinya, pelajar praktikal ketika ini sangat rugi kerana mereka tidak tahu nak buat apa dengan RM200 tersebut

Saya faham, mungkin cara ini dibuat bagi mengelakkan siswa kita menyalah gunakan peruntukan yang diberi, cuma jelas, pada pandangan peribadi saya, pemberian voucher ini seolah-olah hanya sekadar melepaskan batuk ditangga sahaja kerana pada waktu ini, kuasa membeli terutama di pihak pelajar diploma /atau juga degree untuk membeli buku rujukan ilmiah sudah kurang kerana pertengahan semester.

Mungkin cara lain boleh dipraktikkan untuk penyampaian sumbangan RM200 ini. Berikut merupakan cadangan saya:-

1. Berikan siswa dalam bentuk wang tunai. Cuma, kaedahnya, mohon untuk kemukakan reset / bukti pembelian yang sah selepas pembelian pada tempoh tertentu. Sekiranya gagal berbuat demikian, siswa tersebut mengkin disenarai pendek berhutang dengan universiti
2. Mungkin pihak universiti boleh mengambil inisiatif melalui penerbit / kedai buku universiti untuk buat karnival membeli buku dalaman di mana harga lebih murah dan juga voucher ini dapat digunakan secara sepenuhnya.

Saya mengucapkan terima kasih kepada kerajaan atas sumbangan yang diberikan dan amat-amat bersyukur dengan pemberian ini, cuma ingin saya tegaskan disini, kaedah dan masa sahaja yang tidak kena dengan penyampaian sumbangan ini dan mohon jasa baik pihak KPT dan kerajaan untuk mengkaji semula kaedah penyampaian ini. Terima kasih.

CC
YAB Datuk Seri Najib Razak, Perdana Menteri
YB DATUK SERI HJ. MOHAMED KHALED NORDIN, Menteri KPT
Y. Berusaha Encik Arif Adenan

Menjunjung Kasih DYMM Al-Wathiqu Billah, Tuanku Mizan Zainal Abidin Ibni Almarhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah

Menjunjung Kasih

DYMM Yang di-Pertuan Agong ke-13, Al-Wathiqu Billah, Tuanku Mizan Zainal Abidin Ibni Almarhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong, Tuanku Nur Zahirah.


Al-Wathiqu Billah, Tuanku Mizan Zainal Abidin Ibni Almarhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah, DYMM Yang Di-Pertuan Agong Malaysia yang ke-13 yang akan tamat tempoh pemerintahan Baginda pada 12 Disember 2011 bersamaan 16 Muharram 1433H.


Hamba dan seluruh rakyat Malaysia mengucapkan setinggi-tinggi terima kasih atas kepimpinan Baginda Tuanku dan semoga Tuanku senantiasa mendapat barakah di dunia dan di akhirat oleh Allah SWT, dilanjutkan usia dan terus dipelihara Allah SWT di atas takhta.

Allah Selamatkan Tuanku Mizan

Ampun Tuanku. Allah Maha Besar!

Alahai Buntal Kembung..


Sayang seribu kali sayang,
Berada di Menara Gading,
Ingatkan diri serba tahu segala-galanya
Hanya mendengar kata atas angin,
kemudian kau nyatakan kau tahu itu dan ini,
kau memang buntal kembung...

Alahai seribu kali sayang,
Tuhan kurniakan akal,
Tidakkah kau gunakan sebaiknya,
Kau persiakan hanya mencari akal untuk mengata orang,
Menikam orang dari belakang sahaja,
Malang sungguh si buntal kembung..

Si buntal kembung yang bajetnya bagus,
gayanya serba bagai orang yang disayangi,
Gelarkan orang si Ketua Bermulut Jahat
apakah si buntal ini tahu apa sebab Si Bermulut Jahat ini luahkan kata yang dirasa ini..
Alahai, memang tak sedar dek untung si buntal kembung ini...
Tambah pula terasa dipanggil monyet,
baguslah, seperti membaling batu, bukan seekor yang mati, tetapi dua...
Memang monyetlah kamu...

Kalau begitu juga,
sumpahlah sekali nenek moyangmu, si buntal kembung,
sebab nenek moyangmu yang bijak bestari mencipta bahasa, menyampai rasa..
ntah mana datangnya bagai peribahasa bagai kera mendapat bunga?
ntah mana datangnya bagai anjing menyalak bukit??
Alahai si buntal kembung...

Kepada si buntal kembung,
Usahlah tunjuk bagus sangat,
Kerana kalau hanya setakat duduk di kamar dan tikam belakang,
Selayaknya usah kau bercakap,
Hanya menambah dosa ke sana sahaja,
Janganlah kau ingat dirimu itu disukai orang semuanya,
kerana orang memerhatikan sahaja tindak tanduk kamu itu,
jangan sampai menjadi si kera sumbang pula...

semoga Allah membukakan hati si Buntal Kembung... Ameen..

Lets The Conversation Begin : Mesej Buat Umat Islam



Hari ini, tatkala saya melayari internet, saya tertarik pada sebuah video yang ditayangkan pada blog Perkongsian Hot di Facebook. Videonya mudah sahaja isinya. Seorang muslim menunaikan tanggungjawab terhadap Allah SWT tepat apabila tiba waktunya walaupun terdapat kekurangan dari segi tempat dan juga suasana, tidak macam kita di Malaysia di mana masjid dan surau merata-rata, tetapi ramai yang ambil mudah soal hubungan dengan Allah ini.

Sebagai hambaNya, satu-satunya cara untuk kita berhubung seharian hanyalah dengan nombor 24434.. Ini bukanlah nombor telefon, tetapi nombor rakaat pada lima waktu dimana Subuh (2), Zuhur dan Asar (4), Maghrib (3) dan Isyak (4).

Ingatlah, kita tidak rugi pun meluangkan masa untuk Allah tetapi kita akan jagi manusia yang paling rugi jika tidak berbuat demikian. Kita harus ingat untuk apa kita diciptakan;


Oleh yang demikan, ayuh kita muhasabah diri kita kembali dan seterusnya kembali memantapkan akidah dan ibadah kita demi menuju jalan yang diredhai oleh Illahi. Semoga paparan video yang dikongsikan bersama ini dapat dijadikan manfaat bersama. InsyaAllah..:)

Sepak Takraw : Selamatkan Sukan Sepak Takraw Negara


Sukan Paling Unik dan Sukar di Dunia : Sepak Takraw


Sepak Takraw. Sebut sahaja nama sukan ini semestinya sudah tidak asing lagi untuk negara Malaysia. Sukan elit ini bukan sahaja diminati oleh rakyat Malaysia, malah ia merupakan legasi dan khazanah buat Asia Tenggara terutama Malaysia.

Lihat sahaja pada namanya. Sepak itu asalnya daripada bahasa Melayu manakala Takraw diambil daripada bahasa Thai yang bermaksud Bola. Jelas, sukan ini merupakan pengiktirafan buat negara, bangsa Melayu dan rakyat Asia.

Kehebatan sukan ini bukan hanya terletak pada nama, tetapi keunikan permainannya. Servisnya yang memerlukan badan yang kuat dan melentik, aksi-aksi akrobatik dalam menyambut dan melibas bola dan tidak kurang juga ketangkasan pemain telah menobatkan Sukan Sepak Takraw merupakan Sukan Paling sukar dan Unik di Dunia (Yahoo News - April 2011)


Malangnya, sejak kebelakangan ini, prestasi sukan warisan kita ini semakin merudum. Terbaru, pasukan sepak takraw negara kita gagal untuk membawa pulang pingat emas dalam Temasya sukan SEA baru-baru ini. Jelas, ini merupakan satu petanda bahawa badan yang menjaga hal ehwal sukan sepak takraw negara kita, Persatuan Sepak Takraw Malaysia (PSM) perlu menilai dan merangka kembali strategi untuk memartabatkan sukan elit negara kita.


FAM pernah mengalami zaman gelapnya apabila gagal untuk menghasilkan pemain yang berkualiti selepas era Mokhtar Dahari (Supermokh)

Jika kita imbas kembali sorotan perkembangan sukan secara umum di Malaysia, ini bukanlah satu isu yang asing. Malah, sukan Bola Sepak di Malaysia pun yang kini semakin meningkat naik suatu ketika dahulu pernah dicaci dan dikritik kerana zaman gelap mereka akibat gagal memenangi sebarang pertandingan pada masa itu. Lantas, Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) mengambil langkah drastik dengan memperkemas strategi pembangunan sukan bola sepak di peringkat akar umbi, liga bola sepak tempatan dan juga mulai fokus untuk pembangunan bola sepak di peringkat sekolah. Jelas, usaha FAM sepanjang 5 tahun yang lepas berhasil.

Saya masih ingat lagi bagaimana FAM dan juga NGO dan Syarikat Swasta berganding bahu dalam menerbitkan rancangan bola sepak realiti, My Team di TV3. Malah, bukan itu sahaja. Banyak lagi rancangan yang diperkenalkan atas inisiatif pelbagai pihak antaranya Play More, Learn More (Milo), Liga Bola Sepak KPM-100Plus, Futsal Varsiti FAM-KOSMO / FAM - Felda dan pelbagai lagi aktiviti pembangunan bola sepak diperingkat akar umbi. Malah, FAM telah menghantar tunas-tunas yang berpotensi untuk dibangunkan untuk mengikuti latihan intensif bola sepak di luar negara seperti di Slovakia dan Jepun.

Lihat sahaja hasilnya, muncul pemain-pemain Bola Sepak dijulang wira seperti Khairul Fahmi Che Mat, Nazmi, K. Gurusamy, Baddrol Bahtiar dan ramai lagi yang berjaya memacu negara dalam pertandingan bola sepak peringkat antarabangsa. Yang terbaru, mereka berjaya merangkul pingat emas dalam acara bola sepak Sukan SEA di Indonesia yang lalu.



Model pembangunan begini seharusnya diambil perhatian oleh PSM sekiranya mahu memulihkan maruah Sepak Takraw negara. Kebelakangan ini, muncul pihak-pihak tertentu yang tampil memberi tekanan kepada barisan kepimpinan PSM agar meletak jawatan. Bagi saya, ia bukanlah satu tindakan yang terbaik kerana saya yakin bahawa mereka yang dipilih menerajui PSM ini sudah semestinya mereka yang arif dalam sukan Sepak Takraw.

Cadangan saya supaya PSM mengambil perhatian kepada beberapa perkara yang saya tegaskan di sini;

1. Memantapkan lagi pembangunan akar umbi sukan Sepak Takraw diperingkat yang berpotensi untuk dicungkil
- Sekolah (Kementerian Pelajaran Malaysia)
- Komuniti / Kawasan perumahan (PBT / NGO / KRT)
- Kesatuan Sekerja (Pihak swasta / Kerajaan)

2. Memperbanyakan bengkel-bengkel untuk meningkatkan mutu permainan sepak takraw.
-cara ini telah dipraktikkan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) dan FAM bagi meningkatkan mutu permainan negara

3. Membanyakan lagi pertandingan peringkat dalaman untuk sukan sepak takraw
- Kelemahan pengurusan persatuan sepak takraw negara kita jelas dilihat daripada kurangnya pertandingan diperingkat akar umbi

4. Tingkatkan kerjasama untuk memajukan sepak takraw negara kita.
- Saya lihat sukan ini begitu lasak dan ekstrem. Maka, tidak salah kiranya jika saya cadangkan pihak PSM adakan kerjasama dengan Persatuan Silat supaya pemain takraw boleh mempelajari silat supaya ketahanan mereka lebih mantap dan kuat. Tambahan pula, dalam silat akan mengajar pemain agar mendekati agama dan berbudi bahasa. Secara tak tangsung, pembangunan rohaniah dan sahsiah dapat diterapkan dalam sukan Sepak Takraw.



Silat dilihat satu perkara yang penting dalam usaha pembangunan Sepak Takraw berikutan ketahanan dan juga kelincahannya. Ihsan : http://www.flickr.com/photos/zharie29_photography/4459259642/


Kita lihat Thailand. Sehingga kini seni mempertahankan diri Tomoi semakin hari diterima umum berikutan penerusan masyarakat terhadap warisan nenek moyang mereka. Di Malaysia keadaannya berbeza. Tatkala terlalu taksub kejarkan pembangunan, seni mempertahankan diri seperti silat dipandang sepi oleh generasi kini. Oleh yang demikian, sepak takraw dan silat saya rasakan mempunyai elemen yang penting dan saling berkait.

5. Perbanyakan Prasarana untuk Sukan Sepak Takraw di Negara Kita
- Prasarana yang cukup secara tak langsung akan menarik minat belia / komuniti untuk bermain sukan ini kembali seperti mana usaha KBS memperbanyakkan gelanggang futsal untuk komuniti.

InsyaAllah, saya cukup yakin dan percaya, sekiranya lima cadangan ini diambil perhatian oleh PSM, ia sedikit sebanyak dapat membantu usaha untuk meningkat mutu permainan sepak takraw negara, sekali gus meletakkan sukan tradisi ini seperti yang sepatutnya. Usaha ini seharusnya digerakkan secara berterusan dan sistematik. Usaha yang bermula pada hari ini insyaAllah akan membuatkan hasilnya akan datang. Jom kita bersama selamatkan Sukan Sepak Takraw Negara Kita!

Ulasan Buku Ainuddin Pejuang 'Degil' Melayu


Assalamualaikum wrbh dan Salam 1 Malaysia

Alhamdulillah, baru sahaja membaca buku Ainuddin Pejuang 'Degil' Melayu... Y Bhg TS Ainuddin selayaknya dinobatkan Bapa Pendidikan Teknikal Negara.

Berjiwa Melayu Islam yang sangat kental, kekal sehingga kini pada tembok utuh bangunan UTM JB, mengubah lanskap sebuah institusi kolonial Maktab Teknik Kuala Lumpur kepada sebuah maktab / institut / universiti berteraskan Islam-Melayu, berani menginovasikan pendidikan orang Melayu dan memberi peluang dan ruang berharga untuk berjaya, sangat kasihkan anak bangsa dan pejuang sebenar alif, ba, ta (agama, bangsa dan tanah air) sebaris dengan Allahyarham Tun Razak, Aminuddin Baki,

Seorang jurutera, tidaklah berlatar belakangkan seorang warga akademik yang sebenar, namun mampu mengangkat asas pendidikan teknikal daripada hanya sebuah maktab ke sebuah universiti yang kini dijulang oleh negara sebagai sebuah RU.

Seseorang yang tegas dan berprinsip, cekal dan tabah dan prihatin atas masalah bangsanya. Pemimpin sebeginilah seharusnya menjadi model mahasiswa yang sekarang ini masih lagi terikut-ikut teori barat atau masih berkira-kira untuk mencari seorang idola yang baik.

Idea dan didikannya, bukan hanya terpapar pada sebuah logo atau bangunan refleksikan Islam dan Melayu, malah sentuhannya melahirkan ribuan teknokrat MTKL / ITK / UTM berjiwa Islam Melayu bertebaran atas bumi Allah kini. Sesungguhnya, umat Melayu-Islam di Malaysia, terutamanya warga UTM seharusnya terhutang budi dan kasih kepada seorang bapa UTM yang menjadi pejuang yang tidak didendang.

Buat Y. Bhg Prof Datuk Dr. Tajudin Ninggal dan Encik Mohd Sharil Abdullah, saya kira, Buku Ainuddin Pejuang 'Degil' Melayu seharusnya menjadi buku wajib dibaca oleh semua pemimpin mahasiswa UTM Melayu-Islam. Saya cadangkan agar UTM boleh ambil inisiatif menghadiahkan buku ini kepada mana-mana MPM/Pemimpin Mahasiswa yang dilantik selain token yg biasa diberi universiti supaya roh UTM yang ditiupkan TS Ainuddin dapat dipelajari oleh mereka melalui buku ini.

Biografi ini unik, di mana jasanya bukanlah beliau sendiri yang ceritakan, tetapi orang lain. Benarlah kata pepatah Melayu, harimau mati meninggalkan belang, gajah mati meninggalkan gading, manusia mati meninggalkan nama.. InsyaAllah. Semoga Allah merahmati TS Ainuddin dan keluarga. Tahniah dan terima kasih buat Datin Seri Fatini Yaacob sbg penulis buku ini dan Y. Bhg Prof. Ir. Dr. Zaini Ujang, UTM Vice-Chancellor atas inisiatif menerbitkan buku ini.

Tutorial : Digital Signature dengan Perisian Adobe Acrobat X Pro

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Untuk kali ini, saya akan menerbitkan catatan blog secara TUTORIAL yang pertama di CaK-LempoNG! Saja-saja nak test ada bakat ke tidak mengajar rakan-rakan dengan menggunakan medium blog. Biasa cakap mulut je. Baiklah, untuk tutorial yang pertama ini, saya akan ajar anda semua bagaimana untuk menandatangani dokumen dalam komputer berserta komen pada tandatangan itu..:)

Nota : Sila klik gambar untuk paparan yg lebih jelas, terang dan nyata..:)

1 : Sila buka perisian Adobe Acrobat x Pro pada desktop. selepas klik, ia akan keluar paparan yang ini akhir sekali



2. Sila klik create PDF pada window Getting Started untuk buat dokumen baharu. Untuk makluman semua, akhir pada perisian ini adalah sebuah dokumen berbentuk PDF yg sememangnya tidak boleh diedit kembali melainkan menggunakan software2 tertentu. Kemudian, tetingkap berikut akan keluar;



3. Tetingkap Open akan keluar pada skrin anda. Sila buka fail yang anda hendak sain. Menariknya pada perisian ini, ia boleh membaca pelbagai dokumen bermula pada dokumen autocad (dwg...dll), 3D file sehinggalah XPS (xps). untuk tutorial ini, sy menggunakan dokumen Microsoft Word untuk tandatangan.

4. Apabila dokumen dibuka, paparan di atas akan menjelma. Anda akan dapat melihat dokumen anda dalam perisian ini. Kemudia, pergi ke tool di bulatan merah bertanda satu dan klik place signature



5. Satu tetingkap akan keluar dan meminta anda untuk lorekkan kawasan yang anda mahu turunkan tandatangan anda...Klik ok.. Kemudian lorekkan kawasan yang hendak ditandatangan..



6. Satu tetingkap "Sign Document" akan keluar. bagi yang telah ada tandatangan, hanya tekan butang Sign sahaja.

Bagi yang tidak ada lagi digital signature, sila ikut cara di bawah. Klik create New Appeareance. A



Satu tetingkap baharu akan keluar. Sila lihat bawah;


Tetingkap Configure Signature Appearance akan keluar. Sila setkan title kepada nama anda atau apa2 sahaja yang anda mahu. Sebelum melakukan step ini, pastikan anda telah scan tandatangan anda di atas kertas kosong dan savekan dalam fail jpeg atau yang biasa disave dalam bentuk gambar seperti gif atau png. Lihat bawah;



Klik option "Imported Graphic" pada pilihan untuk "Configure Graphic". Untuk configure text, ianya hanya sebagai add-ons sahaja. Sekiranya anda tanda kotak yang disediakan, anda akan lihat tanda tangan anda akan ada data seperti tarikh anda tandatangan dan lain2..

**Nota, untuk kali pertama, anda mungkin perlu daftar tandatangan anda dan setkan kata laluan (password) sekali...

Apabila selesai, klik ok sahaja..

Tetingkap "Sign Document" akan muncul kembali dan pilih profil tandatangan anda tadi. Kemudian, klik sign untuk turunkan tandatangan.

Seterusnya satu tetingkap lain untuk save dokumen yang anda tandatangan sebentar tadi. Anda boleh memilih untuk simpan pada file tersebut atau gunakan nama lain bagi dokumen tersebut. Klik save maka siaplah dokumen anda untuk paparan berserta tandatangan anda..hehehe...


************************************************************************************

Katakanlah anda ini seorang yang memang suka memberi komen bagi surat yang anda tandatangani, atau anda seorang bos besar yang mahu tulis nota kecil kepada anak buah anda, maka sila ikut step ini..;

Berbalik pada dokumen anda sebentar tadi, pergi ke tetingkap "Comment" yang bertanda bulatan merah no 1 dan terus ke "Sticky Note pada bulatan merah no 2. (Lihat gambar bawah)




Klikkan di mana anda mahu tulis komen anda. Akan keluar satu kotak seperti dialog berwarna kuning (Bulatan merah no 3) dan tetingkap kecil yang bertulis nama anda (nama saya xerox) - Lihat gambar bawah untuk arahan ini. Tuliskan komen anda pada tetingkap itu yang saya tandakan bulatan merah no 4.

Selesai. Maka savekan dokemen anda tadi..

**********************************************************************************

Ok, jom kita semak dokumen tersebut jadi atau tidak.

Kita buka fail yang kita simpan tadi dengan klik fail pdf yang kita hasilkan. Dan hasilnya adalah...

Ah-ha, dah sempurna. Alhamdulillah. Maka siaplah tandatangan digital sata pada dokumen ini. Biasanya surat agreement kerajaan guna fail PDF untuk ditandatangani, dan semestinya, lebih praktikal guna perisian ini.

Biasa saya guna microsoft word dan juga gambar tandatangan saya berformat gif... hari ini saya guna software canggih sikit.

Tutorial ini mungkin kurang tepat, maka saya memohon maaf atas kekurangan itu dan harap ia membantu untuk mana-mana bos atau individu yang ingin guna digital signature. Ini adalah percubaan pertama saya buat tutorial dan harap ia dapat membantu semua bloggers mengenai digital signature. Saya juga amat alu-alukan komen yang membina daripada kalian untuk tutorial ini..Terima kasih..

-Street Smart is Better Than Book Smart-

Semoga ia membantu..

Muammar Gaddafi Sah Mati...Al-Fatihah

Marilah kita sama-sama sedekahkan Al-Fatihah kepada Allahyarham Muammar Gaddafi yang mati ditembak oleh Tentera NTC setelah berlaku pertempuran penyokong Gaddafi dan tentera NTC. Semoga Allah memberikan petunjuk mana satu di pihak benar dan yang menzalimi orang lain di muka bumi ini.

Inalillah wa ina ilaihi rajiuun...

Al-fatihah.
Bajet 2012 - Kesal dengan komen pemimpin mahasiswa pro-pembangkang

Bajet 2012 - Kesal dengan komen pemimpin mahasiswa pro-pembangkang

Assalamualaikum wrbh dan Salam Sejahtera

Hari ini saya sempat membaca beberapa portal berita sama ada perdana mahupun pembangkang. Apa yang saya lihat adalah, perbezaan reaksi yang diutarakan berikutan daripada hasil perbentangan Belanjawan 2012 oleh YAB Dato' Seri Mohd. Najib Tun Razak di Dewan Rakyat, Bangunan Sementara Parlimen Jumaat lalu.

Bagi saya, biasalah, di pihak sini dan di pihak sinun pasti ada perbezaan pendapat kerana ideologi yang berbeza. Di satu pihak, pujian diberikan kadang kala dilihat terlalu melangit. Di pihak sinun pulak, pelbagai kritikan dan tohmahan diberikan kepada belanjawan kali ini. Biasalah, lumrah dunia. Begitulah yang akan terjadi jika masing-masing berkeras kepala untuk mempertahankan ideologi mereka tanpa memikirkan rasional dan juga kebaikan yang cuba disampaikan.

Untuk post kali ini, saya tertarik untuk mengulas mengenai artikel yang ditulis oleh seorang pemimpin mahasiswa di universiti paling tua di malaysia, saya kongsikan artikelnya dgn [klik] sini.

Bagi saya, kerajaan dah cuba yang terbaik untuk diberikan kepada rakyatnya. Mana tidaknya, kerajaan pun bukannya tidak bijak, silap langkah, rakyat mungkin akan berpaling tadah seperti mana yang lakukan pada tahun 2008 di mana berlakunya tsunami politik dan menyebabkan lima negeri jatuh ketangan pembangkang.

Saya amat kesal dengan artikel sahabat saya ingin yang secara total menyalahkan kerajaan seolah-olah kerajaan kita inilah yang paling zalim, paling kejam dalam dunia ini. Saudara, sedar dirilah lah sikit, kalau tidak kerana kerajaan yang 'zalim' dan 'kejam' inilah, saudara dan anak-anak Melayu lain tak dapat masuk IPTA dengan senang. Bangsa lain jelas mendahului bangsa kita. Walaupun tidak dipayung oleh kerajaan tetapi mampu pergi lebih jauh. Itupun masih tidak bersyukur lagi??

Ya, bagi saya kerajaan memang patut berfikir tidak patut 'dimanjakan' sangat kami ini sebagai mahasiswa, sebab saya lihat siswa kita terlalu leka. Ada duit PTPTN, biasiswa dibelanja bukan ke arah untuk pembangunan pembelajaran dan kendiri, sebaliknya berjoli sana sini, memuaskan nafsu memiliki gadget terkini dan yang lebih teruk berbelanja ke arah lembah maksiat.

Susahlah bila siswa kita dah terdidik semua perkara mahu percuma, sedangkan masuk tandas pun nak buang air pun kena bayar, apatah lagi perkhidmatan lain. Takkan itupun nak berkira, bukan pergi mana duit tu pun, untuk kos pembaikan, gaji dan lain lain lagi kos untuk keselesaan bersama. Maka, timbul satu lagi ideologi, kerajaan bertanggungjawab memberi sebab ia duit rakyat. Habis, mahukah kita menjadi rakyat yang suka sangat memeras duit yang sepatutnya dibelanjakan ke tempat lain yang lebih baik?

Saya kadang-kadang tidak faham dengan sikap siswa tempatan yang terlalu 'manja', tidak macam mahasiswa luar negeri yang berdikari mencari wang keperluan sambil memenuhi tuntutan akademik di institusi pembelajaran luar negeri. Mungkin bila mana negara dah bangkrupsi akibat 'kegelojohan' segelintir rakyat kita, baru tahu nak menghargai nilai wang ringgit yang dibelanjakan.

Kerajaan bagi voucer untuk beli buku RM200, kata voucer tu untuk kroni-kroni kerajaan pula..Kalau begitu, baik kerajaan bagi terus je wang RM200 tu pada kroninya, tak yah la nak sibuk dan terhegeh-hegeh nak bagi kita duit, ambil buku kroninya dan bayar nilai tu kat kroninya. Buang masa kerajaan, merugikan kroni dan juga menyusahkan siswa kita sahaja.

Secara jujurnya, saya kesal dengan sikap pemimpin mahasiswa ini yang hanya tahu komen, komen dan komen kerajaan. Bak kata orang Kedah, kalau dah gatai teloq sangat nak komen, hang pi la ganti Najib jadi PM tu. Hang ubah la ikut cita rasa hang. Jangan asyik main teloq jer dengan komen dalam portal pembangkang yang dah tentu-tentu sebelah pihak.

Saya memetik kata-kata Blogger Nasihat Ibn Qayyum,

Barang siapa yang tidak mahu bersyukur dengan nikmat yang diberikan Allah kepadanya maka dia akan disiksa dengan nikmat itu sendiri.

wallahuaklam bis sawab.

Lu fikir la sendiri, kawan-kawanku!..



Jom Semak Handphone Kita!! Ori atau Cetak Lompak Punya!!!


SEMUA ORANG ADA HANDPHONE KAN?
ORIGINAL ke handphone anda???

sila type kat handfon *#06#
then akan keluar IMEI [ International Mobile Equipment Identity]
... semak nombor IMEI handphone korang di kedudukan 7 dan 8
contoh : 358671017470473...
... kedudukan ke 7 dan 8 ialah ******01*******

utk semak ori ke x handfon tu...let's check it out:
02 or 20 : dari China = LOW QUALITY
08 or 80: dari Germany = FAIR QUALITY
01 or 10: dari Finland = VERY GOOD
00 or 03 or 04: dari kilang asal handphone = BEST MOBILE QUALITY
13 : dari azerbaijan =VERY BAD QUALITY & DANGEROUS FOR HEALTH
Sumber : Amin Mizkuzie Kriuk (Facebook)

p/s : Nasib baik fon Teman daripada kilang...hehehe...kalau x, haih, telefon org kompom meletup kat telinga...heheheh

TEMMASYA'11 - Gagal atau Berjaya?

Pesta Hari Terbuka Kediaman Siswa Jaya 2011 (TEMMASYA'11) telah berlangsung dengan jaya seminggu lalu. Pelbagai gambaran suka duka, tawa riang dan tidak kurang juga reaksi spontan dapat dirakam sepanjang 3 hari 2 malam berlangsungnya program ini.

Sekali lagi, untuk acara yang memang menjadi perhatian seluruh warga kampus UTM IC, Kuala Lumpur, memang tidak akan terlepas dengan perbandingan dengan edisi-edisi hari terbuka kediaman saya yang terdahulu. Kehebatan TEMMASYA'10, JUMBARA'07, PERSADA'08 bermain-main di minda dan meniti di mulut siswa KSJ terutama bekas senior yang bertandang kembali semasa hari program dan juga senior tahun tiga KSJ.

Malah, kalangan krew sendiri pun siap menyatakan dengan terang dalam laman sosial facebook mengenai kurangnya kemeriahan Pesta Hari Terbuka KSJ tahun ini. Bagi saya, saya amat berterima kasih kepada mana-mana pihak yang tampil memberikan komen mengenai Pesta Hari Terbuka kali ini dan saya serta Majlis Tertinggi menerima dengan hati terbuka segala komen yang dilontarkan, cuma pinta saya, biarlah bertempat dan kena pada masa, kerana bukan saya sahaja yang baca, anak-anak buah saya yang lain pun terasa. Nak sakitkan hati orang, biarlah saya sahaja yang merasanya, janganlah dilibatkan tenaga penggerak yang lain, mereka tidak bersalah.

Bagi saya, kejayaan hari terbuka KSJ bukanlah terletak kepada kemeriahannya, tetapi terletak kepada kekuatan pengisian program. Malah, dalam jangkaan awal saya, jika dikaji pemilihan tarikh program itu sendiri pun tidak berapa tepat. 16 hingga 18 September 2011 yang jatuhnya pada bulan Syawal dan betul-betul musim sambutan Hari Malaysia dengan cuti hari Jumaat sudah terang-terang ramai penduduk sekitar akan mengambil kesempatan pulang ke kampung halaman masing-masing. Kalau tidak balik pun, sudah semestinya orang akan berpusu-pusu ke rumah terbuka sahabat handai di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor. Itu sudah pasti. Harap AJK Pengelola untuk penganjuran akan datang ambil perhatian mengenai pemilihan tarikh untuk program mega yang melibatkan masyarakat seperti ini.

Yang kedua, cuaca di Kuala Lumpur seminggu sebelum Pesta Hari Terbuka agak berjerebu, hujan dan tidak kurang juga berangin kuat. Akibatnya, ramai kalangan masyarakat malas untuk rumah untuk menyertai aktiviti luar.

Kurangnya promosi kepada masyarakat setempat juga menjadi punca mengapa Pesta Hari Terbuka KSJ tahun ini kurang menyengat. Ya, memang sekarang ini saya mengambil alih peranan Pengarah Program TEMMASYA'11, itupun setelah Tuan Pemangku Pengetua meminta saya untuk mengambil alih peranan Pengarah Program terdahulu yang dapat tawaran lebih baik di tempat lain. Dengan hanya masa yang tinggal kurang 30 hari, dengan banyak masalah berbangkit yang perlu diselesaikan, saya kira memang agak mustahil untuk diselesaikan dengan sekelip mata. Bayangkan selama 8 bulan gerak kerja, tidak ada satu penajaan pun yang masuk kerana tidak follow up penaja. Masa sebulan yang diambil saya digunakan untuk meyusun strategi baharu bagi memastikan penajaan diperolehi dan juga aktiviti berjalan dengan baik. Alhamdulillah, dengan usaha selama tiga minggu, penajaan sebanyak RM 7000 masuk di saat-saat akhir sebelum program.

Kejayaan Hari Terbuka Kediaman pada pendapat saya bukan terletak kepada bilangan orang, tetapi letaknya sejauh mana mantapnya program yang ada bawah Pesta Hari Terbuka itu sendiri. Kebanyakan Gerai dan Jualan puas hati dengan dapatan hasil sepanjang 3 hari 2 malam berniaga di KSJ, Sukan Moden mendapat penyertaan sebanyak 32 kumpulan futsal di mana satu team futsal sebanyak 5 orang per pasukan, TEMMASYA KIDS mendapat penyertaan hampir 100 orang kanak-kanak sekitar KSJ, Festival Nasyid sebanyak 3 pasukan daripada luar dengan 10 orang satu team, apakah kita masih nak salahkan bilangan pengunjung yang hadir sedangkan perkara itu adalah satu perkara yang bukan kita boleh kawal dengan kemampuan yang kita ada? Sedangkan aktiviti kediaman pun siswa KSJ sendiri pun susah nak turun, apatah lagi orang luar.

Bagi saya, meriah atau tidak ini adalah suatu perkara yang subjektif yang diukur mengikut amatan setiap individu. Jadi, saya tidak begitu bimbang mengenainya tetapi tidak bermakna saya tidak mengambil kira pandangan yang diutarakan. Cuma bagi saya, adalah begitu tidak wajar menyatakan bahawa Pesta hari Terbuka Kediaman Siswa Jaya 2011 (TEMMASYA'11) gagal kerana jika gagal, program ini telah terbengkalai atau tidak dapat digerakkan langsung dan takkan menjadi kenyataan pada 16-18 September 2011 yang lalu.

Penganjuran Pesta Hari Terbuka bukan terletak kepada usaha krew pada 16-18 September, tetapi terletak pada usaha sebelum program berlangsung. Cuma mungkin kali ini, krew terutama krew kanan tidak begitu bersedia sehingga terjadi perkara-perkara sedemikian.

Walau bagaimanapun, pujian harus juga diberikan kepada krew Temmasya'11, sekurang-kurangnya mereka masih bersama dan uniti sehingga tarikh akhir program. Setakat ini tidak ada program yang dibatalkan atau terbengkalai dalam Temmasya'11 melainkan mereka sendiri yang mahu begitu. Sekurang-kurangnya, mereka berjaya merealisasikan idea mereka daripada atas kertas kepada suasana sebenarnya. Itulah baru namanya krew yang sebenar, bukan hanya pandai merancang, tetapi tidak mampu menghabiskannya dengan baik. Kalau la ia pun mendapat peluang yang lebih baik, sekurang-kurangnya tinggalkanlah dengan baik keadaan kerja yang tinggalkan supaya orang yang melaksanakan kerja itu menggantikan kita berlapang dada untuk menghabiskannya dan menghormati kita sebagai orang yang mula-mula melakukan kerja itu.

Apa-apa pun, pengalaman mengajar kita menjadi lebih matang dan kuat. Bak kata Tun Dr. M, hanya yang cekal dan tabah sahaja dapat membina bangsanya yang berjaya dan saya kira, hampir semua Krew Kanan Temmasya'11 benar-benar tabah dan sanggup berkorban masa dan tenaga demi program ini walaupun pelbagai dugaan silih berganti datang dan pergi. TEMMASYA'11 kali ini benar-benar memberikan pengajaran yang cukup bermakna buat KSJ dan JKM KSJ khususnya, membuka dimensi baharu dalam penganjuran Pesta Hari Terbuka yang lebih akademik dan juga menjurus kepada agenda "Memperkasakan Mahasiswa" seperti motto JKM KSJ.












Akhirnya, Ramadhan yang dinanti tiba..:)

Alhamdulillah, akhirnya bulan yang dijanjikan Allah oleh umat Islam tiba. Ramadhan Mubarak nama diberi, merupakan bulan ke-9 dalam kalendar Islam Hijriah.

Di Malaysia, pengumuman puasa telah disempurnakan oleh Pemegang Mohor Besar Raja-Raja Melayu sebentar tadi. Dalam pengumuman itu, beliau menyatakan bahawa rakyat Malaysia akan berpuasa pada 1 Ramadhan 1432 Hijriah bersama 1 Ogos 2011 Masihi.

Maka, dengan pengumuman itu, rasmilah tarikh untuk semua umat Islam di Malaysia untuk berpuasa. Alhamdulillah, saya dan juga seluruh umat Islam di seluruh dunia menyempurnakan langkah pertama dengan Solat Sunat Tarawikh dan Witir selepas solat Isyat di Suaru Kediaman Siswa Jaya, UTMic.

Alhamdulillah, saya berasa sangat bersyukur kerana saya rasakan memang benar bahawa Bulan Ramadan ini merupakan bulan rahmat buat umat Islam kerana di surau tadi, buat pertama kalinya saya lihat saf lelaki penuh tujuh barisan. Malah, Ustaz Mokhtar dalam tazkirah pendeknya sebelum Solat Tarawikh menyatakan rasa terkejut beliau dan beliau berharap, momentum Ramadhan ini berterusan sepanjang dan selepas Ramadhan.

Bersempena Ramadhan kali ini, alhamdulillah, rakan-rakan saya dalam kepimpinan kolej, Persatuan Mahasiswa Islam dan MPM Kerohanian mengambil inisiatif dengan berusaha untuk menjadikan Ramadhan ini lebih baik daripada sebelumnya di peringkat Kediaman Siswa Jaya. Jawatankuasa Ihya Ramadhan 1432H yang diterajui Syathir, Juwaeriyah dan rakan-rakan komited menghidupkan Ramadhan untuk menjadi satu platfom terbaik buat mahasiswa untuk mengubah diri mereka menjadi lebih baik melalui pendekatan kerohanian.

Ada juga kalangan siswa yang mungkin tersalah tafsir apabila mengatakan program ini mengakibatkan mahasiswa berpuasa sebab program. Bagi saya, isu ini tidak timbul sekiranya pasak niat itu telah tertanam dalam hati nurani setiap daripada kita. Program Ihya Ramadhan jika diibaratkan dalam sistem kereta hanyalah sebagai bahagian badan luar kereta sahaja manakala tuntuan fardu berpuasa itu sebagai enjinnya.

Dalam Islam, setiap ibadah yang kita buat mestilah niat kerana Allah SWT agar memperoleh keberkatan, bukan niat kerana nak dapat ganjaran yang bersifat sementara di dunia ini. Oleh yang demikian, saya berharap agar kita semua memasang niat untuk berpuasa kerana Allah dan melaksanakan segala ibadah kita, sama ada wajib mahupun sunat hanya kerana Allah yang maha Esa.

Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan selamat berpuasa di Bulan Ramadhan buat semua rakan-rakan Blogger, penghuni Kediaman Siswa Jaya, rakan-rakan sekolah, sahabat handai di seluruh dunia dan seterusnya semua yang mengenali diri yang serba kekurangan ini. Ayuh kita jadikan bulan puasa ini sebagai tarbiah untuk kita mengubah diri kita menjadi insan yang lebih baik melalui madrasah Ramadhan. Semoga kita beroleh kemenangan dunia akhirat, InsyaAllah.

"Diriwayatkan dari Sahl bin Saad r.a katanya: Rasulullah s.a.w bersabda: Sesungguhnya di dalam Syurga itu terdapat pintu yang dinamakan Ar-Rayyan. Orang yang berpuasa akan masuk melalui pintu tersebut pada Hari Kiamat kelak. Tidak boleh masuk seorangpun kecuali mereka. Kelak akan ada pengumuman: Di manakah orang yang berpuasa? Mereka lalu berduyun-duyun masuk melalui pintu tersebut. Setelah orang yang terakhir dari mereka telah masuk, pintu tadi ditutup kembali. Tiada lagi orang lain yang akan memasukinya" [Bukhari-Muslim]





Kita layak mengkritik, tetapi biarlah berpada..

Sekadar Hiasan : Jauhilah fitnah yang membawa keburukan...


Alhamdulillah, saya masih lagi diberi kesempatan untuk menulis, dan terus menulis. Seronok juga kadang kala dapat meluahkan perasaan dalam blog dan juga berkongsi idea dengan rakan-rakan blogger yang sememangnya sporting dan juga happening... (p/s : alhamdulillah setakat ini, tetapi ada juga segelintir yang bukan). Tidak mengapalah, nak buat cam mana kan? Rambut sama hitam tapi hati lain-lain.. :)

Minggu ini secara jujurnya minggu yang sangat padat dengan kegiatan aktiviti kolej anjuran jawatankuasa pimpinan saya. Alhamdulillah, syukur ke hadrat Illahi pada hari ini, anak-anak buah saya dalam JKM KSJ dengan jayanya menganjurkan Majlis Pelancaran Program Ihya Ramadan 1432H / 2011M yang telah dirasmikan oleh Yang Berbahagia Tuan Pemangku Pengetua KSJ, Encik Mohd. Sharil Abdullah dalam satu majlis yang penuh ringkas dan bermakna. Sebelum itu, Ustaz Ismail Abbas daripada Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia mengambil tempat sebagai penceramah undangan dalam slot Ceramah Perdana KSJ yang telah masuk siri 3 tahun ini, selepas Yang Bhg Ustaz Datuk Daud Che' Ngah dan Ustaz Abdullah Zuhdi menyampaikan slot yang sama sebelum ini.

Tahniah saya ucapkan kepada Saudara Syathir dan Saudari Juwaeriyah dan rakan-rakan penganjur daripada Persatuan Mahasiswa Islam dan Majlis Perwakilan Mahasiswa (Kerohanian dan Pembangunan Sahsiah) atas sebuah kerjasama yang cukup murni dalam usaha untuk pembangunan sahsiah rakan-rakan sekolej kita yang lain. Momentum ini seharusnya menjadi azimat dan tonik untuk kita semua untuk terus berusaha bukan kerana nama, tetapi demi pembangunan sahsiah kita dan rakan-rakan bersama.

Tiba sahaja bilik, saya meluangkan masa saya untuk membuka laman sosial facebook dan membaca blog rakan-rakan. Saya kadang kala suka membaca status facebook dan post blog rakan-rakan terutama daripada daripada kampus sendiri ataupun kampus lain dan ternyata ada yang mampu mengelurakan idea yang saya rasakan cukup bernas dan terbaik, tidak kurang juga yang kerjanya asyik mengkritik dan menghentam sahaja, seolah-olah dia sahajalah yang terbaik..Post kali ini, saya akan fokuskan lensa saya untuk golongan 'bajet bagus' ini.. Bagi yang berjaya menjana idea kreatif dan baik ini, saya doakan agar anda terus menghasilkan karya-karya berkualiti dan menyumbang kepada pembangunan sejagat.

Kita layak mengkritik, tetapi biarlah berpada... Itulah kata kunci yang saya ingin tonjolkan untuk post saya kali ini. Saya sempat membaca beberapa blog yang ada kaitan ngan kampus saya. Satu blog itu pemiliknya bekas org kuat UTMiC dari kalangan siswa dan sebuah lagi blog adalah siswa semasa UTMiC. Secara peribadinya, saya cukup kesal dengan pandangan peribadi yang dikemukakan oleh pemilik-pemilik blog tersebut yang kerjanya hanya mengkritik seolah-olah mereka ini 'maha' mengetahui dan pakar segala-galanya. Apa yang orang lain buat, semua tidak kene dan bercerita seolah-olah tahu berita itu daripada pihak pertama. Saya bukanlah nak kata saya ni bagus, tidak. Cuma saya yang boleh kata kerap juga berjumpa dengan orang atasan terutama kolej tidak berani nak komen banyak-banyak kerana saya yakin banyak lagi perkara saya tidak tahu dan pasti ada sebab kenapa sesuatu dasar dibuat...

Saya bagi contoh mudah. Isu saman. Apakah pegawai keselamatan suka-suka sahaja mahu menyaman pelajar tanpa sebab? Saya rasa, jika pegawai keselamatan itu diberi peluang lain yang lebih mudah, pasti dia akan mengambil pilihan lain melainkan jika pegawai keselamatan itu memang ada niat nak menganaiya orang. Prosidur saman setahu saya melalui taklimat yang diberi pihak pejabat bukan mudah, bukan setakat hanya menulis nombor siri atas slip saman, tetapi perlu masukkan maklumat dalam fail, akses maklumat orang yang disaman, perlu laporkan kepada pihak atasan dan buka fail kes saman. Malah, sekiranya pegawai itu salah guna kuasa, dia boleh dikenakan tindakan tatatertib yang tegas oleh pihak atasan. Bagi siswa kita, mereka hanya melihat bahawa pegawai keselamatan menyaman mereka kerana ada niat untuk bertindak zalim pada mereka.

Mereka tahu harga saman mahal, tetapi mengapa mereka tidak ambil langkah-langkah bagi mengelakkan saman?? Bukankah itu dinamakan bijak?? Sebagai mahasiswa di sebuah universiti penyelidikan, mengapa kita tidak mahu berfikir daripada semua sudut? Jadi saya lihak amat malang disitu kerana mereka gagal untuk menggunakan pengalaman hidup selama ini atau mungkin, mereka ini masih tidak matang lagi?? (atau dalam bahasa mudahnya belum basah kain lagi la ni)...Wallahuaklam bis sawab..Hanya Allah sahaja yang maha mengetahui.

Saya juga tertarik untuk mengulas post oleh seorang bekas pemimpin pelajar di kampus saya saya yang sangat 'berkaliber' yang menghentam presiden semasa persatuan akademik di kampus. Dia mengkritik dan menyelar kegagalan presiden tersebut menyatu padukan ahli persatuannya berikutan keputusan yang merudum dalam sebuah acara tahunan anjuran sebuah badan kepimpinan di kampus. Bagi saya, menang kalah dalam pertandingan itu adalah lumrah. Kalah tak bermakna tak bagus dan yang menang bukan bermakna hebat. Semuanya pada nasib. Jadi, apakah adil untuk kita menyelar kepimpinan sedia ada akibat kegagalan untuk mempertahankan legasi yang lepas?

Suasana tidak pernah sama, sering berubah. Hidup ini ibarat roda, ada kala diatas, ada kala dibawah. Kita harus akur pada perkara itu. Yang lepas biarkan lepas, yang sekarang biarlah ia berjalan selagi mana mampu. Setiap orang ada cara dan resipinya sendiri. Rasanya tak perlulah nak tunjuk hebat dengan mengkritik setiap apa yang kepimpinan baru lakukan. Zaman kepimpinan yang dahulu sudah lepas, biarlah lepas, yang baru, biarlah ia membina jalan legasinya sendiri.

Saya bukanlah angkuh dengan mengkritik hamba Allah ini kata semua ini betul atau tidak, tetapi yang memberangkan saya adalah, dia mengambil pendekatan populis dengan menulis terang-terangan dalam blog dan facebook dia.. Saya yakin sedikit sebanyak maruah orang yang dikritik itu jatuh. Dan sebagai saya sebagai orang yang pernah merasai pengalaman itu merasa marah dan mengecam tindakan 'bijak' dia dalam dunia maya ini.

Saya beralih pula kepada penulis blog yang masih lagi mahasiswa di UTMic dan saya cukup yakin bahawa dia ini pula bukanlah orang yang tahu semua dalam universiti. Saya faham, di kolej saya ini banyak masalah. Wireless, astro dan pelbagai lagi masalah jika diceritakan daripada kaca perspektif mahasiswa tentunya banyak. Jika hendak diceritakan dalam post ini, saya rasa mungkin boleh jadi ensiklopedia kolej saya, tetapi secara asasnya, memang bagus ada laporan ini, tetapi salurlah di saluran yang betul dan jangan jadikan blog sebagai mediumnya sebab blog ini dibaca oleh semua orang tidak mengira latar belakang mahupun tempat. Malu kita weh...

Saya nak bertanyalah kepada pemilik blog ini, berapa kali dia naik turun pejabat yang sepatutnya mengurusan isu-isu ini?? Apakah maklumat yang diterima oleh dia dan diberitahu dalam blog itu sahih-sahih belaka, senang cerita daripada sumber pertama, maksud saya daripada orang yang menguruskan perkara tersebut?? Adakah dengan kelayakan maklumat-maklumat daripada rakan-rakan setempat atau satu kursus atau kepimpinan mahasiswa itu sudah cukup menyatakan kita tahu segala-galanya?? Jawapannya TIDAK..

Jadi apakah kita layak untuk mengulas perkara yang kita tidak tahu apa-apa? Layak dan adilkah? Bukankah menyampaikan perkara yang tidak benar itu jatuhnya jenis fitnah.. Wallahuaklam..Fikirlah sendiri baik buruknya...

Apa-apa pun, sama ada saya, dia, sinun, si fulan dan kita semua, bermuhasabah la diri sebelum mengkritik. Kita ni bukannya hebat sangat pun nak mengkritik orang. Cukup masa, ke tanah juga kita kembali. Akhirnya, Allah jua yang akan mengadili kita. Ya, nasihat dan kritikan itu kadang kala membawa kepada kebaikan, dan fakta itu saya akui kebenaran, tapi ia tidak bermakna menghalalkan kita untuk mengkritik secara berlebihan. Sebelum mengkritik, kumpullah fakta dengan tepat dan jangan main serkap jarang sahaja, akibat nanti, orang akan menyampah dengan kita dan akhirnya, kera sumbanglah kita akan jadi....

Benarlah kata Imam Ghazali dalam riwayatnya yang menyatakan lidah (Idea) itu ibarat pedang yang tajam... Silap guna, orang lain yang akan parah... Selamat beramal dan berpesan-pesan...

Wan Muhammad Idham Wan Mahdi,
UTM International Campus, Kuala Lumpur