World Cup dan Pandai Cakap

Bercerita mengenai world cup, pastinya debaran siapakah yang bakal menjulang piala berprestij bola sepak ini sudah terjawab. Sepanyol telah menjulang piala emas bola sepak. Memang sudah dijangka, juara Eropah itu pasti mengulangi rentak mereka dalam kempen Euro 2008 yang lalu....

Pasukan Sepanyol bangkit daripada kekalahan perlawanan pembukaan untuk menjulang piala dunia tahun ini

Tiada siapa sangka, Sepanyol yang dikecam hebat ketika kalah pada pasukan kerdil, Switzerland pada perlawanan pembukaan kumpulan piala dunia lalu akan bangkit dan akhirnya berjaya naik ke pentas selaku johan. Tahniah buat pasukan Sepanyol. Benarlah ramalan Paul The Octopus yang menyatakan Spain akan menang perlawanan akhir kali ini...

Oh-ho, tahniah juga buat Belanda. Pasukan Belanda telah berjaya membuktikan bahawa semangat berpasukan lebih baik daripada sebuah pasukan yang mempunyai pemain skil yang terbaik. Ramai yang menyangka final menemukan Argentina-Brasil tetapi akhirnya dua pasukan ini yang berjaya layak ke final. Tahniah, tahniah....

Belanda berjaya membuktikan semangat berpasukan lebih hebat daripada pasukan berasakan skil individu

Pandai cakap??? Apa cerita nie?? Iye lah, orang kan hanya tahu cakap jew. Buat? Hampeh... Ala, macam ahli politik kita la (Bukan semua, segelintir). Sudah-sudah la menipu orang kita. Nak tipu rakyat dan juga anak buah sendiri. kan bodoh namanya?

Ingatlah, setinggi mana pun tupai melompat, akhirnya tersungkur ke tanah jua... So pikir-pikir la bagi yang memimpin di luar sana.... Usah berpikir hanya untuk jadi popular sahaja, tetapi kepentingan bersama diabaikan.

Hari ini, terpampang di dada akhbar mengenai kemelut pasir di negeri paling maju di Malaysia, Selangor. Apa sudah jadi? Mana pergi penguat kuasa yang konon amanah, cekap dan adil. Apakah mereka ini hanya makan gaji buta dan pekakkan telinga dengan masalah rakyat. Tolonglah jadi pemimpin yang baik kerana rakyat ini mengharap sesuatu yang baik daripada kalian, sebagai pemimpin. Kami tidak kisah apa parti yang anda wakili, tetapi biarlah hak umum kami dipelihara...

Hidup rakyat, kuasa rakyat!!!

Hari Ini Punya Hal


Hadooi, ehem2...Hari ini saya nak menulis dalam mood yang agak santai....

Assalamualaikum wrbh, salam sejahtera dan salam 1Malaysia,

Kalo nak cerita tentang ari nie, huh, mmg penat. Hari ini adalah hari kemasukan pertama student UTMiC ke KSJ. Ye lah, setelah semua terbang merantau ke kampung halaman masing-masing, hari ini mereka pulang membawa azam dan juga
tekad yang baru. Misi untuk mengenggam segulung ijazah diteruskan semester hari ini.

Saya pula sibuk menguruskan program USR@KSJ yang dikenali PROTON-UTM-KSJ 1Malaysia Camp-In Sahabat 2010. Aiyaa, bagaimana gua fokus belajar kalo macam nie?? Ntah la...Tu lah dilemma yang bermain dalam diri ini.

Plan ahad ini nak digunakan untuk berehat di rumah, rupanya ada jugak kerja kena buat,....Kring2 telefon berbunyi meminta saya tolong printkan surat kemasukan kolej.... Adooi, ingat saya ni apa? Orang gaji?? Macai?? Bukan apa, agak2 la....
Orang lain pun ada hal jgak, jangan la nak memaksa. Siap telefon lagi tanya kat mana... Dah minta tolong, tapi..... Wallahuaklam...

Hurm, hari ini final world cup antara Holland v Spain.

Wesly Sneidjer v David Villa.
Kedua-dua mempunyai rekod yang baik dalam kempen kali ini. Pencapaian semasa kedua-dua pemain profolik ini juga baik.

Menurut ramalan Pak Mat Tempe, Belanda. Belanda mempunyai rekod konsisten sepanjang kempen piala dunia kali ini. Bagi saya, apa yang dapat ditafsirkan melalui edisi piala dunia ini adalah

1. Semangat berpasukan mengatasi kekuatan dan kemahiran setiap individu. Contoh paling mudah, pasukan Belanda, Jerman dan Sepanyol memiliki semangat berpasukan yang tinggi membolehkan mereka mengatasi pasukan favourite seperti Brazil dan Argentina yang bergantung pada skill individu.

2.Kebangkitan pasukan underdog daripada Asia seperti Jepun, Korea Selatan, Korea Utara dan Afrika seperti Ghana.
Jepun antara pasukan menyerlah dalam edisi piala dunia kali ini

3. Muncul pulak peramal2 binatang seperti Paul the Octopus, Cipanzi dan juga babi hutan kat Aussie yang meramai keputusan

Paul the Octopus

4.Liga Perdana / negara yang hebat tidak semestinya mempunyai pemain tempatan yang hebat. Sebagai contoh, England. Ramai pemain bertaraf bintang, tapi akhirnya bungkus di peringkat antarabangsa.

England kelas dunia? Masih lagi diragui. Tapi lebih baik dari Malaysia.


Hurm, nampaknya itu saja karya patik untuk hari ini. Sama-samalah kita nantikan keputusan siapa yang menang. Semoga berjumpa lagi.

Assalamualaikum, salam sejahtera, salam 1 Malaysia 1 bola.Hahaha




Camp-In Sahabat 2010 adalah ujian terbaik Jabatan Akademik dan Pengantarabangsaan


Assalamualaikum wrbh dan Salam Sejahtera

Alhamdulillah, syukur kerana saya dikurniakan masa senggang untuk menulis dalam blog saya kali ini. Sebulan kebelakangan ini, saya lebih menumpukan kepada persediaan pasukan saya dalam penganjuran program di UTMIC.



Benar apa yang dikatakan semua, penganjuran program bukanlah mudah dan ia memerlukan pengorbanan dan tekad yang tinggi. Setakat ini, alhamdulillah. Allah telah permudahkan urusan saya sehingga kini. Semoga program jabatan saya berjalan dengan lancar dan mendapat sokongan daripada semua pihak.

Mengenai program saya, PROTON-UTM-KSJ 1Malaysia Camp-In Sahabat 2010 adalah sebuah program berbentuk khidmat bakti pendidikan yang diklasifikasikan sebagai University Social Responsibility di mana akan mengumpulkan 70 orang pelajar sekitar Kuala Lumpur dan sebuah sekolah jemputan khas, SMK St Paul daripada Negeri Sembilan untuk mengalami pengalaman tinggal di kolej kediaman IPTA. Program ini dikendalikan secara santai berteraskan konsep "Hand On Mind On".



Apa yang menariknya mengenai program ini, inilah satu-satunya USR-UTM yang hanya dibuat di Kolej Kediaman, tidak seperti sirii-siri USR yang dianjurkan UTM yang lain di mana lebih bersifat outreach.

PROTON, sebagai sebuah syarikat automobil elit di negara kita telah menjadi penaja dalam program ini dan sama-sama berhasrat untuk membangunkan modal insan sejak di bangku sekolah lagi untuk sama-sama membangunkan negara.

Saya berharap dengan penganjuran PROTON-UTM-KSJ 1Malaysia Camp-In Sabahat 2010 akan menjadi benchmarking dan seterusnya menaikkan lagi nama Kediaman Siswa Jaya ke satu tahap yang lebih tinggi dan disegani daripada sekarang atas kemenjadian mahasiswa di sini.

Idham Mahdi
Ketua Jabatan Akademik dan Pengantarabangsaan
merangkap Pengarah Program PROTON-UTM-KSJ 1Malaysia Camp-In Sahabat 2010
Kediaman Siswa Jaya
UTM International Campus, Kuala Lumpur